Η διαμόρφωση του EBL & τα στάδια διεκπεραίωσης του ανά σεζόν

Το παρόν άρθρο, επιχειρεί μία περιγραφή του EBL τουρνουά, ως προς την διαμόρφωση του καθώς και τα στάδια διεκπεραίωσης ανά σεζόν, ενώ παράλληλα προσφέρει μια γενικότερη ενημέρωση σε διάφορες ορολογίες και εργαλεία, που χρησιμοποιούνται σε τουρνουά που αντιπροσωπεύουν τις πιο γνωστές διοργανώσεις στον χώρο των e-sports και του League Of Legends.

 
Το Esports Balkan League (EBL), είναι ένα Βαλκανικό τουρνουά που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο στην Σερβία. Διεξάγεται μία φορά την άνοιξη-καλοκαίρι και άλλη μία φορά το φθινόπωρο-χειμώνα. Το είδος του συγκεκριμένου τουρνουά, κατατάσσεται στην κατηγορία των Group Tournaments.
Στο Group Tournament, League (αλλιώς μπορούμε να το βρούμε και με τον όρο Division) οι διαγωνιζόμενοι κατατάσσονται βαθμολογικά από τα αποτελέσματα όλων των αγώνων τους, και τους πόντους που έχουν συλλέξει κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου του τουρνουά (συγκεκριμένα στο EBL απονέμεται ένας πόντος για κάθε νίκη που θα κάνει μία ομάδα).
  • Οι κανόνες του group tournament, προϋποθέτουν, ό,τι κάθε ομάδα θα πρέπει να παίξει ένα ή και περισσότερα παιχνίδια με τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν, και από την τελική κατάταξη θα καθοριστεί ποιες θα είναι εκείνες οι ομάδες που θα περάσουν στην επόμενη φάση του τουρνουά. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή με τον όρο Round-Robin. Ο όρος αυτός μάλιστα, διαχωρίζεται συνήθως σε Single Round-Robin ή Double Round-Robin, ανάλογα με το αν η διαμόρφωση του εκάστοτε τουρνουά προϋποθέτει ό,τι κάθε ομάδα θα πρέπει να αγωνιστεί με τις υπόλοιπες από μία ή από δύο φορές καθ’ όλη την κανονική περίοδο του τουρνουά αυτού.
Στο EBL συμμετέχουν 8 ομάδες, και η κανονική περίοδος του τουρνουά περιλαμβάνει 7 αγωνιστικές. Κάθε εβδομάδα διεξάγεται μία αγωνιστική, όπου κάθε αγωνιστική περιλαμβάνει 2 μέρες παιχνιδιών και κάθε μέρα διεξάγονται τέσσερα διαφορετικά Βο1 παιχνίδια. Αυτό, σημαίνει ό,τι κάθε ομάδα θα παίξει καθ ‘όλη την περίοδο των αγωνιστικών από 14 Bo1 παιχνίδια, και από δύο φορές με κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει (Double Round-Robin). Με το πέρας όλων των αγωνιστικών, υπάρχουν πιθανότητες κάποιες από τις ομάδες να ισοβαθμούν βαθμολογικά ως προς τις νίκες που έχουν συγκεντρώσει.
 

Στην περίπτωση αυτή, που η τελική κατάταξη δεν είναι ξεκάθαρη, λαμβάνονται υπόψιν τα εξής κατά σειρά:

 Οι νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Για παράδειγμα, αν η ομάδα Άλφα έχει νικήσει την ομάδα Βήτα δύο φορές τότε η ομάδα Άλφα περνάει μπροστά στην κατάταξη. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, διεξάγεται ένα tiebreaker match μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν όπου θα κρίνει ποια ομάδα θα περάσει μπροστά στην κατάταξη. Στην περίπτωση, που ο αριθμός των ομάδων που ισοβαθμούν στην τελική κατάταξη είναι μονός, η τελευταία ομάδα των θέσεων ορίζεται ως ομάδα Βye, και περνάει αυτόματα στον επόμενο γύρο των tiebreaker matches. Ο όρος Bye στα e-sports, και γενικότερα στα αθλήματα, είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο που δίνεται σε μία ομάδα που την απαλλάσσει από το παιχνίδι του πρώτου γύρου, και την κάνει να περάσει απευθείας στον δεύτερο γύρο. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιείται σε knock-outs τουρνουά, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μονός (π.χ 17), και μετακινεί αυτόματα την ομάδα της τελευταίας θέσης με τον μονό αριθμό σε μεταγενέστερο γύρο. Έτσι, αν για παράδειγμα στο EBL, οι ομάδες που ισοβαθμούν στην τελική κατάταξη είναι τρεις, η τρίτη ομάδα θα περάσει αυτόματα στον δεύτερο γύρο των tiebreaker matches, όπου θα αγωνιστεί με τον νικητή του πρώτου γύρου.

Με το πέρας όλων των αγωνιστικών, και αφού πλέον η βαθμολογική κατάταξη έχει διασαφηνιστεί, οι πρώτες 4 ομάδες του EBL προκρίνονται στα Playoffs (Αξίζει να σημειωθεί, ό,τι ο όρος Playoffs στα τουρνουά γενικότερα, σημαίνει μία επιπλέον περίοδος παιχνιδιών ξεχωριστή από την κανονική περίοδο του τουρνουά έτσι ώστε να κριθεί ο τελικός νικητής). Στην φάση των Playoffs δημιουργείται ένα bracket. Τα brackets, σε ένα τουρνουά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα formats. Δύο από τα πιο γνωστά, είναι το single elimination (knockout) και το double elimination. Ξεκινώντας με το δεύτερο, στο double elimination για να αποκλειστεί μια ομάδα θα πρέπει να κάνει δύο ήττες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο brackets, το winners bracket και το losers bracket όπου για να κριθεί ο τελικός νικητής αγωνίζεται στο τέλος ο νικητής του winners bracket με τον νικητή του losers bracket. Στο EBL, στην συγκεκριμένη φάση των Playoffs, χρησιμοποιείται το format single elimination (knockout). Το συγκεκριμένο format, είναι αρκετά απλό, καθώς οι αγώνες είναι knockout και ο χαμένος αποκλείεται άμεσα. Έτσι λοιπόν, από τις 4 ομάδες που θα προκριθούν στα Playoffs, δύο θα έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν οι μεγάλοι νικητές, καθώς το EBL δίνει στις δύο πρώτες ομάδες εκτός από το χρηματικό έπαθλο και ένα spot στο EU Masters.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα μπαίνει απευθείας στο main event του EU Masters, ενώ η δεύτερη ομάδα θα παίξει στα Play In όπου από εκεί μαζί με άλλες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία κάποιες από αυτές να περάσουν στο main event.
Να σημειωθεί, ό,τι όλοι οι αγώνες των Playoffs του EBL είναι Bo5. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και 6η θέση, κατοχυρώνουν το spot τους στο EBL για την επόμενη σεζόν, ενώ οι τελευταίες ομάδες στην 7η και 8η θέση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες της τελικής κατάταξης δέχονται κάποιες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα θα υποβιβαστούν (relegation) αλλά θα έχουν την ευκαιρία να προκριθούν ξανά από την επόμενη σεζόν δηλώνοντας συμμετοχή στα Open Qualifiers. Στην αρχή κάθε νέας σεζόν, όλα ξεκινούν με τα Open Qualifiers. Στα OQ, έχει δικαίωμα να εγγραφεί και επομένως να συμμετάσχει όποια ομάδα παρουσιάσει ενδιαφέρον για το τουρνουά, αρκεί να πληρεί τους απαραίτητους όρους συμμετοχής (οι όροι συμμετοχής αναγράφονται στο rulebook του EBL). Έτσι λοιπόν, στα OQ, δημιουργούνται κάποια brackets (single elimination) όπου όλα τα παιχνίδια είναι Βο1 εκτός από τα Semi Finals και ο αγώνας της 3ης θέσης που είναι Bo3.
  • Οι καλύτερες ομάδες από τα brackets, προκρίνονται στην επόμενη φάση που είναι τα Closed Qualifiers. Στα CQ, συμμετέχουν συνολικά 6 ομάδες, δύο από τα OQ και 4 ομάδες από τα National Esports Leagues (NEL). Τα NEL, είναι ένα νέο κεφάλαιο για το EBL από την 5η σεζόν. Το EBL μαζί με άλλους φορείς, αναλαμβάνει, να διεξάγει τα National Esports Leagues. Τα project αυτά θα λάβουν μέρος σε 4 χώρες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν δικό τους European Regional League (ERL). Τα ERL ως γνωστών (όπως είναι και το EBL), είναι ένα project της Riot το οποίο μέσα από αυτά τα τουρνουά δίνονται spots για το EU Masters, το δεύτερο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τουρνουά μετά το European Official Circuit (LEC). Οι χώρες των NEL, θα είναι η Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Μοντενέγκρο.
 
Οι πρωταθλητές από αυτά τα εγχώρια τουρνουά, θα κερδίζουν ένα spot στα κλειστά προκριματικά του EBL. Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνεται η ευκαιρία στις πιο ανταγωνιστικές ομάδες των χωρών αυτών να λάβουν μέρος στο EBL με στόχο και το EU Masters. Παράλληλα, είναι ένας τρόπος αναβάθμισης του ίδιου του EBL, το οποίο ψάχνει και δίνει ευκαιρία σε τέτοιου είδους ομάδες.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε, ό,τι το EBL μέχρι πρότινος στην φάση των κλειστών προκριματικών είχε το εξής format: συνολικά έπαιρναν μέρος 6 ομάδες, 2 από τα ανοικτά προκριματικά και 4 ομάδες που δέχονταν απευθείας invitations. Το EBL, έψαχνε να στείλει invitations ανάμεσα σε Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά τουρνουά, βρίσκοντας έτσι κάποιες ομάδες που θα άξιζαν ένα spot στα κλειστά πρoκριματικά του EBL. Κάποια από αυτά τα τουρνουά είναι το A1 Adria League και το Southeast Europe Championship. Invitations, μπορεί ωστόσο να δέχονταν ομάδες από προηγούμενα quals ή ακόμα και ομάδες που είχαν ένα αρκετά δυνατό ρόστερ. Όπως δηλώνει και ο Mihajlo Džaril, CEO της Fortuna eSports, διοργανώτριας του EBL, “τα National Leagues ήταν ανέκαθεν στόχος μας, διότι μέσα από αυτά, δημιουργείται ένα πιο υγιές υπόβαθρο που θα υποστηρίζει τον ανταγωνισμό. Θα παράσχουν ένα καλύτερο και πιο απλό τρόπο για όλους τους παίκτες και τις ομάδες που έχουν την επιθυμία να αποδείξουν ότι μπορούν να επιτύχουν.”
Αυτός ήταν περιγραφικά ο κύκλος του EBL, ένα τουρνουά το οποίο αυτή τη στιγμή, είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά European Regional Leagues (ERL), το οποίο κάθε νέα σεζόν δείχνει να αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.
 
Credits:  LabyrinthEar
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio