Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom Review

  • Gameplay
  • Story
  • Graphics
  • Sound

Επιστρέφουμε στον κόσμο του Ni No Kuni με το sequel του Wrath of the White Witch, το ολοκαίνουργιο Revenant Kingdom και σίγουρα είναι με το δεξί. Το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό JRPG, με την Level-5 και τη Bandai Namco να ξεπερνάνε τον εαυτό τους τόσο στην ιστορία όσο και στο gameplay του καινούργιου τους τίτλου. Αντίθετα με τον προκάτοχο του, το Revenant Kingdom δεν φέρει τη σφραγίδα του Studio Ghibli αλλά οι επιρροές είναι εμφανέστατες.

Το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom 2 ξεκινάει με τον πρόεδρο μιας σύγχρονης χώρας, στο πίσω μέρος μιας λιμουζίνας όσο αυτή κατευθύνεται προς την πόλη, τη στιγμή που λαμβάνει χώρα μια πυρηνική έκρηξη. Ο μεσήλικας πρόεδρος τηλεμεταφέρεται σε άλλη διάσταση και κάπου εκεί ξεκινάει η ιστορία του παιχνιδιού. Ο Roland δεν είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, αλλά ο μέντορας και δεξί του χέρι, με τον μικρό Evan Pettiwhisker Tildrum, στα ηνία του πρωταγωνιστικού ρόλου. No spoiler here, αφού αυτή είναι η opening σκηνή που έχουμε δει ήδη σε trailer.

Story

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Evan βρίσκεται, την μέρα της στέψης του σαν βασιλιάς, κυνηγημένος από ένα έθνος ανθρωπόμορφων ποντικών, -έως τώρα συμμαχικό στο δικό του έθνος, το οποίο θυμίζει αιλουροειδές-. Με τη βοήθεια του Roland καταφέρνει να αποδράσει, βρίσκοντας έτσι καινούργιο σκοπό, να δημιουργήσει ένα βασίλειο απ’ τα θεμέλια, το οποίο θα ενώσει όλα τα έθνη χωρίς πολέμους και διαπληκτισμούς.

Στο ταξίδι του, ο Evan θα έρθει σε επαφή με βασίλεια στα οποία είναι εμφανή τα στοιχεία κοινωνικών προβλημάτων όπως υψηλοί φόροι ή αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς. Παρόλο που στο Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom οι χαρακτήρες των άλλων εθνών είναι κυρίως ανθρωπόμορφα ζώα, η ιστορία του αντικατοπτρίζει τέλεια την σύγχρονη κοινωνία, κάτι το οποίο χρησιμοποιεί το Studio Ghibli για να δημιουργήσει αλληγορίες για διάφορα κοινωνικά θέματα.

Gameplay

Παίζοντας το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom, παρατηρείς αρκετά νωρίς μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχο του. Οι μάχες πλέον δεν ακολουθούν το turn-based μοντέλο του Wrath of the Witch αλλά έχει αντικατασταθεί από ένα άρτιο action fighting σύστημα, με γρήγορες επιθέσεις, dodges και πανέμορφα animations. Πλέον μπορείς να αλλάζεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου τον χαρακτήρα που χρησιμοποιείς, χωρίς όμως τα υπόλοιπα μέλη του party να μπερδεύονται στα πόδια σου.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο βελτιώθηκε το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom είναι το πόσο γρήγορα βγαίνεις και ξαναμπαίνεις σε μάχη. Στο Wrath of the White Witch κάθε φορά που ξεκινούσε και τελείωνε η μάχη, είχες κάποια cinematic δευτερόλεπτα τα οποία σίγουρα δεν ταίριαζαν στον τωρινό τίτλο μετά την αλλαγή του battle system του, λόγω του ότι πλέον τα fights κρατάνε πολύ λιγότερο. Μπορείς να έχεις 3 melee όπλα και 1 ranged σε κάθε χαρακτήρα, τα οποία όσο κάνουν ζημιά στους αντιπάλους “φορτώνουν” και ενεργοποιούνται με τη χρήση skills. Τα animations δε των όπλων όταν είναι στο 100% είναι πανέμορφα, ακόμα και αν το fight τελειώνει πριν καν προλάβεις να το δεις.

Αν ψάχνεις challenge στις μάχες σου, δυστυχώς δεν θα το βρεις στο Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom. Οι μάχες του είναι σχετικά εύκολες, ακόμα και στα μεγάλα bosses, με πολύ μικρο δείκτη δυσκολίας.

Κάτι το οποίο έμεινε όμως και είναι ακόμα αρκετά χρήσιμο στοιχείο στις μάχες είναι τα Higgledies, κάτι σαν τα familiars του πρώτου τίτλου, το καθένα με δικό του active skill, απαραίτητο σε κάθε μάχη. Βρήκα τον εαυτό μου πολλές φορές απλά να αφήνω τη μάχη να εξελιχθεί μονή της, για να δω τα Higgledies λίγο ακόμα εν δράσει. Εκτός από τα active skills τους όμως δίνουν και αρκετά σημαντικά buffs οπότε πρέπει πάντα να έχεις τη λίστα με αυτά γεμάτη.

Η χρήση του Roam Mode, στο οποίο βλέπεις το party σου σε chibi μορφές σε top-down χάρτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να “σκοτώσεις” το χρόνο σου. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο point στο να ξεκινάς fights επί ώρες, αλλά σίγουρα είναι χαλαρωτικό όταν δεν έχεις διάθεση να συνεχίσεις τα quest σου. Για να σε βοηθήσει σε αυτό, το παιχνίδι έχει sliders, τα οποία αλλάζεις ανάλογα το τι είδους reward θες να παίρνεις, experience, gear, materials η gold. Επίσης μπορείς να ανεβάσεις τα resistances στο σε διάφορες μάχες προς όφελός σου, μην ξεχάσεις να τα αλλάξεις όμως ξανά αφού τελειώσεις.

Δεν είναι όμως το μόνο είδος μάχης αυτό που προανέφερα. Για τους fans των πιο strategy μαχών, το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom περιλαμβάνει το Skirmish Mode, στο οποίο πλέον δεν έχεις χαρακτήρες αλλά 4 “στρατούς”, είτε melee είτε ranged για να δώσεις πίεση στον αντίπαλο. Προσωπικά, απέφυγα το Skirmish Mode, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού καθώς μου φάνηκε χρονοβόρο και κάποιες φορές άδικο. Παρ’ όλα αυτά είναι μια ωραία προσθήκη για ένα παιχνίδι το οποίο προσφέρει πάνω από 50-60 ώρες συνολικού gameplay.

Τελευταίο mode που θα ανακαλύψεις – και ίσως το πιο σημαντικό – είναι το Kingdom Mode. Όπως είπαμε, ο Evan στο Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του βασίλειο και τι καλύτερο για να το νιώσεις αυτό, από το να χτίσεις όντως το βασίλειο σου σε real-time. Στο Kingdom Mode μπορείς να δημιουργήσεις καινούργια facilities, να κάνεις research skills, buffs ή άλλες λειτουργίες που θα σε βοηθήσουν όσο προχωράς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο rewarding από το να βλέπεις καινούργιους υπηκόους στο βασίλειο σου αφού έχεις βοηθήσει κάποιο έθνος.

Το Kingdom Mode σου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, καθώς βλέπεις ότι οι προσπάθειες σου σιγά σιγά ανταμείβονται με την υποστήριξη των άλλων εθνών.

Graphics

Όσον αφορά το γραφικό του κομμάτι, το συγκεκριμένο παιχνίδι θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς όλων των JRPG και όχι μόνο. Το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουμε 2D χαρακτήρες σε έναν 3D χώρο, κάνει πολύ πιο εύκολο το optimization της εικόνας για να μπορεί να τρέχει ακόμα και σε πιο φτωχά συστήματα. Αν παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις θα παρατηρήσεις ότι οι ουσιαστικές αλλαγές που θα δεις από τα low στα high γραφικά είναι φτωχότερος φωτισμός, λιγότερες λάμψεις πάνω σε επιφάνειες και σκιές. Αυτό πρακτικά συμβαίνει γιατί όλα τα lighting effects είναι προγραμματισμένα πλέον και όχι ζωγραφισμένα στο χέρι όπως στον προκάτοχο του. Φυσικά αυτό άφορα την εκδοσή του Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom στο PC, γιατί στο Playstation 4 όλα είναι πολύ πιο εύκολα σε αυτό το κομμάτι. Μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες πτώσεις στα FPS σου εδώ και εκεί αλλά σε γενικές γραμμές, kudos στην Level-5 για το λειτουργικότατο port. Φυσικά, αν το monitor σου το υποστηρίζει, μπορείς να ανεβάσεις ακόμα περισσότερο τον πήχη με λειτουργία HDR και 4Κ ανάλυση.

Soundtrack – Voice Over

Το ηχητικό του Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom είναι το μόνο στο οποίο έχω κάποια παράπονα. Ενώ έχει ένα πανέμορφο soundtrack δια χειρός Joe Hisaishi, του σύνθετη των περισσότερων ταινιών του Studio Ghibli αλλά και του Wrath of the White Witch, η χρήση του είναι πολλές φορές ενοχλητική. Υπήρξαν φάσεις που βρήκα τον εαυτό μου ενοχλημένο από την background μουσική κάποιων περιοχών μιας και ήταν ένα συνεχές loop της ίδιας μελωδίας. Στο voice over – τουλάχιστον στα αγγλικά – το παιχνίδι χωλαίνει, με πολύ flat αναπαράσταση φωνής. Επίσης θα παρατηρήσεις το εξής περίεργο, τα cinematics έχουν κανονικότατα voice over ενώ οι διάλογοι δεν έχουν, κομπλέ μέχρι εδώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες σκηνές διαλόγων που το voice over υπάρχει κανονικά, κάτι το οποίο με έκανε να σκέφτομαι τι πάει στραβά με αυτό που ακούω. Τέλος, το voice over κάποιων χαρακτήρων όπως πχ της Tani – η οποία είναι ένα κορίτσι 12-15 χρόνων με φωνή 30χρονης – είναι άστοχα, χαλώντας έτσι την αίσθηση που δημιουργεί το κατά τ’ άλλα πανέμορφο παιχνίδι.

My Experience

Σε γενικές γραμμές το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom είναι από τους καλύτερους τίτλους που έχω δοκιμάσει φέτος ξεπερνώντας τις προσδοκίες μου κατά πολύ. Η αγάπη μου για το Studio Ghibli με έφερε κοντά στο universe του franchise αλλά οι πανέμορφες ιστορίες του και οι χαρακτήρες είναι αυτοί που με κράτησαν κολλημένη στην οθόνη. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι το πως συγκεκριμένοι χώροι ήταν τόσο όμορφα δημιουργημένοι που σχεδόν μου ερχόντουσαν μυρωδιές αυτού. Ακούγεται περίεργο μεν, αλλά όταν ένας τίτλος καταφέρνει να σου δημιουργήσει τόσο έντονες εικόνες που τις φέρνεις στην πραγματικότητα σίγουρα έχει πετύχει κάτι πολύ μεγάλο. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι θα ήταν μόνο αυτό του ηχητικού τομέα γιατί κατά τ’ άλλα νομίζω πως βρήκαμε ένα πολύ στιβαρό όνομα για Game of the Year. 

Το Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom της Level-5 κυκλοφόρησε στις 23 Μαΐου 2018 για PC και Playstation 4. Στην Ελλάδα  κυκλοφορεί από την Bandai Namco.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Reviewer και Editor. Μεγάλη φαν του Binding of Isaac και γενικά των indie games. Κάποια μέρα θα ήθελε να γίνει ο Big Boss του Metal Gear Solid!