Better Late than DEAD Review

  • Gameplay
  • Graphics
  • Sound
  • Story

Πόσο καιρό είχαμε να δούμε να «ξεπετιέται» κάποιο καινούργιο και αξιόλογο survival παιχνίδι; Ουσιαστικά δεν είχαμε δει κάποια καινούργια αρκετά δυνατή κυκλοφορία μετά το Ark μέχρι που είδαμε το Better Late than DEAD. Σχεδιασμένο από την εταιρία Odin Game Studios, το Better Late than Dead είναι ότι πρέπει αν σας αρέσουν τα sandbox survival games αλλά είναι για γερά νεύρα απ’ όλες τις απόψεις. Μπορεί με μια πρώτη ματιά το συγκεκριμένο παιχνίδι να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να προσφέρει αλλά θα αλλάξετε γρήγορα γνώμη όταν δείτε το πόσο πραγματικά φαντάζουν τα σενάρια που θα συναντήσετε εξερευνώντας.

Στο σενάριο του Better Late than DEAD ξεβράζεστε σε ένα μυστηριώδες νησί αφού σας πετάνε στη θάλασσα μέσα σε ένα αυτοσχέδιο φέρετρο. Σας περάσαν για νεκρό; Κανείς δεν ξέρει. Αφού φτάσετε στην παραλία βρίσκετε στην τσέπη σας τη φωτογραφία ενός παιδιού το οποίο όμως δεν σας θυμίζει τίποτα. Δεν θυμάστε ποιος είστε ή γιατί βρεθήκατε εκεί αλλά ξέρετε ένα μόνο πράγμα… Ότι πρέπει να αποδράσετε. Από εκεί και πέρα η ιστορία του νησιού ξετυλίγεται και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα σενάριο με πειράματα και δολοπλοκίες που δεν περιμένατε ότι θα αντιμετωπίσετε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

 

Gameplay

Με μια πρώτη ματιά τα mechanics του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα απλά. Σχεδόν θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα εκτός από το να περπατάτε και να μαζεύετε πράγματα. Το πρώτο μισάωρο που θα εξερευνάτε το νησί θα περιλαμβάνει loot φρούτων και υφασμάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για επιδέσμους, τα οποία όμως είναι απαραίτητα αν θέλετε να επιβιώσετε για αρκετή ώρα. Τα στατιστικά που θα βρείτε στο κάτω δεξιό μέρος της οθόνης σας λένε αν πεινάτε, κρυώνετε, διψάτε, κουραστήκατε κοκ, σε ένα «yolo» run όμως δεν θα τους δώσετε ιδιαίτερη σημασία μέχρι να είναι πολύ αργά. Ακόμα και το crafting στο Better Late than Dead είναι εξίσου απλό, με χρήση αντικείμενων και τα commands cut ή tie ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε.

Σαν gameplay style το παιχνίδι δεν έχει πολλά να προσφέρει, αλλά το αίσθημα του να είσαι μόνος σου σε ένα μυστηριώδες νησί σε συνδυασμό με τους κίνδυνους που θα μπορούσες όντως να αντιμετωπίσεις το κάνουν ιδιαίτερα intense. Από άποψης μαχών το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι «ξύλο» με λύκους ή κροκόδειλους, οι οποίοι θα σας κυνηγήσουν πολύ ώρα μέχρι να καταφέρετε να ξεφύγετε αν δεν έχετε κάποιου είδους όπλο πάνω σας.

 

Better late than dead

 

Graphics

Εδώ βρίσκουμε τα πρώτα μεγάλα προβλήματα του παιχνιδιού. Όταν πρωτομπείτε στο παιχνίδι θα δείτε ότι παρόλο τα γραφικά του δεν είναι τελείως high end, έχουν αρκετή λεπτομέρεια ώστε να είναι αληθοφανή και ικανοποιητικά. Παρόλο όμως που από πλευράς ρυθμίσεων το παιχνίδι τρέχει στα 60FPS θα παρατηρήσετε πολλές φορές ότι τα frames πέφτουν πολύ απότομα όταν βρίσκεστε σε περιοχές με πολύ λεπτομέρεια ή αν ξεκινήσει να βρέχει. Ακόμα και σε πολύ δυνατούς υπολογιστές οι ingame στιγμές που αρχίζει να βρέχει είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, με τα frames να πέφτουν μέχρι και στα 5!

Αν είστε ιδιαίτερα απαιτητικός από το survival παιχνίδι που παίζετε τότε θα ανακαλύψετε ότι σαν κάθε sandbox, έτσι και εδώ υπάρχουν glitches και bugs, σε σημείο που μπορεί να σας χαλάσουν όλο το gameplay. Για παράδειγμα, στο δεύτερο run που προσπάθησα να κάνω καθώς περπατούσε ο χαρακτήρας μου πάνω σε μια πλαγιά, ξαφνικά λόγω glitch άρχισε να ανεβαίνει περπατώντας πάνω σε δέντρα. Το πρόβλημα με αυτό ήταν ότι το παιχνίδι όχι μόνο δεν με κατέβασε από το δέντρο instant όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί, αλλά με πέταξε στο έδαφος με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας μου να τραυματιστεί και να πεθάνει από αιμορραγία μερικά λεπτά μετά καθώς έψαχνα επιδέσμους με ένα σπασμένο πόδι.

Αν λοιπόν εξαιρέσεις αυτά τα δυο προβληματάκια, το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι αρκετά όμορφο και αληθοφανές και οι συνθήκες επιβίωσης μου φάνηκαν πιο πειστικές από οποιοδήποτε άλλο survival έχω παίξει. Δεν πιστεύω ότι σε online mode με παρέα θα είναι τόσο διασκεδαστικο όσο για παράδειγμα το Rust ή το Ark αλλά αν παίξετε μόνος σας θα ανακαλύψετε αρκετά γρήγορα ότι το περιβάλλον του σαν δίνει ένα αίσθημα horror game το οποίο το μετράω σαν μεγάλο bonus αφού δεν ένιωσα να φοβάμαι ούτε στο The Forest που υποτίθεται ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι κίνδυνοι.

 

Better Late than Dead

 

Sound Effects – Soundtrack

Σε αυτό τον τομέα το παιχνίδι είναι αψεγάδιαστο. Εκτός από το γεγονός ότι έχει ένα ιδιαίτερα όμορφο soundtrack με χαλαρή μουσική που ταιριάζει σε τέτοιου είδους παιχνίδια, τα ingame sounds είναι εξίσου εντυπωσιακά. Αν φοράτε headset ειδικά μπορείτε να καταλάβετε τα ζώα πχ όταν έρχονται προς το μέρος σας ακόμα και από πολύ μακριά από τους ήχους πατήματος. Γενικά τα SFX του Better Late than Dead είναι αρκετά επίπεδα παραπάνω από άλλα πιο γνωστά survival παιχνίδια, παρ’ όλα τα προβλήματα που έχει από άποψης γραφικών. Η δύναμη που έχει από άποψης ήχου το παιχνίδι είναι και αυτό που το κάνει να είναι τόσο «real life» και αγχωτικό για τον παίκτη. Σίγουρα σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα του να είσαι μόνος σου σε ένα απομονωμένο μέρος με περίεργα πράγματα να συμβαίνουν γύρω σου.

 

Σε γενικές γραμμές το Better Late than DEAD δεν με απογοήτευσε αλλά ούτε κατάφερε να με κρατήσει αρκετές ώρες προσηλωμένη στο gameplay του. Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να δοκιμάσετε αν είστε fan των survival παιχνιδιών καθώς δίνει μια τελείως διαφορετική γεύση στα υπερβολικά περίπλοκα παιχνίδια που υπάρχουν εκεί έξω, ακόμα και με τα προβληματάκια του. Ίσως με 1-2 patches που φτιάχνουν τα frame drops και τα bugs του παιχνιδιού, να έχουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη αλλά μέχρι τότε… Proceed with caution!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Reviewer και Editor. Μεγάλη φαν του Binding of Isaac και γενικά των indie games. Κάποια μέρα θα ήθελε να γίνει ο Big Boss του Metal Gear Solid!

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio