Η Valve προβαίνει σε ενέργειες ενάντια στις κριτικές-βόμβες του Steam

«Κριτική-βόμβα» είναι η απότομη εισροή πολλών αρνητικών κριτικών από τους χρήστες για ένα παιχνίδι, που συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματική ποιότητα του παιχνιδιού, αλλά έχουν σκοπό τη δυσφήμιση ή την ‘τιμωρία’ της δημιουργού ή της εκδοτικής εταιρίας του παιχνιδιού. Τα παιχνίδια Metro 2033 και Last Light είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.

Οι χρήστες του Steam, που ήταν δυσαρεστημένοι από την απόφαση της Deep Silver να βάλει το Metro Exodus αποκλειστικά και μόνο στο Epic Store, έδωσαν χιλιάδες αρνητικές κριτικές στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Ο αριθμός των κριτικών ήταν αρκετός για να ρίξει τη συνολική βαθμολογία των παιχνιδιών αυτών.

Η Valve ανακοίνωσε ότι έχει προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αυτή θα γίνει με την αναγνώριση των κριτικών-βόμβες και με την εξαίρεσή τους από τη συνολική βαθμολογία των παιχνιδιών. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με ένα εργαλείο που θα ανιχνεύει τυχόν ‘περίεργες δραστηριότητες κριτικών’ σε όλα τα παιχνίδια του Steam. Μετά την ανίχνευση, το πρόβλημα θα ερευνάται περαιτέρω από την ομάδα της Valve.

Άσχετες με το θέμα κριτικές θα θεωρούνται και όσες αφορούν τις αλλαγές στη βιτρίνα, τις προσφορές, αλλά και παράπονα τα οποία δε σχετίζονται με τα παιχνίδια, όπως είναι αυτά για τα DRM και τις αλλαγές στην EULAs. Οι κριτικές θα παραμένουν στην πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν περαιτέρω για κάποιο παιχνίδι, αλλά στη σελίδα θα φαίνεται ότι οι άσχετες κριτικές με το θέμα αφαιρέθηκαν.

Αν, παρόλα αυτά, θέλετε να συμπεριλάβετε τις κριτικές-βόμβα στη συνολική βαθμολογία ενός παιχνιδιού, θα μπορείτε να το κάνετε μέσω της κατηγορίας ‘Store Content Preferences’ των ρυθμίσεων του λογαριασμού σας.

Η Valve πρόκειται να κάνει κι άλλες αλλαγές στις κριτικές χρηστών, αλλά θεώρησε σημαντικό να αντιμετωπίσει πρώτα αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν το νέο αυτό σύστημα είναι έτοιμο, ούτε πότε θα μπει σε λειτουργία.

Επιπλέον, η Valve έβαλε Q&A στο blog post στο οποίο ανακοίνωσε το νέο σύστημα ώστε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα σχετικά με αυτό. Τόνισε ότι δε θα σβήσει καμία κριτική, απλώς θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία. Είπε, επίσης, ότι αποφάσισε να μην εξαιρέσει όσα έχουν γραφτεί ήδη, κάτι που δικαιολογεί γιατί οι κριτικές κάτω από τα παιχνίδια Metro παραμένουν ακόμη εκεί, ενώ είναι ξεκάθαρα κριτικές-βόμβα. Φρόντισε, ακόμη, να σιγουρευτεί ότι οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κριτικές όπως θέλουν αυτοί, ακόμη κι αν, για παράδειγμα, θέλουν να αντιδράσουν σε κάποια απάτη.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε