Top 10 Japanese videogame music composers

Ένα μουσικό ταξίδι φτάνει στο τέλος του…

 

Πριν μία βδομάδα ρίξαμε μία ματιά στους καλύτερους music composers της δύσης, ένα top 10 που σας προτείνω να τσεκάρετε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ρίξουμε μία ματιά σε μερικούς από τους καλύτερους Ιάπωνες composers εκεί έξω, που μας χάρισαν όμορφες αναμνήσεις με τους ρυθμούς τους.

Μία σημείωση πάλι, πριν αρχίσουμε, πρόκειται για ένα προσωπικό top 10 με όσο το δυνατόν περισσότερη αντικειμενικότητα, το πεδίο είναι κορεσμένο με ονόματα οπότε μην απογοητευτείτε αν δε δείτε κάποιον αγαπημένο σας συνθέτη. Τέλος καθίστε αναπαυτικά, πιείτε κάτι δροσερό και απολαύστε άλλα μια μουσική καταμέτρηση.

 

10. Kenji Kawai (Folklore aka Folksoul and other)

Ξεκινάω την λίστα με ένα όνομα που θεωρώ πιο γνώριμο από τη δουλειά του πάνω σε anime και ταινίες παρά σε videogames, τον Kenji Kawai. Η δουλειά του πάνω στο Ghost in the Shell και ταινίες όπως το Ip man είναι πραγματικά αξέχαστη, όμως θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει σε αυτή τη λίστα, η απάντηση είναι μία, Folklore. Πρόκειται για έναν μικρό τίτλο που έκανε την εμφάνιση τους στις αρχές του Ps3 και πέρασε σχεδόν απαρατήρητος Πέρα από την απίστευτη αισθητική του, συνοδευόταν και από ένα ατμοσφαιρικό, έως στοιχειωτικό soundtrack, που έκανε τη διαμονή μου στο Doolin πραγματικά αξέχαστη.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Folklore

 

9. Noryuki Asakura(Tenchu and Way of the Samurai series)

Η πρώτη φορά που άκουσα μουσική από τον Noryuki Asakura, ήταν στο Way of the Samurai 2. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δεν έχω ξεχάσει ούτε μία μελωδία από αυτό το αγαπημένο game. Φανταστείτε λοιπόν πόσο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι το ίδιο πρόσωπο έκανε το music score του διάσημου Anime, Rurouni Kenshin, και σαν να μην έφτανε αυτό, και ενός από τα καλύτερα stealth games εκεί έξω Tenchu: Stealth Assassins. Το πρώτο Tenchu έφερε ένα ατμοσφαιρικό soundtrack που για τα δεδομένα του 1998 ήταν αριστουργηματικό, δυστυχώς οι αναμνήσεις μου από τον τίτλο δεν είναι το ίδιο ηχηρές όσο αυτές του Way of the Samurai 2. Ο Noryuki Asakura αναμιγνύει στοιχεία κλασσικής Ιαπωνικής μουσικής με rock, jazz αλλά και με μελωδίες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Way of the Samurai 2

 

 

8. Rika Muranaka (Metal Gear Solid series and other)

Δε θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τη γυναίκα που μου χάρισε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της παιδικής μου η ηλικίας. Ο λόγος για την Rika Muranaka που έγραψε όλα τα credit songs για τα Metal Gear Solid από το 1 έως και το 3. Επίσης γνωστή για τα “I am the Wind” του Castlevania Sympony of the Night και το “Esperándote” του Silent Hill.  Η Rika Muranaka έχει υιοθετήσει πολλά στυλ στις δουλείες της, από το “The Best is Yet to Come” του αρχικού Metal Gear Solid, με τα Ιρλανδέζικα φωνητικά της Aoife Ní Fhearraigh που έχει μία πιο νοσταλγική χροιά με παραδοσιακούς ρυθμούς, μέχρι το “Can’t Say Goodbye to Yesterday” του Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty και τους χαλαρωτικούς Jazz ρυθμούς του. 

Πιο Αξιομνημόνευτη δουλειά: Metal Gear Solid

 

 

7. Yoko Shimomura (Kingdom hearts series and other)

Παραμένοντας στο κλίμα όμορφης παιδικής ηλικίας, ήρθε η στιγμή να αναφέρω την Yoko Shimomura στη λίστα. Γιατί παιδική ηλικία χωρίς Kingdom Hearts δε γίνεται, όπως είμαι σίγουρος πως ξέρουν η fan της σειράς. Η Yoko έμεινε με τη σειρά μέχρι το Kingdom Hearts II και έγραψε μουσική και για τα διάφορα spin-off της σειράς. Ήταν υπεύθυνη για την επεξεργασία κλασσικών κομματιών από τις ταινίες Disney που δανείζεται το Kingdom Hearts ως setting, και κατάφερε να μας δώσει ένα πολύχρωμο ταξίδι σε αυτό το μοναδικό πάντρεμα Square και Disney. Όμως η δουλειά της δε σταματάει εδώ καθώς έχει γράψει μουσική για πάνω από 45 τίτλους, με κόσμο να την αποκαλεί ίσως την πιο πετυχημένη γυναίκα στο χώρο της μουσικής των videogames. Η μουσική της παίζεται συχνά στα Symphonic Game Music Concerts με δουλείες της όπως το Legend of Mana και Parasite Eve να έχουν εξέχουσα θέση μαζί με τα Kingdom Hearts.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Kingdom Hearts II

6. Kow Otani (Shadow of the Colossus)

Μπορεί να έχει δουλέψει σε έναν μόνο τίτλο όσον αφορά τα video games αλλά δε θα μπορούσα να του αρνηθώ μία θέση σε αυτό το top 10. Ο Kow Otani έχει δουλέψει σε πολλές ταινίες του Gamera, το αντίπαλο δέος του Godzilla, καθώς και στην ταινία Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack μία μεγάλη εισπρακτική επιτυχία όσον αφορά ένα kaiju film, στην Ιαπωνία πάντα. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται στη λίστα αυτή όμως, είναι το Shadow of the Colossus. Το Shadow of the Colossus ήταν ένα μοναχικό ταξίδι που άφηνε τον παίκτη να βρει μόνος τον λόγο για τον οποίο προχωράει και το θάρρος μέσα του να προχωρήσει. Με τη μουσική του Kow Otani, να συντροφεύει την κάθε ανακάλυψη και αναμέτρηση, έδινε την απαραίτητη ενέργεια στον ταξιδιώτη-παίκτη για να συνεχίσει να παλεύει.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Shadow of the Colossus

 

 

5. Hirokazu “Hip” Tanaka( Mother series and other)

Φτάνοντας στα μισά της λίστας δε γινόταν να αφήσω απ’ έξω ένα από τα πρώτα πρόσωπα που προσέλαβε η Nintendo στον τομέα του ήχου. O Hirokazu Tanaka (καμιά φορά αναφερόμενος και ως Chip Tanaka) έχει δουλέψει σε αναρίθμητους κλασσικούς τίτλους όπως Donkey Kong, Metroid, Kid Icarus, Super Mario Land, Tetris. Ο προσωπικός λόγος που βρίσκεται όμως εδώ, όσο και να αγαπώ το soundtrack του Metroid, είναι το Mother όπου (σε συνεργασία με τον Keiichi Suzuki) συνέθεσε ένα πανέμορφο music score, επιρροές του οποίου είναι εμφανείς και σε σημερινούς τίτλους, όπως το πολυαγάπητο Undertale. Ένα είναι σίγουρο η μουσική του Mother ήταν έτη μπροστά από την εποχή της.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Mother

 

 

4. Motoi Sakuraba( Dark Souls series and other)

Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως το Dark Souls δε θα είχε την ίδια αξία χωρίς το soundtrack του Motoi Sakuraba. Το πέρασμα από το Demons Souls στο Dark Souls συνοδεύτηκε από μία αλλαγή του τόνου της σειράς. Η μετάβαση υποβοηθήθηκε από την απίστευτη δουλειά του Sakuraba που κατάφερε να δώσει ταυτότητα σε κάθε αναμέτρηση, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη μας στα ύψη αλλά και το όλο epicness της αναμέτρησης ακόμη πιο ψηλά. Αλλά πάνω από όλα έδωσε χαρακτήρα στα boss με το soundtrack του, καθώς σε ένα παιχνίδι με τη μινιμαλιστική πλοκή του Dark Souls, θέλει πραγματική μαεστρία για να πεις την ιστορία ενός εχθρού απλά με μελωδίες και ο Sakuraba κατάφερε ακριβώς αυτό με τη δουλειά. Αργότερα δούλεψε και στο Dark Souls 2 και Dark Souls 3 (αυτή τη φορά μαζί με άτομα που δούλεψαν στο Bloodborne).

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Dark Souls

 

 

3. Koji Kondo(Legend of Zelda series and other)

Ναι, νομίζω αναμενόμενο να βρίσκεται στη λίστα ο άνθρωπος πίσω από τους πιο εικονικούς τίτλους στην ιστορία των videogames. Ο Koji Kondo ήταν το τρίτο άτομο που προσέλαβε η Nintendo στον τομέα ήχου, μαζί με τους Hirokazu Tanaka και Yukio Kaneoka, και συμμετείχε στη σύνθεση πολυάριθμων ιστορικών τίτλων όπως Super Mario Bros, Legend of Zelda, Punch Out, Star Fox κ.α. Νομίζω πως δε χρειάζεται να μιλήσω παραπάνω για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά προσωπικά μπορώ να πω ότι είμαι λάτρης της δουλειάς του στο Ocarina of Time, ένα music score που αγαπώ χωρίς να έχω αγγίξει τον τίτλο ποτέ.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Legend of Zelda: Ocarina of Time

 

 

2. Akira Yamaoka( Silent Hill series and other)

Η πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική του Akira Yamaoka ήταν στον opening του Silent hill 3, όπου η χρήση ηλεκτρικής κιθάρας άνοιγε την όρεξη για περιπέτεια, αλλά ταυτόχρονα έδινε μία μοναδική αίσθηση νοσταλγίας και φόβου. Περιττό να πω, ήταν το πιο διστακτικό συναίσθημα που είχα αρχίζοντας ένα game. Δε σταμάτησε εκεί όμως, καθώς το soundtrack του Silent Hill 3 και όλο το sound design ήταν άριστο, θέτοντας τη σωστή διάθεση για κάθε στιγμή και κρατώντας τον παίκτη σε μία διαρκή κατάσταση αγωνίας και ανασφάλειας. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς όταν άκουσα το music score του Silent hill 2 βρήκα τον εαυτό μου να μην μπορεί να ξεκολλήσει από τη δουλειά του Yamaoka. Ο Akira Yamaoka θεωρεί κύρια έμπνευσή του τον Trent Reznor (υπεύθυνος για τη μουσική στο Quake), με δευτερεύοντες τους Metallica και Depeche Mode. Είναι δύσκολο να τοποθετήσω τη σπάνια μουσική του, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι, πως το Silent Hill 2 σήμερα το θεωρώ ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών με το soundtrack του να κατέχει μία ιδιάζουσα θέση στην καρδιά μου(και του ίδιου του Yamaoka όπως έχει δηλώσει), όπως και πολλών άλλων fan εκεί έξω. O Akira Yamaoka έχει δουλέψει και σε άλλους τίτλους, αλλά ο καιρός του στην Konami είναι η πιο αξιόλογη δουλειά που έχει κάνει ποτέ, καθώς χωρίς Yamaoka δε θεωρώ πως θα υπήρχε ποτέ Silent Hill, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Silent Hill 2

 

 

1. Nobuo Uematsu (Final Fantasy series and other)

Και φτάνουμε αισίως στο νούμερο 1, το οποίο δε νομίζω πως θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο από τον πολυαγάπητο Nobuo Uematsu. Αυτοδίδακτος στη μουσική και με κύρια έμπνευση τον Elton John, έδειξε από μικρός έφεση στη μουσική. Το 1986 Ο Nobuo Uematsu ένωσε τις δυνάμεις του με τη Square όπου και άφησε ιστορία με τη δουλειά του πάνω στα Final Fantasy αλλά και σε πολλούς άλλους τίτλους, όπως το αγαπημένο Chrono Τrigger. Tο Final Fantasy είχε τέτοια επιτυχία που εκτίναξε την καριέρα του Nobuo στα ύψη, και δούλεψε πάνω σε 30 τίτλους για τη σειρά πριν φύγει από τη Square. Η μουσική του έχει τιμηθεί εντός Ιαπωνίας με μία σειρά από κονσέρτα με μουσική των Final Fantasy, αλλά και εκτός, με τη μουσική να εμφανίζεται στα  Symphonic Game Music Concerts, αλλά και σε τιμητικά κονσέρτα σε κάθε γωνιά του κόσμου. O Nobuo έχει επιρροές από κλασσική μουσική μέχρι metal, new age και techno-electric, genres που έχει καταφέρει να συνδυάσει με εκπληκτικούς τρόπους στα Final Fantasy και είναι και ο κύριος λόγος που βρίσκεται εδώ στην κορυφή. Δε θα μπω στον κόπο να χαρακτηρίσω τη μουσική του γιατί αν ήταν δύσκολο μία φορά για τον Yamaoka τότε είναι δέκα φορές για τον Nobuo, αυτό που έχω να πω είναι πως δεν έχει αποκαλεστεί τυχαία ο Beethoven των video game.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Όλη η καριέρα του.

 

 

Και με αυτή την καταμέτρηση ολοκληρώνεται το μικρό μουσικό μας ταξίδι, ξέρω πως θα δείτε ότι απουσιάζουν συνθέτες από τίτλους όπως Megaman, Castlevania, Dragon Quest και πολλούς άλλους (αγαπητούς και σε μένα) αλλά ο χώρος είναι κορεσμένος με ονόματα και οι επιλογές λίγες. Ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν σε αυτή τη μουσική καταμέτρηση, ελπίζω να μάθατε κάτι καινούργιο και ακόμη καλύτερα να γεμίσατε τα playlists σας με νέους όμορφους ήχους.

 

 

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε