Πως χειραγωγεί την συμπεριφορά των gamers η Valve

Σκεπτόμενοι το πόσο δημοφιλείς είναι πλέον η Valve με το Steam,το Counter Strike κλπ, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι ξέρει πως σκέφτονται οι gamers.. Ωστόσο, η ψυχολόγος της εταιρείας αποκάλυψε πως η εταιρεία χρησιμοποιεί την ψυχολογία των gamer για να τους χειραγωγήσει καθώς παίζουν.

Για παράδειγμα, όταν ανακοινώθηκε το CS:GO η εταιρεία είπε πως το παιχνίδι θα αργήσει να κυκλοφορήσει. Έτσι όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε νωρίτερα οι παίχτες ένιωσαν ότι ανταμείφθηκαν.

Άλλα παιχνίδια, όπως το DOTA 2, είχαν κλειδωμένους ήρωες κατά την διάρκεια του tutorial ώστε οι παίχτες να χρειαστεί να μάθουν τα βασικά του παιχνιδιού για να τους ξεκλειδώσουν.

Μία άλλη έξυπνη ιδέα που χρησιμοποιεί η εταιρεία, είναι να βάζει τους παίχτες οι οποίοι flame-άρουν σε low priority matches καθώς και με παίχτες που έχουν την ίδια συμπεριφορά με αυτούς. Επίσης, παίχτες οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί με low priotiry παιχνίδια, αντιμετωπίζουν και ποινές που προέρχονται από το report άλλων παιχτών. Οι παίχτες αυτοί κερδίζουν ανταμοιβές για αντάλλαγμα.

Η ψυχολόγος επίσης ανέφερε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Dunning-Kruger. Σύμφωνα με αυτήν την έννοια οι παίχτες υποφέρουν από ″πλασματική ανωτερότητα″, δηλαδή αυτοί πιστεύουν ότι έχουν ένα πολύ καλό παιχνίδι ενώ στην πραγματικότητα έχουν παίξει πολύ άσχημα. Αυτό τους φέρνει την επιθυμία να αντιδράσουν με άσχημη συμπεριφορά. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι όταν κάποιος αποκαλεί κάποιον άλλον hacker. Τις περισσότερες φορές ο παίχτης που θα προσδιοριστεί hacker απλώς έχει καλύτερο skill.

Εγώ πιστεύω πως ο τρόπος της Valve είναι αρκετά σωστός και αποτελεσματικός. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

 

ΠΗΓΗ: Segmentnext

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Ονομάζομαι Μιχάλης "Strudel" Αμανατίδης και σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Ασχολούμαι από μικρός με το "gaming" και μου αρέσει αφάνταστα να πειραματίζομαι με PC Hardware και Smartphones αλλά και να μαθαίνω καινούρια πράγματα για αυτά μέχρι να τα καταστρέψω.