Editorial - Twitch Drama: Τι παίζει με το watching TV & Series Meta;

Neratzoula10 January, 20221min0
Twitch drama

Twitch Drama έχουμε, αφορμή για να ξεκινήσει όλο αυτό; Το 48ωρο ban της Pokimane. 

Την τελευταία διετία, έχει δημιουργηθεί στο Twitch η meta όπου οι streamers, αντί να δημιουργούν μοναδικό περιεχόμενο, βάσει των ενδιαφερόντων τους, κάνουν αναμετάδοση σειρών, ταινιών και reality shows. Οι προσπάθειες που έχει κάνει το Twitch για να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα, έχει την μορφή φιλικού χτυπήματος στην πλάτη. Ενώ υπάρχει η πολιτική που σχετίζεται με το DMCA aka Πνευματικά Δικαιώματα, την τηρεί κατά περίπτωση και κυρίως σε μικρά και αναπτυσσόμενα κανάλια.

Τι συμβαίνει με το Twitch;

Κάποτε το Twitch, είχε ξεκινήσει ως Streaming πλατφόρμα με focus στο gaming. Όποιος ήθελε να μάθει πληροφορίες ή να περάσει τον χρόνο του ευχάριστα, έμπαινε στην πλατφόρμα και παρακολουθούσε όποιον streamer ήθελε. Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκαν κι άλλες πλατφόρμες που προσέφεραν χρήματα και νέες επιλογές στους streamers, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Το Twitch από εκείνη την στιγμή και μετά, άρχισε να λειτουργεί αψυχολόγητα με σπασμωδικές κινήσεις, από εκεί που φημιζόταν για την τήρηση των κανονισμών. Σε αυτό σημαντικό παράγοντα, έπαιξε και η εξαγορά του από την Amazon. Όντας μέλος, ενός μεγάλου brand, στόχος έγιναν τα περισσότερα χρήματα, οι περισσότερες διαφημιστικές ενέργειες και προφανώς η αύξηση των θεατών. Ταυτόχρονα όμως, άρχισε να πνίγει τους streamers με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να νιώθουν περιορισμένοι όσον αφορά τον τρόπο που θα δημιουργήσουν, ένα ευχάριστο κλίμα για τον θεατή και θα περάσουν και οι ίδιοι καλά. Για παράδειγμα, πολλοί streamers, μπορούσαν να παίζουν ελεύθερα μουσική στα streams τους. Πλέον αυτό είναι ριψοκίνδυνο, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βρεθεί mutarismeno το vod ή να εξαφανιστεί το κανάλι, λόγω DMCA. Για να έχει πλέον ένα κανάλι μουσική, θα πρέπει είτε να είναι η μουσική royalty free είτε να είναι μόνο του παιχνιδιού που παίζουν. Το Twitch έκανε μια απόπειρα να λύσει το ζήτημα, δίνοντας στην κυκλοφορία ένα εργαλείο, όπου εκεί υπήρχαν καλλιτέχνες και κομμάτια, που μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα streams. Ωστόσο πολύ σύντομα, κάποιοι καλλιτέχνες βρέθηκαν να ζητούν αποζημιώσεις, καθώς αυτό έγινε εν αγνοία τους.

Τι κάνουν οι streamers

Πολλοί streamers, έχοντας κάνει οι περισσότεροι πλέον, το hobby τους επάγγελμα, κυνηγάνε τα νούμερα, καθώς όσο υψηλότερα, τόσο πιο πιθανόν να εξασφαλίσουν καλύτερες οικονομικές συμφωνίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχουμε δει κατά καιρούς την meta του Hottub, την meta του ASMR, διάφορα ψεύτικα “beefs”, εν’ολίγης οτιδήποτε φέρνει κόσμο εκτός gaming. Όπως ανέφερα πιο πάνω την τελευταία διετία, είναι της μόδας η αναμετάδοση τηλεοπτικών σειρών, ταινιών και reality. Με την έναρξη των lockdowns ανά τον κόσμο, το φαινόμενο ενισχύθηκε κι αυτό γιατί ο κόσμος έψαχνε παρέα. Αυτό που δε φάνηκε αρχικά να απασχολεί κανέναν όμως, ήταν το DMCA. Με την εξέλιξη των παραγωγών στο διαδίκτυο, έπρεπε να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, πως αν κάποιος θελήσει να παίξει έστω και μερικά δευτερόλεπτα υλικού που δεν του ανήκει, στον “αέρα”, θα πρέπει να έχει φροντίσει να πάρει την απαραίτητη άδεια με ότι αυτό συνεπάγεται. Το Twitch, παρατηρώντας το τι συμβαίνει, πρόσθεσε στο Watch Party, εργαλείο όπου εκεί μπορεί ο κάθε Content Creator, να επιλέξει οποιοδήποτε show από το Amazon Prime, προκειμένου να το δει παρέα με το κοινό του.. Ωστόσο, η κίνηση της Pokimane, μία από τις μεγαλύτερες Content Creator του Twitch, να streamarei το “Avatar: The Last Airbender”, χωρίς άδεια, ακολουθώντας οδηγίες άλλων streamers (πχ να σβήσει το vod με το τέλος του stream), της προσέφερε ένα ωραιότατο 48ωρο ban και στην κοινότητα το σπίρτο που χρειαζόταν για να ξεκινήσει ανοιχτά συζήτηση για το όλο ζήτημα.

Μερικά παραδείγματα: 

Το γεγονός ότι το Twitch, δεν κάνει perma ban τους streamers που κάνουν αυτού του είδους τις παραβιάσεις, μπορεί να του δημιουργήσει περαιτέρω νομικό πρόβλημα, καθώς οι κινήσεις του δείχνουν πως κοιτάζει το δέντρο κι όχι το δάσος.

 

 

 

Στον χορό, κυκλοφορεί και το όνομα του xQc καθώς είναι ένας από τους streamers που κατά καιρούς, δέχονται το banhammer (το προσωρινό). Έτσι λοιπόν στην όλη συζήτηση, έχει μπει και ο djWHEAT, Head of Twitch Community Production, ο οποίος ρίχνει την όλη ευθύνη στους managers, όπου σύμφωνα με τον ίδιο δεν προστατεύουν τον εκάστοτε streamer.

Το ερώτημα εδώ που τίθεται όμως είναι το εξής..Αν εγώ δεν είμαι ξεκάθαρη στο τι είναι νόμιμο και τι όχι, πως μπορώ να έχω την απαίτηση από εσένα να λειτουργήσεις νόμιμα; Αν εγώ σου λέω απλά “μην το ξανακάνεις” και σε αφήνω 48 ώρες στην γωνία, εσύ γιατί να μην το ξανακάνεις; 

 

 

 

 

Σχόλια

σχολιάστε

"Leaders instill in their people a hope for success and a belief in themselves. Positive leaders empower people to accomplish their goals"