Παλιά ή νέα παιχνίδια;Μήπως και τα δύο;

Πολλές φορές έχω βρεθεί σε παρέες που “κοντράρονται” προκειμένου οι μεν να υπερασπιστούν τα παλιά παιχνίδια και οι δε τα νέας γενιάς. Η αλήθεια είναι πώς αυτό το ερώτημα, βασανίζει κι εμένα κατά καιρούς,οπότε είπα να ανοίξω μια συζήτηση μαζί σας για να δούμε που θα καταλήξει. Το ερώτημα λοιπόν που σας θέτω σήμερα είναι το εξής.. Είναι τα παλιά παιχνίδια καλύτερα από τα καινούργια;

Ο κόσμος καθημερινά εξελίσσεται σε όλους τους τομείς. Καθημερινά έχουμε νέα γύρω από την τεχνολογία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί κι ένα άλλο είδος διασκέδασης, τα videogames.

Η αρχή των videogames πάει αρκετά χρόνια πίσω,στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Οι υπολογιστές είχαν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, αλλά έως τότε ο χώρος που χρειάζονταν για να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν ήταν περίπου ένα δωμάτιο. Ένα από τα πρώτα Arcade παιχνίδια, ήταν το Bertie The Brain που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία τρίλιζα!

Bertie The Brain

 

Οι δεκαετίες ’70,’80 ήταν εκείνες που έβαλαν στον χάρτη της διασκέδασης τα videogames. Με την βοήθεια εταιρειών όπως η Atari.Inc παιχνίδια σαν το Pong (που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ping pong) κέρδισαν το κοινό. Space Invaders,Pacman,Donkey Kong είναι μερικοί μόνο τίτλοι οι οποίοι έγραψαν ιστορία και έθεσαν τις βάσεις για έναν νέο τρόπο σκέψης τόσο της κοινωνίας,όσο και της βιομηχανίας του gaming. Ολόκληρη κουλτούρα δημιουργήθηκε γύρω από αυτό τον τομέα και γρήγορα έκαναν την εμφάνιση τους καταστήματα, που είχαν μεγάλες κονσόλες με αγαπημένους τίτλους.

arcade

Πολλοί παρατηρώντας τα κέρδη και την ανάπτυξη που σημείωναν τα videogames, προσπάθησαν να μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής και το όραμα τους για το μέλλον και μέσα από ταινίες, όπως έκανε η εταιρεία Disney με την ταινία της TRON

 

Από την δεκαετία του 80 και μετά, οι εταιρείες όπως οι Namco, EA, Atari, Nintendo αποφάσισαν να δημιουργήσουν κατηγορίες παιχνιδιών κι έτσι σιγά-σιγά μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παλέτα. Adventure Games, Action-Adventure Games, Beat’em up, Fighting Games, Platform Games, είναι μόνο μερικές από ένα πλήθος κατηγοριών.

Ενώ οι κονσόλες είχαν ήδη ξεκινήσει να απλώνονται, κάποιοι δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν το πρώτο videogame από που ξεκίνησε. Η αρχή του ήταν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή,οπότε έπρεπε να μπει πάλι στον υπολογιστή. ZX Spectrum, PC-6001, αποτελούν ένα δείγμα του τι ακολούθησε. Με απλό προγραμματισμό τα παιχνίδια πέρασαν σιγά σιγά στους υπολογιστές. Η IBM ήταν εκείνη που έδωσε τα εφόδια σε πολλούς όσον αφορά κάρτες γραφικών και όχι μόνο και σήμερα αποτελεί για πολλούς τον σημαντικότερο παράγοντα της εξέλιξης των videogames.

Η δημιουργία του Internet, άνοιξε νέους ορίζοντες σε όλο τον κόσμο κι έτσι το επόμενο βήμα της gaming βιομηχανίας ήταν να κάνει άνοιγμα και στον online κόσμο. Τα πρώτα lan έγιναν με παιχνίδια όπως το DOOM. 

Η δεκαετία του ’90 ήταν εκείνη που διαμόρφωσε τα videogames,όπως τα ξέρουμε σήμερα. Η εξέλιξη σε κάρτες γραφικών,κάρτες ήχου,στις κονσόλες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι νέοι δημιουργοί που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι πρώτοι gamers που θέλησαν να πραγματοποιήσουν το όραμα τους και να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν, έκαναν τα videogames αυτά που ξέρουμε σήμερα.

Η διαμάχη των παλιών gamer με τους καινούργιους, όμως καλά θα κρατεί. Σε αυτό συντελούν παράγοντες οι οποίοι πηγάζουν από τις εμπειρίες.

Οι παλιοί gamers έχουν ζήσει την εξέλιξη των παιχνιδιών. Όταν το Story Mode είχε ενδιαφέρον,πλοκή και ο χειρισμός του παιχνιδιού ήταν απλός. Ωστόσο αυτό που έπρεπε κανείς να κάνει στα παλιότερα παιχνίδια ήταν ή να σπάσει κάποιο rekor είτε κυρίως στο single player να τερματίσει το παιχνίδι. Όταν η ιστορία ολοκληρωνόταν η εταιρεία αν το θεωρούσε αναγκαίο κυκλοφορούσε το Expansion που δεν ήταν τίποτα παρά πάνω,από την συνέχεια της ιστορίας και ΝΕΕΣ ΠΙΣΤΕΣ!!!

Οι νέοι gamers σήμερα επηρεάζονται αρκετές φορές από το marketing της κάθε εταιρείας. Trailers,άρθρα,διαφήμιση παντού. Όμως οι εταιρείες πολλές φορές στον βωμό του κέρδους προτιμούν να βιαστούν να κυκλοφορήσουν κάποιον τίτλο με αποτέλεσμα να είναι γεμάτος bugs και να δίνει κακή εμπειρία στο gameplay. Επίσης η τακτική με τα DLC που χρησιμοποιούν και “αναγκάζουν” τον παίχτη να αγοράζει και να αγοράζει, γιατί είτε θα αποκτήσει νέο εξοπλισμό, είτε νέες πίστες, είτε απλά θα διορθώνονται προβλήματα του παιχνιδιού. Αυτό που φροντίζουν να κάνουν για να κρατήσουν κοινό είναι ωραίο ingame περιβάλλον, γραφικά και αρκετές φορές να ξεχνούν το σενάριο. Ωστόσο υπάρχουν λαμπρά και ελπιδοφόρα παραδείγματα, παιχνιδιών όπως το The Witcher που ναι μεν έχει βασιστεί σε βιβλίο, όμως οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει να δίνουν στον παίχτη την εμπειρία ότι ζει το παιχνίδι.

The Witcher Movie

 

Όμως ας μιλήσουμε ειλικρινά.Δεν έχει σημασία ποια δεκαετία ή ποια παιχνίδια ήταν ή είναι καλύτερα. Ο κάθε άνθρωπος πάντα θα θεωρεί καλύτερο αυτό με το οποίο έχει μεγαλώσει. Κάποιοι θα θεωρούν καλύτερο το Atari, κάποιοι το Playstation και κάποιοι το Game Boy. Κάποιοι θα θεωρούν ότι το PC Gaming είναι ανώτερο από το Console Gaming και κάποιοι θα θεωρούν ότι αληθινά παιχνίδια είναι η Monopoly και το τάβλι σε κάποια καφετέρια. Σημασία δεν έχει ποια εποχή ή ποιο παιχνίδι είναι καλύτερο. Και με το Pacman θα διασκεδάσεις και με το Fallout. Η’ μήπως θα σταματήσεις να παίζεις Lara Croft επειδή βελτιώθηκαν τα γραφικά; Το θέμα είναι να διασκεδάζεις είτε μόνος είτε με την παρέα σου. 😉

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Community Manager of Teamingame.gr