Εφημερίδες κατηγορούν τα videogames για τη σύλληψη 15χρονου hacker

 

Τις προηγούμενες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία συνελήφθη ένας 15χρονος gamer με την κατηγορία ότι χάκαρε το TalkTalk, μια γνωστή υπηρεσία τηλεφωνίας και ίντερνετ της χώρας.

 

Daily Mail 1

 

To άσχημο της υπόθεσης όμως είναι ότι εκτός της σύλληψης, οι εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο κατηγοριών για το γεγονός ότι για την συμπεριφορά του ενόχου φταίνε τα video games και ιδιαίτερα η επιθυμία του να γίνει pro player του Call of Duty. Συγκεκριμένα η Daily Mail αποκάλεσε τον μικρο “ένα μοναχικό αγόρι με γλυκό πρόσωπο που δεν βγαίνει ποτέ από το υπνοδωμάτιο του” και χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία το προσωπικό blog για να πει ότι είναι “εθισμένος με βίαια παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto”.

 

 

 

Daily Mail 2

 

Στη συνέχεια στην ίδια εφημερίδα αναφέρει το gameplay του Call of Duty σαν παράδειγμα βιαιότητας με ένα παράδειγμα έκρηξης τρένου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο άρθρο, ο συντάκτης έκανε λόγο και για τον “διάσημο” πλέον Νορβηγό δολοφόνο λέγοντας ότι έκανε “training” για την πράξη του στο Call of Duty.

Αφού ρίξει ευθύνες στα e-sport events και τις σεξουαλικές σκηνές στο Grand Theft Auto, το άρθρο συνεχίζει κατηγορώντας το Resident Evil ως τα αγαπημένα παιχνίδια του του Aaron Alexis, του άντρα που σκότωσε 13 άτομα σε ναυτική βάση της Ουάσινγκτον.

 

Μια άλλη εφημερίδα, η Sun λέει σχετικά με το θέμα (το οποίο ήταν και στο front page της): “He told web pals he wants to be a professional gamer playing violent war game Call of Duty – despite losing 26 of his 28 battles”.

 

Sun 1

 

Και οι δυο εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο 15χρονος χάκερ έδειχνε σημάδια μαθησιακών δυσκολιών, υπερκινητικότητας και προβλημάτων συμπεριφοράς. Φυσικά καμιά από τις δυο δεν κάνει λόγο για την ευθύνη των γονιών στο όλο ζήτημα.

Μια πιο ήπια εκδοχή του όλου θέματος δόθηκε και από την Telegraph χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες και να ρίχνει ευθύνες.

Η Independent και η Guardian ανέφεραν το γεγονός της σύλληψης λέγοντας απλά ότι στον μικρο χάκερ άρεσαν τα videogames.

 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εφημερίδες κατηγορούν τα videogames για εγκληματικές πράξεις που έγιναν με σκοπό να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Το 2014,η Daily Mail συνέδεσε τη δολοφονία ενός καθηγητή με την “αγάπη” του κατηγορούμενου για το Dark Souls και το 2012 επίσης έγινε μια μαζική κατηγορία από τις εφημερίδες προς τα videogames για τη δολοφονία μαθητών σε σχολείο. Τότε η Sun είχε ως τίτλο στην πρώτη σελίδα της “KILLER’S CALL OF DUTY OBSESSION” για τον δολοφόνο Adam Lanza, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του αφού σκότωσε 20 παιδιά στο Sandy Hook. Στην ανάπτυξη του άρθρου με όνομα  “BLACK OPS BUNKER”, η Sun αναφέρει ότι ο Lanza “σπαταλούσε πολλές ώρες σε βίαια παιχνίδια όπως το Call of Duty”  στο υπόγειο της γιαγιάς του.

Δεν είναι οι μόνες φορές οι παραπάνω που εφημερίδες χρησιμοποίησαν τα videogames σαν τον εύκολο στόχο για κατηγορίες ώστε να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες. Φυσικά όσο ο κόσμος μένει ανενημέρωτος είναι πολύ εύκολο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να στρέψουν τις κατηγορίες όπου αυτοί νομίζουν ότι πρέπει, ώστε να τραβήξουν περισσότερους αναγνώστες και θεατές.

 

Πηγή: www.eurogamer.net

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Reviewer και Editor. Μεγάλη φαν του Binding of Isaac και γενικά των indie games. Κάποια μέρα θα ήθελε να γίνει ο Big Boss του Metal Gear Solid!