Τοξική συμπεριφορά – Απόρροια της ανθρώπινης ανταγωνιστικότητας ή τάση των μαζών;

 

Η καλή διαγωγή ή αλλιώς οι καλοί τρόποι καθώς και η έλλειψη αυτών είναι πράγματα τα οποία λένε πως μαθαίνονται από το σπίτι.

Εγώ πιστεύω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς αν ίσχυε τότε αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει άλλος χώρος για βελτίωση μελλοντικά και πως μπορούν να αλλάξουν, αρκεί ο καθένας μας να το θέλει.

Ο λόγος αυτής της εισαγωγής γίνεται με αφορμή τα φαινόμενα κακής συμπεριφοράς γενικότερα με την διεύρυνση των κοινωνικών μέσων, αλλά ειδικότερα στον χώρο των βίντεο παιχνιδιών.

Ο όρος που δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει αυτό το φαινόμενο είναι η τοξική συμπεριφορά και σαν ορολογία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους παίχτες οι οποίοι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να υποτιμήσουν ή να εκφοβίσουν έναν άλλον άνθρωπο.

Είναι στην φύση του ανθρώπου το πνεύμα ανταγωνιστικότητας. Υπήρξε πολύ πριν από εμάς και θα υπάρχει ακόμα και όταν δεν θα υπάρχουμε εμείς.

Σε παιχνίδια από το τάβλι μέχρι και κάποιο Χ Moba, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποια μορφή εκτόνωσης (rage) είτε είναι να κοπανήσει ο χαμένος κάτι κοντινό σε αυτόν (τάβλι, ποντίκι κ.α.), αντίδραση που είναι εν μέρει δεκτή, είτε να βρίσει και να αρχίσει να προκαλεί κακό στους συμπαίχτες ή στους αντιπάλους του.

Εγω θα ασχοληθώ με το δεύτερο φάσμα αντιδράσεων το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο.

Η τοξική συμπεριφορά δεν είναι κάτι καινούριο ούτε κάτι αποκλειστικό σε  ένα μόνο παιχνίδι.

Στην περίπτωση του παραδείγματος με το τάβλι η εκδήλωση της τοξικής συμπεριφοράς θα έχει περιορισμούς καθώς επηρεάζει άμεσα την εικόνα του ατόμου στον κοινωνικό περίγυρό του. Όμως, από την στιγμή που βρίσκεται κάποιος online και παίζει με αγνώστους, αμέσως χάνονται αυτοί περιορισμοί της καλής διαγωγής.

Στην τελική οι περισσότεροι σκέφτονται πως ο,τι πουν ή κάνουν θα είναι προστατευμένοι από το γεγονός πως βρίσκονται σε έναν εικονικό χώρο έχοντας την ασφάλεια ότι είναι άγνωστοι εκεί μέσα.

Δυστυχώς, αυτή η αντίληψη είναι εικονική (pun intended), καθώς από την στιγμή που βρίσκεται κάποιος στο διαδίκτυο, εντοπίζεται όπου και να είναι.

Παρακάτω θα δούμε ένα παράδειγμα ενός Guild Master, στο World of Warcraft, που έκανε rage στο Ventrilo πριν καν υπάρξουν τα περισσότερα Moba που υπάρχουν σήμερα.

 

 

Η αντίδραση μου και όσων φίλων το είδαν αυτό το βίντεο ήταν πως το βρήκαμε άκρως αστείο.

Όμως, ο λόγος που το βρήκαμε αστείο είναι για το πόσο ξεπέρασε τα όρια αυτός ο Guild Master και πόσο γελοιοποιείται ο ίδιος με την συμπεριφορά του.

Το λυπητερό πράγμα είναι πως το συγκεκριμένο περιβάλλον του παιχνιδιού είναι PvE (player versus enviroment – παίχτης εναντίον περιβάλλοντος). Αυτό σημαίνει πως ο αντίπαλός του δεν είναι άλλοι παίχτες αλλά το AI του παιχνιδιού με τα πλάσματα του κ.τ.λ..

Φανταστείτε  λοιπόν το ποσοστό αύξησης της τοξικής συμπεριφοράς τα τελευταία χρόνια που αναπτύχθηκε τόσο πολύ το PvP (player versus player – παίχτης εναντίον παίχτη) με το είδος των MOBA και γενικά τα eSports να διαδίδονται ολοένα και περισσότερο.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες μελετάνε και προσπαθούν να βρουν λύσεις για αυτό το φαινόμενο.

Το θέμα είναι πως έχοντας ένα παιχνίδι το οποίο είναι Free to Play (Δωρεάν), από την πλευρά τους θέλουνε να βρούνε την χρυσή τομή.

Δηλαδή να έχουν κάποιου είδους τιμωρίας για τους τοξικούς παίχτες αλλά ταυτόχρονα να μην τιμωρούνται με ακραίους τρόπους για να μην πέφτουν τα κέρδη τους.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που για να φτάσει μια εταιρεία να αποκλείσει κάποιον παίχτη από το παιχνίδι σημαίνει πως η τοξική συμπεριφορά του ήταν όσο πιο ακραία γινόταν.

Στο τέλος της ημέρας, η ρίζα του προβλήματος είναι ο καθένας μας ατομικά. Αν θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον παιχνιδιού πρέπει να υπάρξει πρώτα προσωπική βελτίωση.

Επειδή δεν θέλω να ακούγομαι σαν κοινωνικό μήνυμα στο τέλος διαφήμισης η ουσία είναι πως, όπως δεν θέλουμε να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι έτσι να μην συμπεριφερόμαστε και εμείς.

 

Kohar over and out!

Original Images: Anatoli Blog, Digital Trends

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio