Top 10 Stealth VideoGames

Κάποιες φορές πρέπει απλά να μην σε πιάσουν, κάποιες φορές είναι πιο cool να το κάνεις αθόρυβα. Δεν έχω ιδέα πως μπορώ να κάνω το stealth genre να ακουστεί πιο cool ή τουλάχιστον όσο αρεστό είναι σε μένα. Η αίσθηση του να περάσεις απαρατήρητος μέσα από τις πιο σθεναρές άμυνες, ήταν απίστευτα γοητευτική για μένα από παλιά και ο έρωτας μου με το stealth genre ήταν επόμενο να ακολουθήσει.

Ορίστε λοιπόν ένα top 10 με τις σειρές που μας έκαναν να αισθανθούμε ένα με τις σκιές.

Όπως πάντα μία μικρή σημείωση (ποιος να το περίμενε;) πρόκειται για μία προσωπική/αντικειμενική λίστα που θα στηριχθεί σε τίτλους που έχουν κύριο άξονα της δράσης τους το stealth. Τίτλοι που απλώς φέρουν την επιλογή για μία  stealth προσέγγιση, αλλά δίνουν έμφαση σε άλλες όψεις του gameplay είναι εκτός. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, πιάστε κάτι δροσερό και απολαύστε αυτή την καταμέτρηση τίτλων, που μας έμαθαν πως η ησυχία είναι χρυσός.

10.Assassin’s Creed Series

Top 10 stealth

Αν και διχάστηκα αρκετά με αυτήν την καταχώρηση, ξεκινάμε την καταμέτρηση με το Assassin’s Creed. Ο λόγος του διχασμού είναι η όχι τόσο «διακριτική» φύση του ως stealth game, μιας και όταν όλα πάνε στραβά οι ήρωες της σειράς μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες με το γελοίο σύστημα μάχης της σειράς. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την καινοτομία που έφερε η σειρά, με την χρήση του ανθρώπινου πλήθους ως stealth mechanic για τη διεξαγωγή δολοφονιών σε κοινή θέα. Ένα mechanic που έχει τροποποιηθεί μέσα στην πορεία της σειράς και το έχουν απορροφήσει και άλλοι τίτλοι όπως το Hitman Absolution. Μέχρι και ο ίδιος ο Hideo Kojima είχε συγχαρεί την δημιουργό της σειράς Jade Raymond για τις πρωτοτυπίες του πρώτου Assassin’s Creed στο stealth genre.

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Assassin’s Creed II

9.Styx: Master of Shadows

Top 10 Stealth-2

Σε ένα top 10 για τους αφέντες των σκιών δε γίνονταν να λείπει ο αξιαγάπητος Styx. Από τους δημιουργούς του Of Orcs and Men και τοποθετημένο στον ίδιο κόσμο, το Styx: Master of Shadows πρόσφερε πελώρια sandboxes για δράσει ο παίκτης, τα οποία σε συνδυασμό με τα supernatural abilities του Styx έκαναν το stealth πραγματική απόλαυση. Το level design ήταν άψογο και αποτυχία το να μείνεις απαρατήρητος συνήθως συνοδευόταν με ένα γρήγορο θάνατο, όπως αρμόζει σε ένα τίτλου τέτοιου είδους.

8. Shinobido: Way of the Ninja

Stealth top 10-3

Ένα stealth Top 10 χωρίς ninja δε γίνεται. Ο λόγος για το Shinobido: Way of the Ninja ένα αρκετά underated stealth game από την Acquire (τα μυαλά πίσω από τα Tenchu και Way of the Samurai). Το Shinobido είχε μία ιδιαίτερη δομή, ο παίκτης είχε την ικανότητα να κάνει αποστολές για 3 άρχοντες που μάχονταν μεταξύ του για επικράτεια. Οι αποστολές είχαν ποικιλία ως προς το περιεχόμενο και πραγματοποιούνταν σε διάφορα, οπτικά ξεχωριστά sandboxes. Το πραγματικά ενδιαφέρον ήταν το πως οι αποφάσεις του παίκτη καθόριζαν την πορεία ενός πολέμου και πως μπορούσε με στυλ πραγματικού ninja να δουλεύει για όλους ταυτόχρονα και να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες τους. Δυστυχώς ο χειρισμός του ήταν ελαφρώς δύσχρηστος, αλλά δεν εμπόδισε αυτόν τον τίτλο από να είναι αξιόλογος του είδους και να έχει μία θέση στη λίστα.

7.Tenchu series

Stealth top 10-4

Το Tenchu: Stealth Assassins ήταν το πρώτο 3rd person stealth game (λίγους μήνες νωρίτερα από το Metal Gear Solid), έφερε ανοιχτές πίστες στις οποίες ο παίκτης μπορούσε να κινηθεί ελεύθερος ώστε να εκπληρώσει το στόχο του με όποιον τρόπο επιθυμεί. To Tenchu τιμωρούσε όσους δεν ήταν αθόρυβοι, αλλά τους αντάμειβε για την επιμονή τους. Αν ξεπεράσει κανείς το cringe worthy english dub του Stealth Assassins ήταν ο πρωτοπόρος του είδους μαζί με το Metal Gear Solid κάνοντας το genre δημοφιλές.

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Tenchu: Stealth Assassins

6.Hitman series

Stealth Top 10-5

Νομίζω πως οι συστάσεις είναι περιττές. Το Hitman βάζει τον παίκτη στο ρόλο του Agent 47, πληρωμένο δολοφόνο του ICA agency ένα concept αρκετά πρωτότυπο για την εποχή του. Το Hitman έκανε χρήση ενός συστήματος μεταμφιέσεων, το οποίο πέρα από κεντρικό mechanic του τίτλου λειτουργούσε και σαν κάποιου είδους μαύρου χιούμορ για το οποίο είναι γνωστή η σειρά πλέον. Ένα είναι σίγουρο τα ταξίδια του 47 σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν προσφέρει κάποιες από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις του είδους και μη, αλλά μπόλικο εκνευρισμό στην αναζήτηση του άψογου Silent Assassin rating.

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Hitman: Blood Money

5.Splinter Cell

wallpaper_splinter_cell_chaos_theory_1

Το Splinter Cell είναι ένα από τα πιο εικονικά franchise του stealth genre. Ο παίκτης λαμβάνει το ρόλο του Sam Fisher (voiceacted από τον εκπληκτικό Michael Ironside), black ops πράκτορα της NSA. Το level design ήταν άριστο και ο τίτλος στηριζόταν κυρίως στη χρήση φωτός ως stealth mechanic με τα Nightvision Goggles του Sam να έχουν κεντρικό ρόλο στη χρήση των σκιών. Τα mechanics της σειράς ήταν επίσης άψογα δίνοντας ωραία αίσθηση χειρισμού, γεγονός που ενισχύονταν από τα πολύ καλά animation. Η πλοκή, ακολουθούσε τη γραφή του Tom Clancy γεγονός, που για μένα προσωπικά, δεν ανέβασε τη σειρά τόσο ψηλά όσο το αντίπαλο δέος της Metal Gear Solid. Τουλάχιστον ο Michael Ironside έδωσε χαρακτήρα στον Sam Fisher σε μία πλοκή που δε θεωρώ τον βοηθούσε.

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Splinter Cell: Chaos Theory

4.Dishonored

Stealth Top 10-7

Το Dishonored είναι ένα από τα πιο φρέσκα νέα IP, το οποίο υποδέχτηκε ο κόσμος ως την επιστροφή των έξυπνων παιχνιδιών. Από που να αρχίσει κανείς με αυτόν τον τίτλο, πολυεπίπεδο level design που ενθαρρύνει τον παίκτη να υιοθετήσει το δικό του μοναδικό στυλ, δυνάμεις που ανταποκρίνονται σε κάθε στυλ παίκτη και προσφέρουν πλειάδα μεθόδων για την διεκπεραίωση των level. Και το κερασάκι σε αυτή την τούρτα ήταν το μοναδικό art style και steampunk setting του Dunwall που ήταν από τα πιο ζωντανά μέρη που θα μπορούσε να δει κανένας σε ένα νέο IP αυτές τις μέρες.

3.Deus Ex: Human Revolution

Stealth top 10-8

Αν και θα ήθελα να γράψω Deus Ex series, η αλήθεια είναι πως ο προκάτοχος αυτού του stealth/action RPG ήταν πιο συγκεντρωμένος στο RPG κομμάτι του. Το Human Revolution είχε ξεκάθαρα μία πιο stealth φλέβα και, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό level design του και τα augmentations του Adam Jensen, πρόσφερε μία μοναδική εμπειρία σε αυτό φουτουριστικό setting που δε βρίσκεται πολύ μακριά μας. Αυτή η θέση βέβαια θα μπορούσε να είναι κάλλιστα του Mankind Divided, το οποίο φαίνεται να έχει τις προδιαγραφές να ξεπεράσει το Human Revolution.

2.Metal Gear Solid series

Stealth Top 10-9

Η σειρά που έκανε το stealth genre δημοφιλές και πήγε την αφήγηση στα videogames σε ένα άλλο επίπεδο, θα ήταν ένας τρόπος να παρουσιάσω αυτήν την καταχώρηση. Το Metal Gear Solid μας μετέφερε στο όραμα του Kojima για ένα σκοτεινό μέλλον, σε μία πλοκή έτη φωτός μπροστά από τον καιρό της. Αλλά έφερε καινοτομίες στο stealth genre με κάθε entry της σειράς, δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς πως το stealth έφτασε εδώ που είναι σήμερα χάρη στο Metal Gear Solid. Το πρώτο Metal Gear Solid έθεσε γερά θεμέλια για το stealth genre και αποτέλεσε την είσοδο πολλών gamer στο genre(με μένα ανάμεσα τους).

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Metal Gear Solid 3: Snake Eater

1.Thief series

stealth top 10-10

Η πρώτη θέση σε αυτό το Top 10 ήταν απίστευτα εύκολη. Στην κορυφή του stealth genre για μένα, αλλά και για τους περισσότερους fan του είδους εκεί έξω, βρίσκεται το Thief. Σε μία εποχή όπου τα FPS βίωναν μία τεράστια άνθιση, με κολοσσούς όπως  Doom και Wolfenstein να κυριαρχούν στην αγορά, η Looking Glass Studios που πειραματιζόταν με το First person perspective, μαζί με άλλα διαμάντια όπως Ultima και System shock, κυκλοφόρησε το Thief. Ένα First person sneaker ή Sneak ’em up, όπως ονομάστηκε τότε για να κατηγοριοποιήσει το είδος, αποτέλεσε κατά πολλούς τη γέννηση του stealth genre. Χρησιμοποίησε τον φωτισμό και τον ήχο για πρώτη φορά ως stealth mechanics, ακόμη δε θα ξεχάσω την πρώτη φορά που πάτησα μαρμάρινα πλακάκια στο Thief IΙ: The Metal Age και αναφώνησαν όλοι οι φρουροί ταυτόχρονα «Taffer». Όμως πέρα από την έτη μπροστά προσέγγιση του στο stealth, το Thief έφερε ένα ελκυστικό setting σε έναν steampunk κόσμο, με έναν εξίσου ελκυστικό main hero, τον κυνικό Garett(στον οποίου έδωσε ζωή με τη φωνή του ο εξαιρετικός Stephen Russell). Το level design του Thief ήταν πανέξυπνο και έφτασε εκπληκτικά επίπεδα στο Thief II που είναι μακράν ο καλύτερος τίτλος της σειράς, του είδους, αλλά και για πολλούς, ίσως όλων των εποχών. Μπορώ να γράφω σελίδες για το Thief και την αξία του, αλλά δε θα αγγίξω ούτε στο ελάχιστο την πολυπλοκότητα του. Ένα είναι σίγουρο ο Garett παραμένει μέχρι σήμερα ο αφέντης των σκιών.

Αγαπημένος τίτλος της σειράς: Thief II: The Metal Age

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Γεννημένος το 92'. Λάτρης των videogames με μία ιδιαίτερη συμπάθεια για τα stealth games. Γίνεται λίγο περισσότερο κυνικός με κάθε στραβοπάτημα της βιομηχανίας. Αν γνωρίζεις(και εκτιμάς) τα Legacy of Kain, Metal Gear Solid, Thief και Shadow of the Colossus, σε συμπαθεί λίγο παραπάνω.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio