«Τα video games φταίνε που τα αγόρια δε γίνονται άντρες», τάδε έφη Τρανός Αμερικανός Ψυχολόγος

author image από Rania | News | 0 Comments | 17 Φεβ 2019

Εσείς το ξέρατε ότι αν παίζετε video games κινδυνεύετε να μη γίνετε ποτέ άντρες;

 

Ένας από τους πιο καταξιωμένους παιδιάτρους slash ψυχολόγους slash συγγραφείς βιβλίων στην Αμερική, ο Dr. Leonard Sax, είναι σίγουρος ότι, όχι μόνο ξέρει τους τρεις λόγους που τα αγόρια σήμερα δε γίνονται άντρες, αλλά ξέρει και τι συμβουλές να δώσει στους σημερινούς γονείς για να μην «πάθουν τέτοια συμφορά».

Οι τρεις τρομεροί αυτοί λόγοι είναι:

1) τα video games

2) η υπερβολική χρήση φαρμάκων και

3) οι γονείς που δε θέλουν να αποτελούν πραγματικές μορφές εξουσίας στο σπίτι.

Ας το πάρουμε το πράγμα από την αρχή. Ο καλός ψυχολόγος/παιδίατρος/συγγραφέας Sax, λοιπόν, αναφέρεται στα σημερινά αγόρια ως «λιγότερο μορφωμένα» από τα κορίτσια. Το 1980 είχε γίνει μια έρευνα όπου ρωτήθηκαν Αμερικανοί έφηβοι για το αν διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερό τους χρόνο. Ενώ τότε υπήρχε μια μικρή απόκλιση μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, με τα κορίτσια να έχουν περισσότερο το διάβασμα σαν χόμπι από ότι τα αγόρια, μια αντίστοιχη έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι αυτή η απόκλιση πλέον είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επιπλέον, το 57% των αποφοίτων στις Η.Π.Α. πέρσι ήταν γυναίκες, γι’ αυτό και ο Sax τόνισε ότι τα αγόρια παρατάνε πιο εύκολα τις σπουδές τους πλέον και ότι, φυσικά, «αυτό δε συνέβαινε πριν από 40 χρόνια». Να του πούμε ότι πριν 40 χρόνια, επίσης, οι γονείς δεν «έστελναν» τα κορίτσια να σπουδάσουν και άρα το ποσοστό των κοριτσιών που αποφοιτούν σήμερα είναι φυσικό να έχει αυξηθεί, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό για τη μόρφωση των αγοριών;

Αυτή δεν ήταν η μόνη αναφορά του στο πόσο «καλύτερα» ήταν τα πράγματα πριν από 40 χρόνια, βέβαια. Όταν ρωτήθηκε για το ρόλο που παίζουν τα video games στην ωρίμανση ενός αγοριού σε άντρα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι ώρες που καταναλώνει ένα παιδί παίζοντας παιχνίδια. Ένα παιδί, λοιπόν, που παίζει 20 ώρες τη βδομάδα παιχνίδια, έχει χειρότερη επίδοση στο σχολείο από ότι έχει ένα παιδί που παίζει πέντε ώρες την εβδομάδα παιχνίδια.

Τον παράγοντα των ωρών που χρειάζεται ο κάθε εγκέφαλος για να αποστηθίσει τα μαθήματα του σχολείου καθημερινά, όμως, τον έλαβε υπόψη του; Αυτή η θεωρία ισχύει για όλα τα αγόρια που δεν τα πάνε καλά στο σχολείο; Επιπλέον, τον παράγοντα της «βαρεμάρας» που «μαστίζει» μέχρι και τα κορίτσια και τους ενήλικες ακόμη, τον υπολόγισε; Αν πάρεις ένα δωμάτιο, το αδειάσεις και πετάξεις μέσα μόνο βιβλία και το παιδί σου, αν το παιδί σου βαριέται δε θα διαβάσει. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να βρει τρόπο να κάνει τα βιβλία παιχνίδι – αυτό σημαίνει ότι θα τα κάνει σαΐτες, όχι ότι θα διαβάσει τι γράφουν.

Ο Sax, φυσικά, έχει να προτείνει λύσεις για το θέμα των video games. Αρχικά, συμβουλεύει τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν πάνω από 40 λεπτά τη μέρα –ο τύπος έχει ξεκάθαρα κάποιου είδους ψυχαναγκασμό με τον αριθμό 40. Τονίζει, επίσης, να μην αφήνουν τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια που απευθύνονται σε ενήλικες, ούτε παιχνίδια που δίνουν πόντους με κάθε kill – και κάπου εδώ νιώθουμε αμόρφωτοι όλοι όσοι παίζαμε Super Mario στην παιδική μας ηλικία. Φυσικά, να μην έχουν video games στο δωμάτιό τους, ούτε οποιουδήποτε είδους οθόνη. Προσθέτει:

«Τα παιχνίδια θα πρέπει να βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, αλλιώς πώς θα μπορέσει ο γονιός να επιβάλλει τους κανόνες; Πλέον οι γονείς φοβούνται τα παιδιά τους. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από 40 χρόνια»

Από πότε οι γονείς φοβούνται τα παιδιά τους; Επιπλέον, ας του πει κάποιος ότι ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται. Και όταν ζούσαμε σε σπηλιές ήταν αδιανόητο να μην πλακώσουμε το γείτονα με ρόπαλο επειδή γλυκοκοίταζε τη Νεάντερταλ αγαπητικιά μας και αυτόν τον ενοχλεί που τα παιδιά προτιμούν να πλακώνουν κόσμο μέσα σε μια οθόνη. Όχι, να πάμε σε εκείνες τις εποχές που δεν είχες σόμπα, ψυγείο, πλυντήριο και κουζίνα -ούτε εγκέφαλο- και που μπορώ όταν λες μπούρδες να το διαχειριστώ «πολιτισμένα».

Ακόμη και στο θέμα των φαρμάκων, ο ίδιος ο Sax είπε ότι δεν υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία για την επιρροή τους στην ωρίμανση των αγοριών και ότι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επιβαρύνουν την παιδική τους ηλικία. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ουσίες που βρίσκονται κυρίως σε φάρμακα που δίνονται σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και είπε ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να καταστρέψουν το κέντρο κινητοποίησης του εγκεφάλου. Πρόσθεσε:

«Είδα έναν 27χρονο να περνά τη μέρα του παίζοντας video games και παρακολουθώντας πορνό. Δεν είχε ούτε δουλειά, ούτε κοπέλα. Αυτό είναι η νέα νόρμα». 

Το παραπάνω έχει μεταφερθεί σε ελληνικό άρθρο της ιστοσελίδας NEWSITAMEA λανθασμένα επίτηδες -όπως και κάποια άλλα από τα παραπάνω- καθώς αναφέρεται ως κάτι που ισχύει γενικά, ενώ ο τυπάκος μας είδε έναν και το κλείδωσε ότι ισχύει για όλους. Ας κάνουμε τις μανάδες να φοβούνται επειδή μπορεί τα φάρμακα να επηρεάσουν το παιδί τους. Μπορεί.

Φυσικά και είναι τραβηγμένο να έχουν τα σημερινά παιδιά tablet, για παράδειγμα, από πολύ μικρή ηλικία, αλλά σίγουρα δε φταίνε τα video games που τα αγόρια δε γίνονται άντρες. Η φράση «boys will be boys» υπάρχει από το 1589 και άρα ίσχυε και πριν από 40 χρόνια, αγαπητέ Sax, άντρακλα. Δεν κάνατε καμία αλλαγή πριν από 40 χρόνια όσον αφορά αυτό το θέμα και δεν ήσασταν ούτε είσαστε διαφορετικοί από τους σημερινούς άντρες. Μπορώ, μάλιστα, να πω με ασφάλεια ότι οι σημερινοί άντρες είναι πολύ πιο άντρες από ότι ήσασταν εσείς τότε.

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio