Global Game Jam Athens 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το τριήμερο του Global Game Jam Athens 2016 με τη συνδιοργάνωση της GIFTED και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας . Ενέργεια, δημιουργικότητα και πολύ gaming διάθεση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πανέμορφου event. Μετά από πολλές ώρες στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, μπορώ να πω ότι οι εμπειρίες μου στο Game Jam ήταν κάθε άλλο παρά αρνητικές! Από την Παρασκευή το μεσημέρι ο χώρος του Game Jam είχε γεμίσει με νέους ανθρώπους με πολύ διάθεση για δημιουργία που περίμεναν με αγωνία την ανακοίνωση του φετινού θέματος, αλλά πριν μπω στο «ψητό», δηλαδή τα παιχνίδια του event ας δούμε με λίγα λόγια τι είναι το Global Game Jam.

 

Global Game Jam Athens 2016

 

To Global Game Jam είναι ένα παγκόσμιο event το οποίο λαμβάνει χώρα για 3 συνεχόμενες μέρες σε όλο τον κόσμο και έχει θέμα το game development είτε αυτό αφορά videogames είτε tabletop games. Συγκεκριμένα φέτος πήραν μέρος πάνω από 70 χώρες  με 630 συνολικά websites να καλύπτουν το event. Στο Game Jam, ομάδες από designers, developers, sound editors αλλά και άπλα ανθρώπους που ήθελαν να δώσουν ιδέες και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός παιχνιδιού έβαλαν τα δυνατά τους για να δημιουργηθούν πρότυπα τα οποία ίσως στο μέλλον τα δούμε να γίνονται full length games. Ένα θέμα ανακοινώνεται στις ομάδες σε όλο τον κόσμο, πάνω στο οποίο θα δουλέψουν μέσα σε αυτές τις 3 μέρες. Το φετινό θέμα ήταν η λέξη Ritual! και όλες οι ομάδες άρχισαν το brainstorming από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής για να βρουν πως να κολλήσουν το θέμα πάνω στις ιδέες τους και τις δυνατότητες τους στο game development. Οι ιδέες που ακούσαμε στο χώρο πριν ανακοινωθούν τα παιχνίδια ήταν πανέξυπνες, από απλές καθημερινές τελετουργίες μέχρι ναούς και μάγους, τα παιδιά έβαλαν όλη τους τη δημιουργικότητα και έφτιαξαν σε ελάχιστο χρόνο παιχνίδια που θα ήθελαν μήνες προσπαθειών να γίνουν.

 

Global Game Jam Athens 2016 1

 

Το πρόγραμμα του τριήμερου ξεκίνησε με δυο πραγματικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η πρώτη ήταν του Δημήτρη- Ηλία Γκανάτσιου της Microsoft, ο οποίος εκτός των προγραμματιστικών tips στην Unity που έδωσε στους παρευρισκόμενους μίλησε για το startup πρόγραμμα της Microsoft, το Bizspark. Η δεύτερη ήταν του Renaldas Zioma, technical lead της Unity, o οποίος έχει παρευρεθεί σε πολλά Game Jam συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων 2 ετών στη χώρα μας και μίλησε καθώς και έδειξε στην πράξη λίγα πράγματα για το texturing στο γραφικό περιβάλλον της Unity.

 

Global Game Jam Athens 2016

 

O εκπρόσωπος της Gifted και διοργανωτής του Game Jam, Γιώργος Καζαμίας είπε στον Αθηναϊκό Πρακτορείο σχετικά με το event του σαββατοκύριακου:

«Το Global Game Jam υποστηρίζει και προβάλλει τις αρχές της συνεργασίας, της καινοτομίας και του πειραματισμού. Φέτος, αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 5.000 παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Δίνεται ευκαιρία να προβληθούν, παγκοσμίως, τα παιχνίδια και οι δημιουργοί τους, καθώς την περίοδο αυτή τα φώτα όλων των μέσων που ασχολούνται με τα παιχνίδια είναι στραμμένα στο Global Game Jam. Στόχος του Global Game Jam είναι η ανάδειξη των παιχνιδιών σαν μέσων έκφρασης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διασκέδασης. Κάτω από τις έντονες συνθήκες που δημιουργούνται, λόγω του περιορισμού του θέματος και του διαθέσιμου χρόνου, ευνοούνται και αναδεικνύονται η δημιουργικότητα, η καινοτομία και ο πειραματισμός σε νέες τεχνικές και νέα είδη παιχνιδιού».

 

Συνολικά συμμετείχαν 14 ομάδες με όλων των ειδών τα παιχνίδια, από card games, third person action games, tabletop παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια που υποστηρίζουν τη φωνή σου αλλά και τρόμου. Κάποια τράβηξαν περισσότερο τα βλέμματα από κάποια άλλα, όμως σε γενικές γραμμές όλα είχαν το ιδιαίτερο στοιχείο τους που τα έκανε να ξεχωρίζουν. Όταν θα υπάρχει συλλογική λίστα με τα παιχνίδια και τις ομάδες που παρευρέθηκαν στο Game Jam, θα χαρώ πολύ να σας πω αναλυτικά περί τίνος πρόκειται το καθένα!

 

Global Game Jam Athens 2016

 

 

Νικητής του διαγωνισμού ήταν το παιχνίδι Nanosecond, ένα indie παιχνίδι με button sequences, στο οποίο βλέπεις 4 μικρά τετράγωνα πλασματάκια και πρέπει να πατήσεις τα κουμπιά κατεύθυνσης που σου υποδεικνύει το καθένα. Όσο το σκορ και τα επίπεδα ανεβαίνουν τόσο το παιχνίδι γίνεται πιο γρήγορο και δύσκολο. Η ομάδα που δημιούργησε το Nanosecond, εκτός από ένα έτοιμο καλοστημένο παιχνίδι, είχε φτιάξει ένα πανέμορφο μενού, μουσική καθώς και υποστήριξη για controller, άρα δεν είναι τυχαίο που κέρδισε και το διαγωνισμό.

 

Global Game Jam Athens 2016

 

 

Global Game Jam Athens 2016

 

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την προσπάθεια τους καθ όλη τη διάρκεια του Global Game Jam Athens 2016 και στους διοργανωτές για την υπομονή και την δουλειά που έκαναν για να στηθεί ο διαγωνισμός όσο καλύτερα γίνεται. Ανυπομονούμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το Game Jam για το 2017!

 

Global Game Jam Athens 2016

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Reviewer και Editor. Μεγάλη φαν του Binding of Isaac και γενικά των indie games. Κάποια μέρα θα ήθελε να γίνει ο Big Boss του Metal Gear Solid!

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio