eSports στο Πανεπιστήμιο: ένας καινούργιος ορίζοντας για την Riot

Η Riot Games αναπτύσσει ένα πρόγραμμα αποκαλούμενο uLoL (University League of Legends), το οποίο διοργανώνει τουρνουά για το δημοφιλέστατο MOBA παιχνίδι. Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Superdata, το League of Legends αποκόμισε τη τελευταία χρονιά εισόδημα ανάλογο του 1,6 δισεκατομμυρίου. Ο Michael Serman, ένας από τους υπευθύνους των κολλεγιακών προγραμμάτων της Riot είχε πει τον Ιούνιου του 2016 ότι η κίνηση αυτή ήταν η καλύτερη, τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μαθητές.

Στο συνέδριο των GameBeats του 2016, ο Sean Haran, διευθυντής του προγραμματιστικού επιτελείου της Riot μίλησε πειρσσότερο για τα πανεπιστημιακά eSports. Αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για το παιχνίδι το ίδιο και την εταιρεία, η οποία μόνο οφέλη μπορεί αποκομίσει.

 

“Η Riot Games δείχνει πάντοτε την αφοσίωσή της στο community και δημιουργεί το παιχνίδι γύρω από αυτό,” δήλωσε ο Haran. “To πρόγραμμα του uLoL είναι σχεδιασμένο για τους παίκτες πανεπιστημίου και τα πανεπιστημιακά communities. Άρχισε με τα πανεπιστημιακά clubs που μας ζήτησαν βοήθεια ώστε να κάνουν τα τουρνουά τους επίσημα και σοβαρά”.

Όλες αυτές οι αλυσίδες ενεργειών δημιούργησαν τα campus series, ένα τουρνουά που διοργανώνεται κάθε χρόνο με επίκεντρο τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα τις πανεπιστημιουπόλεις. O Haran σύγκρινε αυτά τα τουρνουά με τον Εθνικό Κολλεγιακό Αθλητικό Σύνδεσμο, λέγοντας πως και τα δύο υποστηρίζουν τους μαθητές που ενδιαφέρονται για τα αθλήματα. Επιπλέον, τα τουρνουά αυτά υποδέχονται έναν ευρύ αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι φτάνουν τελικά τους δύο διεκδικητές.

Σημαντικό ρόλο παίζει η νοοτροπία της εταιρείας. Για την ακρίβεια, ο Haran τόνισε ότι η Riot βλέπει το League of Legends ως άθλημα. Κατά συνέπεια, εάν οι καλύτεροι παίκτες eSports είναι στις μεγαλύτερες κατηγορίες, το uLoL δίνει την ευκαιρία στα πανεπιστημιακά eSports να ανθίσουν. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί ως σκηνή που τους επιτρέπει να εκφραστούν.

Μερικοί από τους ομίλους που συμμετέχουν είναι τεράστιοι. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UC Irvine παραδείγματος χάρη έχει κοντά στα 2,000 μέλη. Για την ιστορία, να πούμε ότι το πανεπιστήμιο UC Irvine ήταν αυτό που πρωτοπόρησε στην προσφορά υποτροφιών για φοιτητές-gamers. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και όμιλοι που έχουν 6 μόνο μέλη.

Ο Haran πρόσθεσε ότι ο μέσος φοιτητής-παίκτης του League of Legends ασχολείται με τις επιστήμες, έχει δουλειά πλήρης απασχόλησης και διαθέτει ένα καλό βαθμό.

Το uLoL καλύπτει 300 τουλάχιστον ομίλους στη Βόρεια Αμερική, με τον αριθμό αυτό να μεγαλώνει κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον Haran, ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος eSports. Το επίκεντρο εδώ είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας του προγράμματος αυτού. Επιπλέον, η Riot θέλει να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να εκφραστούν μόνοι τους και να καθοδηγήσουν δικά τους communities.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Ονομάζομαι Μιχάλης "Strudel" Αμανατίδης και σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Ασχολούμαι από μικρός με το "gaming" και μου αρέσει αφάνταστα να πειραματίζομαι με PC Hardware και Smartphones αλλά και να μαθαίνω καινούρια πράγματα για αυτά μέχρι να τα καταστρέψω.