Σύντομα οι παίκτες video games θα πληρώνονται παραπάνω από τους επαγγελματίες αθλητές

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το βασίλειο των επαγγελματικών σπορ έχει κυριευθεί από την άνοδο των eSports. Τα events των video game ανταγωνίζονται πλέον, και κάποιες φορές ξεπερνούν, τις παραδοσιακές sport leagues στη ζωντανή τηλεθέαση και τα έσοδα των διαφημίσεων.

Για τους καλύτερους παίκτες των eSports αυτό σημαίνει καλύτερα συμβόλαια με σπόνσορες, καλύτερη προώθηση, μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα και παγκόσμια αναγνώριση.

Αυτή τη βδομάδα, δεκάδες επαγγελματίες παίκτες παιχνιδιών θα κατέβουν στο Τορόντο για το NXNE, ένα ετήσιο φεστιβάλ τέχνης και μουσικής, για να διαγωνιστούν σε διαφορετικά παιχνίδια ώστε να διεκδικήσουν το έπαθλο των 1.000 δολαρίων. Μπορεί να μην είναι μεγάλο το ποσό αλλά είναι μια καλή αλλαγή για τη σκηνή των eSports.

Για παράδειγμα, πρόσφατα η Dota 2, απένειμε 20 εκατομμύρια δολάρια στους καλύτερους παίκτες της κατά τη διάρκεια του τελικού της.

Αυτό τι σημαίνει όμως για τα παραδοσιακά αθλήματα και την τηλεθέαση των αθλημάτων;

Η επιτυχία των σπορ στον τομέα της τηλεθέασης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι είναι αθλήματα τα οποία τα βιώνεις καλύτερα αν τα παρακολουθείς live. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί τηλεθεατές έχουν στραφεί σε υπηρεσίες streaming όπως είναι το Netflix και το Amazon για να παρακολουθήσουν τους αγώνες χωρίς διακοπές. Η δυνατότητα της απαθανάτισης κορυφαίων στιγμών ακριβώς τη στιγμή την οποία συμβαίνουν είναι ο λόγος για τον οποίο τα επαγγελματικά σπορ κατέχουν πολλά τηλεοπτικά δικαιώματα και παίρνουν πολλά χρήματα από τις διαφημίσεις.

Παρόλα αυτά, τα eSports έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό τηλεθεατών με αυτών των επαγγελματικών league. Για παράδειγμα, το τουρνουά του League of Legends το 2016 παρακολούθησε 36 εκατομμύρια κόσμος, δηλαδή πέντε εκατομμύρια παραπάνω από όσους παρακολούθησαν τον τελικό του NBA.

Τα eSports μιμούνται τις αρχές των παραδοσιακών σπορ: ενθουσιώδες περιεχόμενο, αρεστοί παίκτες, πιασάρικα ονόματα ομάδων, καλύτερα στιγμιότυπα σε αργή κίνηση, έντονος ανταγωνισμός και αβέβαιο αποτέλεσμα. Τα συγκεκριμένα video games τραβάνε κόσμο γιατί δεν είναι σχεδιασμένα για να τα παίζεις απλώς, αλλά και για να ικανοποιούν οπτικά τα πλήθη.

Όσον αφορά τις ηλικίες, συγκριτικά με τα παραδοσιακά σπορ που παλεύουν να προσελκύσουν κοινό διαφορετικών ηλικιών, τα eSports προσελκύουν με επιτυχία  νεότερους θεατές. Το 61% των φανς των eSports έχουν ηλικίες από 18 έως 34.

Φυσικά, η οικονομική προοπτική των eSports είναι εντυπωσιακή. Προβλέπεται ότι με βάση την τωρινή τους πορεία θα αγγίξουν τα 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει να φτάσουν τα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εταιρίες όπως η Coca-Cola,η  Redbull και η Samsung που πάντα στοχεύουν στους νέους, έχουν αρχίσει να μπαίνουν στον κόσμο των eSports. Η Disney πλέον έχει μερίδιο στο League of Legends streaming επειδή η Riot Games υπέγραψε επταετές συμφωνητικό μετάδοσης 350 εκατομμυρίων δολαρίων με την BAMTech. Η FIFA μόλις πρόσφατα συνεργάστηκε με την Electronic Arts σε ένα online τουρνουά το οποίο μάζεψε 20 εκατομμύρια παίκτες και 30 εκατομμύρια θεατές.

Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι τα eSports δεν είναι απλώς δημοφιλή με τους παίκτες, αλλά και με τις σπορ leagues και τους γίγαντες των ΜΜΕ. Αυτή η δημοσιότητα φέρνει νέες ευκαιρίες στο επίπεδο των επαγγελματικών αγώνων και για αυτό το λόγο τα eSports λαμβάνουν αυξημένη προώθηση, μεγάλα χρηματικά έπαθλα και μπορεί οι μισθοί των παικτών να αγγίξουν τους μισθούς των επαγγελματιών αθλητών.

Γνωρίζοντας ότι γίνονται συζητήσεις για την παρουσίαση των eSports στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, η δημοσιότητα των eSports δε θα αργήσει να αυξηθεί φέρνοντας στους παίκτες καλύτερες συμφωνίες και μεγαλύτερους μισθούς.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio