Πόσο καλό είναι το Abyssal Scepter?

Το Abyssal Scepter είναι ένα item του League of Legends καιρό τώρα, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο καλό ή διάσημο item μέχρι προσφάτως. Κατά την διάρκεια του preseason το item αυτό πήρε buff, μειώθηκε η τιμή του στα 2350 gold, η χαμηλότερη τιμή που έχει πάρει ποτέ.

Το win rate του αντικειμένου αυτού κυμαίνεται από 58% μέχρι 60%, ωστόσο η φήμη του item είναι μεγαλύτερη όσο ανεβαίνουμε από το Bronze στο Diamond.

Ας μιλήσουμε όμως γι’αυτό το item, τα στατιστικά του καθώς επίσης και γιατί είναι δυνατό.

 

Abyssal_Scepter_item

Abyssal description

 

Το item όπως βλέπουμε είναι gold efficient (δηλαδή αξίζει κατά πολύ το gold που θα δώσεις για να το αγοράσεις) μόλις με τα βασικά του στατιστικά. Επιπλέον ως passive το item αυτό μειώνει κατά 20 το magic resist των αντιπάλων κάτι που είναι συν. Η μείωση του magic resist είναι διαφορετική από το magic penetration αλλά προκειμένου να τα συγκρίνουμε ας υποθέσουμε πως είναι το ίδιο. Αυτό σημαίνει πως η αξία του αντικειμένου φτάνει τα 3169 gold, κάνοντας το κατά 134% gold efficient όταν χρησιμοποιείς την passive του αντικειμένου.

 

Πως δουλεύει το Magic Resist Reduction?

Για αρχή, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πως δουλεύει το Magic Resist Reduction μιας και είναι λίγο διαφορετικό από το Magic Penetration.

Οι δύο μεγάλες διαφορές είναι οι εξής:

  • Οι συμπαίκτες ωφελούνται από το Magic Resist Reduction.
  • Το Magic Resist Reduction μπορεί να μειώσει το magic resist κάτω από το 0 που σημαίνει πως κάνεις επιπλέον damage.

Η σειρά των effects είναι η εξής (για Armor και Magic Resist):

  1. Flat Reduction
  2. Percentage Reduction
  3. Percentage Penetration
  4. Flat Penetration

Τα flat effects stack-άρουν προσθέτοντάς τα ενώ τα percentage effects stack-άρουν πολλαπλασιάζοντάς τα.

 

Ένα άκρως επιθετικό item

To item αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα αμυντικό item λόγω του magic resist που έχει αλλά η αλήθεια είναι πως είναι ένα από τα δυνατότερα items για που μπορεί να αυξήσει το DPS των Mages και των Assassins εξαιτίας της passive του item.

Συνήθως σε ένα AP vs AP match up οι παίκτες θα έχουν cooldown ή magic resist ρούνους.

Περίπτωση 1, 30 Magic Resist:

Ας υποθέσουμε ένα ranged μάγος δεν έχει καθόλου magic resist στους ρούνους του και έχει το βασικό 30 magic resist το οποίο μειώνει το εισερχόμενο magic damage κατά 20%. Εάν ο αντίπαλος πάρει ως πρώτο item το Abyssal Scepter και ο παίκτης αυτό βρίσκεται μέσα στο range της passive του abyssal (700 range) τότε το magic resist του θα πέσει στο 10. Προσθέτοντας και τα magic penetration τα οποία έχουν οι πιο πολλοί mages στους ρούνους τους, τότε το magic resist του παίκτη θα πέσει στο 2 που σημαίνει ότι ο αντίπαλός του θα του κάνει σχεδόν true damage, που σημαίνει πως μόνο το 2% του εισερχόμενου damage θα μειώνεται.

Περίπτωση 2, 42 Magic Resist:

Στην περίπτωση που ο παίκτης ως ranged mage έχει στους ρούνους του Magic Resistance Glyphs τότε ο παίκτης αυτός θα έχει συνολικά 42 magic resist, το οποίο είναι 30% magic damage reduction. Μαζί με το Abyssal Scepter και τους magic penetration ρούνους το magic resist θα μειωθεί στο 14 και μόνο το 12.3% του εισερχόμενου magic damage θα μειώνεται.

 

Ένα item για την ομάδα

Ενώ κυρίως αυτό το item το παίρνεις για προσωπικό σου όφελος και χρήση πρέπει να θυμάσαι πως το magic resist reduction βοηθάει και την ομάδα σου. Εάν για παράδειγμα παίζει κάποιο AP tank, πχ Amumu ή Malphite θα πρέπει να θυμάσαι πως αυτό θα βοηθήσει τον Xerath ή την Lux της ομάδας σου να κάνουν παραπάνω damage από μεγάλη απόσταση.

 

Δυνατό σε όλο το παιχνίδι, κυρίως όμως στο early game

Ενώ το percentage magic penetration και reduction είναι καλό μόνο όταν ο αντίπαλος αρχίζει να stack-άρει resistance (το Void Staff σε έναν αντίπαλο με  30 magic resist δεν θα κάνει πολλά σε σύγκριση με έναν αντίπαλο με 100 magic resist), το flat penetration είναι σταθερό σε όλο το παιχνίδι καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Magic Resistance

 

Το Abyssal Scepter είναι πιο αποτελεσματικό εάν αγοραστεί στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το flat magic penetration reduction είναι πιο αποτελεσματικό όταν ο αντίπαλος έχει λίγο magic resist και αυτό είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο στο early game. Οι πιθανότητες να κάνεις true damage στο early game είναι πολύ μεγαλύτερες. Όσο το παιχνίδι προχωράει, το item αξίζει να το κρατήσεις και θα αυξήσει το damage σου σε παίκτες που stack-άρουν magic resist.

 

Ποιοι champions επωφελούνται περισσότερο από το Αbyssal Scepter

Είναι πραγματικά μεγάλη η λίστα, αλλά πριν αναφερθούν μερικού από από τους καλύτερους users είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Magic Resistance Reduction Aura του Abyssal Scepter έχει range 700 units. Αυτό βασικά σημαίνει ότι champions όπως η Lux, o Xerath και ο Ziggs δεν επωφελούνται τόσο από την αγορά του item, καθώς θα είναι πιο μακριά από τους στόχους τους οποίους θα χτυπάνε λόγω των long range abilities τους όπως το Bouncing Bomb ή το Lucent Singularity. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες champions οι οποίοι θα πρέπει να κοιτάξουν να πάρουν το συγκεκριμένο item: AP Assassins, Low Range Mages and AP Tanks/Bruisers.

 

LeBlanc

H LeBlanc είναι φανταστική χρήστης του Abyssal Scepter. Τα περισσότερα trades της Le Blanc περιλαμβάνουν τη χρήση του Distortion σε ένα target που ακολουθείται από έναν γρήγορο συνδυασμό  Sigil of Malice+ Distortion Sigil ή Mimic Distortion +Sigil of Malice ακολουθούμενη από μία Ethereal Chain πριν κάνει Distorting πίσω στην αρχική της θέση. Κατά τη διάρκεια αυτών των trade patterns, η LeBlanc πηγαίνει από κοντά και χρησιμοποιεί την Passive του Αbyssal σε πλήρη έκταση.

Fiddlesticks

O Harbinger of Doom είναι ένας καταπληκτικός user αυτού του item. Ενώ μερικά casts του Dark Wind θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας για να εφαρμοστεί η Aura, πάντα θα εφαρμόζεται ενώ κάνεις cast το Drain και καλύτερα απ’όλα, κάθε στόχος μέσα στο Crowstorm σου θα έχει προσβληθεί από την passive του αντικειμένου, ενώ η ulty τουFiddlesticks έχει range 600 units. Πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αύρα του Fiddlesticks: Τo dread επίσης μειώνει το magic resist του στόχου σου κατά 10 όταν κάνεις κάποιο ability σ’ αυτόν, κάτι που συν επάγεται πως μαζί με το Abyssal παίρνεις 30 flat magic resistance reduction.

Lissandra

Η Lissandra είναι μια προφανής επιλογή εδώ, είναι μια burty mage και η δουλειά της είναι να μπει μέσα στο teamfight με το Glacial Path και αμέσως μετά να χρησιμοποιήσει το Ring of Frost και το Ice Shard από πολύ κοντά. Μετά το level 6 θέλει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Frozen Tomb, είτε κάνοντας το στον εαυτό της είτε σε κάποιον αντίπαλο. Εάν κάνεις την ulty τον εαυτό σου τότε όλοι οι αντίπαλοι θα επηρεαστούν από το magic resist reduction του Abyssal Scepter.

Malphite

Τα tanks μπορούν και αυτά να χρησιμοποιήσουν το item αυτό, ο Malphite είναι ένα από αυτά. Ο Malphite είναι ένα γνωστό tank το οποίο είναι αρκετά δυνατό ενάντια σε full AD comps, είναι πολύ πιθανό οι αντίπαλοι να έχουν έναν champion που κάνει magic damage. Αγοράζοντας το Abyssal στον Malphite το κάνεις για την ομάδα σου. Εάν λοιπόν έχεις 1 – 2 παίκτες στην ομάδα σου που κάνουν magic damage είναι μια πολύ έξυπνη αγορά.

Champions που το Abyssal Scepter είναι πολύ καλό:

  • AP Assassins: Ahri, Diana, Ekko, Elise, Evelynn, Fizz, Katarina, Nidalee
  • Low Range Mages: Annie, Kayle, Kennen, Morgana, Rumble, Ryze, Swain, Vladimir
  • AP Bruisers/Tanks: Amumu, Cho’gath, Galio, Mordekaiser, Sejuani, Zac

 

ΠΗΓΗ:lolking

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Community Manager of Teamingame.gr