Οι τραμπούκοι πίσω από το pc δεν είναι μάγκες

Σήμερα μιλάμε για το Cyberbullying aka τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό.

Ως Διαδικτυακός Εκφοβισμός ορίζεται “οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω των ψηφιακών μέσων (Η/Υ, κινητά,tablets,κλπ).” Ορίζεται ως εκφοβισμός, καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με τον απλό εκφοβισμό – υπάρχει δηλαδή θύτης, θύμα, παρατηρητές-.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές που πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά;

Οι διαφορές στον διαδικτυακό εκφοβισμό, ξεκινούν από το μέσον που χρησιμοποιείται από τον θύτη.

  • Social Media
  • Online gaming
  • Live Streaming
  • SMS
  • email

Τα παραπάνω μέσα, αυξάνουν την ταχύτητα εξάπλωσης της τακτικής και αυτών που λέγονται ή παρουσιάζονται από τον θύτη, με αποτέλεσμα το θύμα να χάνει γρήγορα την ηρεμία του και να πλήττεται στο σπίτι του, στον εργασιακό του χώρο και φυσικά στον περίγυρο του. Το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται απομακρυσμένα, κάνει τον θύτη πιο σκληρό καθώς θεωρεί πως κανείς δεν μπορεί να του κάνει τίποτα, είτε επειδή είναι ανώνυμος είτε επειδή μπορεί να είναι γνωστός σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και να νιώθει πως είναι άτρωτος. Είναι όμως έτσι;

Κανείς δεν είναι άτρωτος. Το θέμα είναι τι υποστήριξη έχει ο καθένας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν πρότυπα είτε αυτά είναι σωστά είτε όχι. Αυτό εξαρτάται από το πώς έχει πλασαριστεί ο καθένας. Πολλές φορές οι άνθρωποι που λειτουργούν ως θύτες μπορεί να έχουν βιώσει αντίστοιχα γεγονότα σε μικρές ηλικίες πχ στο σχολείο, είτε να έχουν ανασφάλειες και προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως όταν βρίσκονται σε θέση “ισχύος” βγάζουν (όπως λέμε σε απλά ελληνικά) το άχτι τους, σε άτομα που είτε τα ζηλεύουν, είτε δεν τους έχουν “ακολουθήσει”, είτε πολύ απλά επειδή έχουν διαμορφωθεί πια έτσι οι χαρακτήρες τους. Τα θύματα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι άτομα που θεωρούν “αδύναμα”.

Η διάσταση του προβλήματος είναι ανάλογη της εκάστοτε ομάδας/κοινότητας που ακολουθεί και στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς. Μπορεί για παράδειγμα να είναι 2-3 φίλοι και απλά να “τραμπουκίζουν” κάποιον επειδή δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί τους ή να είναι “γνωστοί” σε κάποια online κοινότητα. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο (γιατί έτσι το βλέπουν), προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα τους και την φήμη τους. Είναι μια τακτική. Λάθος μεν, τακτική δε. Αυτό δε σημαίνει όμως πως πρέπει να στηρίζουμε ΑΥΤΟ το λάθος. Τέτοιοι άνθρωποι δεν αξίζουν ούτε τον χρόνο, ούτε το χρήμα κανενός.

via GIPHY

Εάν γνωρίζεις τέτοιες καταστάσεις, καλό είναι να μιλάς. Δεν ξέρεις ποτέ ποιον άνθρωπο μπορεί να βοηθήσεις. Πολλοί φοβούνται να μιλήσουν. Επειδή μπορεί κάτι τέτοιο να μην έχει συμβεί σε εσένα ή την οικογένεια σου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί αύριο το πρωϊ να σου συμβεί.

  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ONLINE ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΤΟΥ Ή ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΚΑΠΟΙΟΥ Η’ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ.
  • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΣΚΑΣ ΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΖΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ. ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ “CLOWN” ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΤΑ COMMUNITIES, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ “ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ” ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.

Η χώρα μας, έχει νομοθεσία με την οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, ενώ θεωρείται και ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. Επίσης αν δεις τέτοια συμπεριφορά σε online πλατφόρμες όπως το youtube ή το twitch, μπορείς να κάνεις το ανάλογο report το οποίο καλό θα είναι να το συνοδεύεις με links past broadcast.

Μην γίνεσαι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του.

Στον χώρο του gaming και του streaming τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να εξαλείφονται. Σκοπός είναι η διασκέδαση κι όχι τέτοιου είδους καταστάσεις.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Community Manager of Teamingame.gr