Top 10 Western Video game music composers

Νομίζω πως κανένας gamer δεν μπορεί να αρνηθεί πως πέρα από την όμορφη αισθητική, τα ωραία γραφικά, τους πολύπλοκους χαρακτήρες και πλοκή, αυτό που δίνει πραγματική «φωνή» στην ανάγκη μας για περιπέτεια, την ανάγκη μας να χαθούμε σε έναν άλλο κόσμο, είναι ένα καλό music score.

Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά στα άτομα που έδωσαν χρώμα στους άθλους μας και κατάφεραν να μας μείνει αξέχαστη η διαμονή μας στους κόσμους που επισκεφθήκαμε. Όπως αξέχαστα μας έμειναν και τα κομμάτια τους, που ακούμε ξανά και ξανά, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές που περάσαμε, σαν θερινά όνειρα ή μακρινές διακοπές.

Μία μικρή σημείωση πριν αρχίσουμε. H λίστα θα έχει μόνο δυτικούς μουσικούς για να μην κορεστεί με Ιαπωνικά ονόματα, τα οποία προσωπικά θεωρώ κορυφαία στο χώρο της μουσικής των videogames. Θα ακολουθήσει και λίστα με αυτούς βεβαίως. Επίσης όσον αφορά την λίστα, είναι καθαρά προσωπικής αρεσκείας, πασπαλισμένη με μπόλικη δόση αντικειμενικότητας. Τέλος καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε αυτό το μικρό μουσικό ταξίδι.

10. Greg Edmonson (Uncharted Series)

Ποιος καλύτερος να αρχίσει αυτή την καταμέτρηση από τον άνθρωπο που ενσάρκωσε την αίσθηση της περιπέτειας σε ένα main theme. Ο λόγος για τον Greg Edmonson υπεύθυνο για τη σύνθεση των 3 πρώτων τίτλων της σειράς Uncharted. H πιο αξιομνημόνευτη δουλειά του είναι πάνω στο Uncharted 2: Among thieves στο οποίο ξεπέρασε τον εαυτό καθώς η μουσική κατάφερε να συντροφεύει πιστά την αλλαγή της κάθε τοποθεσίας, δίνοντας έτσι τον σωστό τόνο σε κάθε στιγμή αυτής τη εκπληκτικής περιπέτειας. Αλλά κανείς δε νομίζω να ξεχάσει το Nathan Drake theme, που συντρόφευε την αρχή και το τέλος κάθε μας περιπέτειας με τον λατρεμένο τυχοδιώκτη Nathan, το οποίο μας έκανε να μην κρατιόμαστε να πατήσουμε το start button.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά:Uncharted 2: Among thieves

 

9. Stuart Chatwood (Prince Of Persia series)

Θα ήταν άδικο να μην συμπεριλάβω τον άνθρωπο που έδωσε ταυτότητα σε μία από τις σημαντικότερες τριλογίες των καιρών μας. Ο Stuart Chatwood δούλεψε από το Sands of Time μέχρι και τον reboot τίτλο Prince of Persia του 2008 δίνοντας χαρακτήρα σε κάθε Prince με το μοναδικό του soundtrack. Από τον άμαθο Prince στο Sands of Time τον οποίο συνόδευε με μελωδίες που ενίσχυαν την αίσθηση εξερεύνησης του άγνωστου, μέχρι τον ώριμο Prince του Warrior Within όπου η ανάγκη για επιβίωση από τον Dahaka, δόθηκε με ένα υβρίδιο ανατολίτικης-metal μουσικής, φτάνοντας εν τέλει στο Two Thrones όπου για άλλη μία φορά η μελωδία του συντρόφευε τον διψασμένο για εξιλέωση πρίγκιπα που ήρθε να διορθώσει τα λάθη του.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Prince of Persia: Warrior Within

 

8. Alexander Brandon (Deus Ex and other)

Δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα ο άνθρωπος πίσω από ένα από τα πιο εικονικά soundtrack μίας γενιάς. Ο Alexander Brandon (σε συνεργασία με τον Michiel van den Bos) μεγαλούργησε με το soundtrack του Deus Ex και κατάφερε να μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον συνδυάζοντας είδη μουσικής όπως techno, jazz αλλά και κλασσική μουσική για τις πιο ήρεμες στιγμές του Deus Ex. Πέρα όμως από την εμπειρία που αποτέλεσε το soundtrack του Deus Ex αξίζει να σημειωθεί η συνδρομή του Brandon στο Unreal όπου ( πάλι σε συνεργασία με τον van den Bos) έδωσε ταυτότητα σε ένα video game σταθμό. Πέρα από αυτά είχε επίσης ρόλους σε τίτλους όπως Neverwinter Nights 2, Unreal tournament, Dust An Elysian Tale και άλλα.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Deus Ex

 

 

7. Daniel Licht (Dishonored & Silent Hill Downpour)

Ο Daniel Licht μου έγινε γνωστός από την εκπληκτική δουλειά του με τη σειρά DEXTER της Showtime. Οπότε όπως ήταν αναμενόμενο η ανάμειξη του στον χώρο των videogames ήταν απλά μια ευχή που έγινε πραγματικότητα. Γνωστός κυρίως για την εκπληκτική δουλειά του πάνω στο Dishonored οπού κατάφερε να προσδώσει μία μοναδική χροιά στον steampunk κόσμο του Dunwall, με ένα ατμοσφαιρικό soundtrack, που στηρίζεται στη χρήση βιολιού, και έχει αέρα Αγγλίας του 19ου αιώνα. Η μουσική του Daniel Licht κάνει τον παίκτη να νοιώθει άβολα και συνεχώς σε κίνδυνο κάτι που έκανε το Dishonored απίστευτα ατμοσφαιρικό και τη δουλειά στο Downpour επίσης εξαίσια καλή. Δυστυχώς το Downpour υπέφερε σε πολλούς τομείς ως τίτλος και το soundtrack δε μπορούσε να τον βοηθήσει να επιπλεύσει από μόνο του.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Dishonored

 

 

6. Austin Wintory (Journey, flOw and other)

Δε θα πω ψέματα, ο λόγος που βρίσκεται στη λίστα ο Austin Wintory είναι το Journey και ναι είναι αρκετά σημαντικός λόγος. Το Journey δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, είναι μία εμπειρία, ένα μοναχικό ταξίδι με κύριο συνοδοιπόρο την περιέργεια και την όρεξη για ανακάλυψη. Όμως ο μοναχικός δρόμος του Journey δε θα είχε ποτέ την ίδια αξία χωρίς το music score του Austin Wintory, το οποίο θέτει τη σωστή ατμόσφαιρα και λειτουργεί ως πυξίδα για τα συναισθήματα που πρέπει να βιώσει ο παίκτης. Χωρίς βέβαια να θέλω να μειώσω τον ρόλο του σε άλλα soundtrack όπως στο flOw και στα εκπληκτικά Banner Saga, το Journey είναι απλά μία εμπειρία, μαγική.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Journey (duh)

 

 

5. Harry Gregson-Williams (Metal Gear Solid series)

Και φτάνοντας στα μισά της λίστας δε μπορούσα να μην τοποθετήσω το Βρετανό συνθέτη Harry Gregson-Williams. Γνωστός συνθέτης του σινεμά υπεύθυνος για τίτλους όπως, Hotel Paradise, The Rock, Shrek, Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Έμεινε για ένα μεγάλο διάστημα με την δημοφιλή σειρά Metal Gear Solid του Hideo Kojima, συγκεκριμένα από το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Υπεύθυνος για το τουλάχιστον εικονικό main theme της σειράς αλλά και για τα εκπληκτικά κομμάτια που μας συνόδευσαν στην ιστορία του Solid Snake μέχρι το τέλος της, στο Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι το soundtrack μίας παραγωγής όπως το Metal Gear Solid δεν έγινε μόνο από τον ίδιο αλλά και πολλούς άλλους μουσικούς Ιαπωνικής καταγωγής. Ο Gregson- Williams είχε επίσης ένα ρόλο και στα soundtrack των Ground Zeroes και Phantom Pain.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

 

 

4. Kurt Harland (Legacy Of Kain series)

Ο Kurt Harland για μερικούς ίσως είναι γνωστός ως lead singer των Information Society, ο λόγος όμως που βρίσκεται στη λίστα αυτή είναι για τη φανταστική δουλειά του πάνω στο Soul Reaver. Το ορχηστρικό κομμάτι Ozar Midrashim των Information Society (Στο άλμπουμ Don’t be Afraid) κατέληξε να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα game themes εκεί έξω, υιοθετώντας τίτλους όπως Raziel’s theme, Soul Reaver main theme και άλλα. Πάνω από 20 mix του Ozar Midrashim υπάρχουν εκεί έξω, στο Soul Reaver κάθε mix έδινε ένα διαφορετικό τόνο στην εξερεύνηση αλλά και στις μάχες, με έναν μοναδικό τρόπο για την εποχή. Πέρα όμως από το Ozar Midrashim ο Kurt Harland ήταν συνυπεύθυνος με τον Jim Hedges για το επίσης εκπληκτικό soundtrack των Legacy of Kain: Soul Reaver 2 & Defiance.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Legacy of Kain: Soul Reaver

 

 

3. Jesper Kyd (Hitman series and various)

Από που να αρχίσει κανείς με το γεμάτο βιογραφικό του Jesper Kyd. Η πρώτη φορά που άκουσα την εκπληκτική δουλειά του ήταν στο Hitman 2: Silent Assassin, όταν ένα ατμοσφαιρικό soundtrack με προετοίμαζε για μία σκοτεινή περιπέτεια στον κόσμο ενός πληρωμένου δολοφόνου. Η μουσική σε όλα τα Hitman είναι άριστης ποιότητας και καταφέρνει να έχει τον παίκτη συνεχώς σε μία κατάσταση ανασφάλειας, εντείνοντας την αίσθηση της σκοτεινής πράξης της δολοφονίας και βυθίζοντας τον μέσα στην παράνοια του κεντρικού ήρωα Agent 47. Πέρα όμως από τα Hitman ο Jesper Kyd δούλεψε και στα Assassins Creed, από το πρώτο μέχρι το Revelations. Ιδιαίτερα μοναδικό θα χαρακτήριζα το soundtrack του Assassins Creed 2 που κατάφερε με μοναδικό τρόπο να με ενσωματώσει στην Αναγεννησιακή Ιταλία. Ο Kyd χαρακτηρίζεται από ειδική μαεστρία, καθώς καταφέρνει να μπαίνει στο πετσί κάθε τίτλου που αναλαμβάνει, επιστρατεύοντας τα κατάλληλα όργανα κάθε φορά.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: Hitman Blood Money

 

2. Jeremy Soule (Elder Scrolls and various)

Το να αποκαλούσα τον Jeremy Soule έναν κολοσσό της βιομηχανίας όσον αφορά τη μουσική δε θα ήταν υπερβολή. Τα βραβεία που έχει κατακτήσει μαρτυρούν την ποιότητα της δουλειάς του, καθώς πρόκειται για έναν πολυεπίπεδο μουσικό που πραγματικά μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές τα μοναδικά του soundtrack. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις νυχτερινές βόλτες στο Oblivion με το χαλαρωτικούς ήχους του Soule ή τις διαδρομές μέσα από τις αμμοθύελλες στο Morrowind, με το εκπληκτικό theme του Morrowind να εντείνει συνέχεια την όρεξη μας για ανακάλυψει, αλλά και τις μάχες με δράκους πάνω στις χιονισμένες βουνοκορφές του Skyrim, καθώς το Dragonborn theme μας δίνει θάρρος να μην τα παρατήσουμε. Ο,τι και να πει κανείς είναι λίγο, αλλά ευτυχώς η δουλειά του Jeremy Soule μιλά από μόνη της και δε χρειάζονται περιττά λόγια.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: The Elder Scrolls III: Morrowind

 

 

1. Michael Z. Land (Monkey Island series and various)

Φαντάζομαι αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να ξεπεράσει τον John Williams των videogames όπως έχουν αποκαλέσει τον Jeremy Soule ανά καιρούς. Όπως είπα και στην αρχή η λίστα είναι καθαρά προσωπικής άποψης και δεν υπήρχε περίπτωση να μην παινέσω τον Michael Land για την εκπληκτική μουσική που μας πρόσφερε στα Monkey Island. Σε μία εποχή όπου τα videogames έπαιρναν τα πάνω τους, η LucasArts εταιρεία video games του George Lucas προσέλαβε τον Michael Land, ο οποίος ήταν ο πρώτος προγραμματιστής ήχου και μουσικός της εταιρείας. Η πρώτη δουλειά του Land ήταν αυτή του The Secret of Monkey Island το 1990. Το soundtrack με ρυθμούς Καραϊβικής, αποτέλεσε για πρόκληση για τον Land, που δεν είχε δουλέψει σε τέτοιο είδος μουσικής, αλλά αποτέλεσε και σφραγίδα ποιότητας της δουλειάς του καθώς παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα videogame score στην ιστορία. Ο λόγος όμως που o Michael Land βρίσκεται εδώ στην κορυφή είναι η ανάπτυξη του iMUSE συστήματος μουσικής που χρησιμοποιούσε η LucasArts στους τίτλους της. Ο Land δεν αρέσκονταν στο γεγονός ότι αδυνατούσε να συγχρονίσει την μουσική με τα δρώμενα στην οθόνη και στράφηκε στο iMUSE για αυτόν το λόγο. Το iMUSE μετουσιώθηκε σε μία «μεθοδολογία», όπως την αποκάλεσε ο Land, που επέτρεπε στους game designers να έχουν καλύτερο έλεγχο της μουσικής in-game. Με το πέρας του iMUSE ο Land μας χάρισε πολλά αγαπητά soundtrack που αρέσουν και στο πιο δύσκολο κοινό. Δεδομένης της εποχής και της βαρύτητας της δουλειάς του θεωρώ πως είναι ένα σημαντικό πρόσωπο του δυτικού μουσικού κόσμου και μας χάρισε από τα καλύτερα παιδικά χρόνια με τις μοναδικές μελωδίες του.

Πιο αξιομνημόνευτη δουλειά: The secret of Monkey Island

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Γεννημένος το 92'. Λάτρης των videogames με μία ιδιαίτερη συμπάθεια για τα stealth games. Γίνεται λίγο περισσότερο κυνικός με κάθε στραβοπάτημα της βιομηχανίας. Αν γνωρίζεις(και εκτιμάς) τα Legacy of Kain, Metal Gear Solid, Thief και Shadow of the Colossus, σε συμπαθεί λίγο παραπάνω.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio