Τα χαρακτηριστικά της νέας διαταραχής gaming που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντάσσει στις ψυχικές παθήσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μια νέα μορφή ψυχικής πάθησης, τη λεγόμενη «διαταραχή gaming». Μάλιστα την ένταξε στην 11η Έκδοση Ταξινόμησης Διεθνών Διαταραχών.

Ο εθισμός στα video games θεωρείται πλέον είδος νόσου. Λέγεται ότι 2.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παίζουν video games, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των Αμερικάνικων νοικοκυριών.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τα παιχνίδια κινητών. Για αυτό το λόγο κάποιοι δημιουργοί εφαρμογών δουλεύουν πάνω στη δημιουργία εφαρμογών «ψηφιακής ευεξίας» με σκοπό να κάνουν τους χρήστες να αρχίσουν  να απομακρύνονται από τα κινητά τους τηλέφωνα. Μάλιστα, ο μέσος Αμερικανός πολίτης τσεκάρει το κινητό του κάθε δώδεκα λεπτά, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα.

Παράλληλα η Google και η Apple σκοπεύουν να φτιάξουν κάποιες εφαρμογές ψηφιακής-ευεξίας , όπως ένα είδος ρολογιού που θα μετράει τις ώρες που βρίσκονται οι χρήστες μπροστά από την οθόνη, οι οποίες θα τρέχουν και στα Android και iPhone.

Τα χαρακτηριστικά της διαταραχής gaming, σύμφωνα με τον Δρ. Vladimir Poznyak, μέλος του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, είναι τρία.

«Το ένα αφορά στο γεγονός ότι η συμπεριφορά gaming έχει προτεραιότητα συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες σε σημείο που οι δεύτερες μένουν στο περιθώριο».

Το δεύτερο αφορά το μειωμένο έλεγχο αυτών των συμπεριφορών.

«Ακόμη και όταν συμβούν οι αρνητικές επιπτώσεις, η συμπεριφορά συνεχίζεται ή κλιμακώνεται».

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η οδήγηση στη δυστυχία και στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική δυσλειτουργία. Η επίδραση είναι σοβαρή και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και διαταραχή του ύπνου, προβλήματα διατροφής και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Γενικά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά των διαταραχών εθισμού ουσιών και των διαταραχών εθισμού στον τζόγου. Για να γίνει διάγνωση για διαταραχή gaming πρέπει τα συμπτώματα να έχουν διάρκεια 12 μηνών. Ένα απλό επεισόδιο που μπορεί να συνέβη μερικές ώρες κάποια μέρα δεν αποτελεί σύμπτωμα. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, ειδικά αν πληρούνται όλα τα κριτήρια και όταν συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά.

Φυσικά, ο Poznyak τόνισε ότι ακόμη και αν εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο παίζουν παιχνίδια με αυξημένη ένταση, δε σημαίνει ότι πάσχουν και από τη διαταραχή gaming. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πάθηση είναι γενικότερα σπάνια. Σε περίπτωση που γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής σε κάποιον, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και φαρμακευτική αγωγή που βοηθούν στη μείωσή της.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά του Δρ. Anthony Bean, που υποστηρίζει ότι η διάγνωση της διαταραχής gaming βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Μάλιστα, πρώτα γίνεται διάγνωση αγχώδης διαταραχής και κατάθλιψης οι οποίες είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν και θεραπεύοντας αυτές, θεραπεύεται και η διαταραχή gaming. Τονίζει επίσης το εξής:

«Ακόμη και οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί θα συμφωνήσουν μαζί μου στο ότι δεν κατανοούν πλήρως το όλο concept των video games καθώς δεν έχουν βρεθεί στον κόσμο των games και δεν έχουν ζήσει την εμπειρία».

Επιπλέον, είπε πολύ στοχευμένα ότι έχει δει πολλούς ανθρώπους που παίζουν παιχνίδια να θεωρούν τους εαυτούς τους εθισμένους σε αυτά. Θεωρεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τα παιχνίδια για να κατευνάσουν το στρες ή την κατάθλιψη που μπορεί να έχουν αντί της νέας αυτής διαταραχής gaming.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio