TIG Talk #2 Μιλήσαμε με τον Αντώνη Μπαλαδήμα

tig talk

Στο TIG Talk #2, υποδεχόμαστε τον Αντώνη Μπαλαδήμα. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με το ήθος, την αξιοπρέπεια και την εμπειρία. Καλή ανάγνωση!

 • Είσαι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τα esports στην χώρα μας. Τι έχει αλλάξει από τότε, τόσο στον Αντώνη, όσο και στον χώρο;

Δεν μπορώ να πω ότι η Ελληνική eSports βιομηχανία έχει αλλάξει ραγδαία. Έχουν γίνει κάποιες πολύ καλές κινήσεις από κάποιες εταιρίες ώστε να ανεβεί λίγο ο πήχης και να αρχίσουν πολλά άτομα στην Ελλάδα να βλέπουν το χώρο ημιεπαγγελματικά / επαγγελματικά, αλλά ο πυρήνας ακόμα στην Ελληνική κουλτούρα δεν έχει αλλάξει πολύ την άποψη του. Τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος υπάρχουν ακόμα αν και σε μικρότερη κλίμακα, η κρίση έχει μείνει χαραγμένη στον δικό μας τομέα ( δημοσιογραφικό και κατ’ επέκταση eSports Journalism). Oι διαφορές στις οποίες μπορούμε να σταθούμε ότι υπάρχει σταθερή βελτίωση ανά τα χρόνια είναι ότι υπάρχει μια σταθερή διοργάνωση για το Κυρίαρχο eSports game στην Ελλάδα το League of Legends, το Greek Legends και συγκεκριμένα η PVPMedia, η οποία διοργανώνει μηνιαία τουρνουά και σε αλλά eSports παιχνίδια. Επιπλέον, κάποιες ομάδες πληρώνουν σταθερά με μισθό παίχτες για να αγωνιστούν. ‘’Πολυτέλειες’’ που εμείς το 2010 και το 2011 δεν τις είχαμε. Εν κατακλείδι έχει γίνει σε κάποιο βαθμό βιώσιμο για κάποιους που το κυνήγησαν αρκετά.

 • Πώς έχει επηρεάσει την δουλειά σου σαν caster, το δημοσιογραφικό σου background;

Αρκετά θα έλεγα. Στις σχολές δημοσιογραφίας πχ μαθαίνεις κάποιες τεχνικές γλωσσικές ή μη για την παρουσίαση ενός προϊόντος, όπως και πράγματα γενικού ενδιαφέροντος όσον αφορά το γενικό στήσιμο σε μια κάμερα σωματικά ή μη. Όσον αφορά την τριβή μου με τα eSports κοντά 10 χρόνια, τώρα θα έλεγα ότι απλά ξέρεις σε τι μονοπάτια μπορείς να οδηγήσεις τον θεατή ώστε αυτό να είναι αρεστό στη μεγαλύτερη μερίδα αυτών.

 • Είσαι ένας από τους λίγους ανθρώπους, που κάνουν σωστή χρήση της ελληνικής τόσο στο casting όσο και στα γραπτά σου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για κάποιον που ασχολείται με τα μέσα;

100% σημαντικό. Πρέπει να αναφέρονται πράγματα σωστά γραμματικά συντακτικά, να είναι ορθολογικά στο αυτί ακόμα και αν δεν είναι catchy. Πολλές φορές πιάνω και εγώ τον εαυτό μου να κάνει λάθη, και με ενοχλεί πολύ. Περισσότερο από το να μπερδέψω μια ετοιμολογία In game. Μην ξεχνάμε ότι το Casting είναι σχολιασμός αγώνα ο οποίος είναι λεκτικός. Αν δεν έχεις καθόλου το λεκτικό κομμάτι τότε δυστυχώς αυτή η δουλειά δεν είναι για εσένα.

tig talk voltis

  Credits PvP Media
 • Έπειτα από μια περίοδο αποχής από το Greek Legends League, είδαμε την μεγάλη επιστροφή σου και τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά. Πώς νιώθεις για αυτό;

Χάρηκα πάρα πολύ που είδα το κόσμο να αναζητά ξανά το Duo του Greek Legends πίσω και χάρηκα ακόμα περισσότερο για την ανταπόκριση του στο γυρισμό μου. Νιώθω όμορφα που γύρισα, διότι είναι ένας τομέας της δημοσιογραφίας που αγαπάω πάρα πολύ, αν και μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου περισσότερο δημοσιογράφο on paper παρά on the mic.

 • Είδαμε τον Βασίλη, να κάθεται να διαβάζει να αναλύει την κάθε ομάδα και τον κάθε παίκτη και στο τέλος,να είσαι εκείνος που κερδίζει στα προγνωστικά; Πώς γίνεται αυτό;

Χαχαχαχα!! Τα προγνωστικά για εμένα και το Βασίλη είναι απλά ένα σκερτσάκι παραπάνω, ένα comic relief 1 λεπτού για το τελικό. Γελάμε συνέχεια για το αποτέλεσμα όποιο και να είναι αυτό.

 • Τι ικανότητες και γνώσεις χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το casting;

Σίγουρα χρειάζεται ένα δημοσιογραφικό υπόβαθρο κατά τη δική μου άποψη. Πρέπει να έχεις κάποιες τεχνικές στο μυαλό σου, που ανά πάσα στιγμή μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ελεώ παρουσίασης. Σωστή και όμορφη φωνή, καλή χροιά, καλούς λεκτικούς τονισμούς, καλή άρθρωση. Χρειάζεται να ξέρει τι να λέει, πότε να το λέει και κυρίως πώς να το λέει. Δεν είναι θέμα ταλέντου τόσο πολύ, αν και μετράει και αυτό, όσο η τριβή του και η θέληση του να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Το eSports casting είναι το πιο απαιτητικό casting όσον αφορά όλα τα αθλήματα στο κόσμο. Χρειάζεται να έχεις μια συνεχόμενη ροή, σπιρτάδα (διότι γίνονται πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα), αντοχή και επιμονή. Υπάρχουν παραδείγματα όπως ο Βασίλης ( TheRock7) ο οποίος δεν είχε καμία τριβή με το επάγγελμα και έφτασε να είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλους τους τομείς. Με την αγάπη του για αυτό που κάνει και την επιμονή του, έμαθε και έφτασε στο καλύτερο επίπεδο που έχουμε δει. Οπότε μπορεί να είμαι λίγο αυστηρός όπως το βλέπω. Αλλά ένα παράδειγμα δεν μπορεί να καταργήσει ένα κανόνα, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

 • Θέλω να μου πεις τον καλύτερο παίκτη από κάθε lane σε Παγκόσμιο Επίπεδο.

Top : Khan

Jungle : Canyon

Mid : Showmaker

ADC : Viper

Support : Keria

 • Πρόσφατα είδαμε την κυβέρνηση, να προχωρά σε ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη των esports στην χώρα μας. Πιστεύεις θα υλοποιηθούν; Αν ναι πώς θα επηρεάσουν τον κόσμο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα;

Δυστυχώς πιστεύω ότι παρόλο που έγινε ένα βήμα, θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει και το επόμενο. Μέχρι να σταματήσουμε να γινόμαστε γραφικοί και οπισθοδρομικοί σαν κράτος αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, τότε ίσως δούμε λίγο καλυτέρα πράγματα και να αρχίσουμε να παίρνουμε και τα θετικά της Ευρώπης και όχι μόνο τα αρνητικά.

 • Ποιες κινήσεις, πιστεύεις πως χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να έρθει περισσότερος κόσμος στα esports;

Δεν νομίζω να είναι πια θέμα κινήσεων, όσο απενοχοποίησης της βιομηχανίας, αλλαγή κουλτούρας και στο να αναλάβουν κάποια πολιτικά και δημοσιογραφικά μέσα οι επόμενες γενιές.

 • Είδαμε πριν λίγο καιρό την Fnatic να κλείνει σημαντική συμφωνία με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των crypto. Τι αντίκτυπο πιστεύεις πως έχουν στα esports τέτοιου είδους deals;

Aν και δεν είμαι τόσο θερμός υποστηρικτής της Crypto βιομηχανίας, πιστεύω ότι όσοι περισσότεροι νέοι χορηγοί έρχονται στα eSports, μόνο καλό κάνουν σε όλους τους τομείς της. Εφόσον υπάρχουν χρήματα, τότε μπορείς να εξελίξεις το προϊόν σου, όπως εσύ το ονειρεύεσαι. Money makes the world goes round. Ή στην προκειμένη περίπτωση τα Crypto. 

 • Στα του Greek Legends League τώρα. Στον τελικό αυτού του split, είδαμε δύο ομάδες να κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά. Και η WLGaming και η Ανόρθωση, είναι 2 ομάδες που έχουν ξεχωρίσει σε αριθμό κυπέλων. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για δύο ονόματα φωτιά, όπως έχουμε τα αντίστοιχα στο ποδόσφαιρό ή είναι πολύ νωρίς;

Είναι 2 ομάδες, οι οποίες γράφουν ιστορία και έχουν ακόμα πολλές σελίδες να γεμίσουν με τίτλους και επιτυχίες και χαίρομαι πάντα να τις βλέπω και να τις σχολιάζω. Όσον αφορά τώρα το αν θα γίνει ένα Πανελλήνιο ντέρμπυ ίσως! Από τηλεοπτικής πλευράς, μόνο καλό θα κάνει στην Λίγκα να υπάρχει ένας αγώνας, ο οποίος θα έχει και ένα διαφορετικό υπόβαθρο εκτός από το καθαρά αγωνιστικό. Να είναι λίγο καυστικό!

 • Καλό υλικό σε παίκτες και προπονητές θεωρητικά έχουμε. Τι χρειάζεται όμως να βελτιωθεί ή να αλλάξει προκειμένου να δούμε την πολυπόθητη επιτυχία στο EU Masters;

Το Mindset και να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση, είτε σε θέμα πολιτικής είτε σε θέμα ιδεολογίας. Αν δεν υπάρχει χρήμα είναι πολύ δύσκολο να δεις σοβαρά κάτι στην Ελλάδα του 2021, το οποίο δεν μπορεί να σου καλύψει κάποιες ανάγκες στην ζωή σου ή να σου δίνει μια επιβράβευση για το χρόνο τον οποίο ξοδεύεις. Γι’ αυτό βλέπουμε και πολλές αλλαγές ρόστερ, όπως και πολλούς παίχτες να είναι διάττοντες αστέρες. Όσον αφορά τώρα το Mindset. Υπήρχαν και υπάρχουν παίχτες, οι οποίοι το βλέπουν σαν ένα μικρό Income που μακροπρόθεσμα δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την βιοποριστική οδό. Εν μέρη το καταλαβαίνω. Αλλά δεν το δέχομαι για κάποιον που έχει ταλέντο όντας σε μικρή ηλικία . Η Ελλάδα είναι η αφετηρία. Μπορούν να κάνουν σιγουρά πολλά παραπάνω από όσα πιστεύουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Και αν δεν ρισκάρεις στα 20 σου ποτέ θα ρισκάρεις?

 • Τι περιμένεις να δεις στο επερχόμενο split στο Greek Legends League;

Στο Greek Legends επέστρεψα  για 2 λογούς. Για το φίλο μου το Βασίλη και για την αγάπη μου για το Επάγγελμα μου, που αγαπώ και θέλω να το συνεχίσω βιοποριστικά. Οπότε περιμένω πάλι να ξανακαστάρω, να ξυπνάω συναισθήματα στους θεατές μας και να τους δίνω μια χαρά στην δύσκολη πραγματικότητα την οποία ζούμε. Μακάρι και οι ομάδες με τις επιλογές τους και την δυναμικότητα τους, να μας βοηθήσουν στο έργο μας ώστε να δούμε ένα ακόμα όμορφο Split.

 • Πριν λίγο καιρό είδαμε να αρχίζεις ένα νέο project που αφορά τους σινεφίλ και όχι μόνο. Τι περιμένουμε να δούμε;

Η Πρώτη μεγάλη μου αγάπη είναι ο Κινηματογράφος. Λατρεύω κάθε πτυχή αυτού και μου αρέσει να αναλύω με τις ώρες πράγματα γι’ αυτόν. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο και τώρα που μπόρεσα και βρήκα και τα κότσια ( χαχα) να αρχίσω κάτι τέτοιο + ότι βρήκα έναν φίλο ( Δημήτρης Συμινελάκης), ο οποίος έχει το ίδιο πάθος με εμένα για το σινεμά, ώστε να αρχίσει και εκείνος να λέει την γνώμη του δυνατά, είπα να το ξεκινήσω πρώτα σαν Hobby και εκφράζοντας μια άποψη που πάντα ήθελα να ακουστεί και δεύτερον ένα ανοιχτό παραθυράκι να βγάζει ένα Extra Income! Να περιμένετε πολλά Reviews ταινιών, αφιερώματα όπως και Special επεισόδια για τα Oscar  του 2022.

 • Τι περιμένεις από το 2022;

Peace of Mind.

Τον Αντώνη όταν δεν καστάρει GLL, μπορείτε να τον βρείτε στο Instagram. 

Ως TIG Talk, σας προτείνουμε να ακούσετε το podcast “2 Εισιτήρια παρακαλώ” που κάνει μαζί με τον Δημήτρη στο Youtube, ενώ μπορείτε να ρίξετε και ένα follow στη σελίδα του Facebook.

Το επόμενο TIG Talk, θα το δείτε την Νέα Χρονιά! Καλεσμένος μας, είναι ένας τύπος που γνωρίζει πολλά για τα fps και όχι μόνο. Οπότε ως TIG Talk, τον “στριμώξαμε” και φρόντισε να μας λύσει τις απορίες μας.

Σχόλια

σχολιάστε

"Leaders instill in their people a hope for success and a belief in themselves. Positive leaders empower people to accomplish their goals"