Anime: ερωτευμένοι με τα πίξελ;

 

Οι περισσότεροι θα έλεγαν πως είναι λάθος να αγαπάς ή να σου αρέσει πολύ κάτι που πρακτικά είναι μελάνι και χαρτί. Αλλά είναι όντως λάθος;

 

In love with anime

 

Έρευνες στην κοινωνιοψυχολογία δείχνουν πως δεν είναι απολύτως φυσιολογικό να αγαπάς κάτι το φανταστικό. Εξάλλου, οι anime χαρακτήρες δε διαφέρουν και πολύ από τους χαρακτήρες που υποδύονται ηθοποιοί σε σειρές και ταινίες ή τους χαρακτήρες βιβλίων.

Ας ερευνήσουμε λοιπόν γιατί αγαπάμε ή και «ερωτευόμαστε» τους anime χαρακτήρες.

 

Όπως αναφέρθηκε, είναι σχετικά κοινό να αγαπάς κάποιον χαρακτήρα και, ακόμη και στη χώρα μας, είναι πλέον κατανοητό αυτός ο χαρακτήρας να είναι από κάποιο anime. Ψυχολογικά, μπορεί να δικαιολογηθεί και σαν φαινόμενο δεν είναι κάτι το καινούριο. Από το 1956 έχει βγει ο όρος παρακοινωνική αλληλεπίδραση (parasocial interaction) για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που έχουν κάποιου είδους σχέση με αυτό που βλέπουν. Τότε, είχε να κάνει με ηθοποιούς. Ωστόσο, οι διεσταλμένες κόρες, ο ταχύτερος ρυθμός στο χτυποκάρδι και η αύξηση θερμοκρασίας σώματος (σημάδια έλξης προς κάτι) θα συμβούν είτε κοιτάς τη φωτογραφία του αγαπημένου σου ηθοποιού, είτε ενός χαρακτήρα που σε ιντριγκάρει. Ένας άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τις ίδιες αντιδράσεις έλξης προς κάποια προσωπικότητα, είτε αυτή είναι πραγματική είτε φανταστική. Παρ’ όλα αυτά, οι φανς των anime συχνά γίνονται θύματα κοροϊδίας όταν εκφράζουν την αγάπη τους προς τον αγαπημένο τους χαρακτήρα είτε αυτός είναι η Nico Robin (One Piece) είτε ο Oikawa Tooru (Haikyuu!)

 

 

Η λογική πίσω από αυτή την κοροϊδία είναι πως είναι αδύνατον να υπάρχει μία τέτοια έλξη. Κυρίως διότι ο πραγματικός κόσμος είναι διαφορετικός από αυτόν των πίξελ, έτσι δεν μπορείς να δεις το χαρακτήρα που σου αρέσει, ή να του πεις τι νιώθεις. Ωστόσο, κάπως έτσι πάει και με δημοφιλείς προσωπικότητες, πχ Tom Hiddleston ή Scarlet Johansson!

Οι άνθρωποι που κοροϊδεύουν αυτό το γεγονός επίσης στηρίζουν το γεγονός ότι οι χαρακτήρες από anime προέρχονται….well, από anime, που μπορεί να διαδραματίζονται σε μία δυστοπική γη. Εδώ όμως θα πω πως το να σου αρέσει ο Dean Winchester που πολεμάει δαίμονες και τέρατα, δεν διαφέρει και τόσο από το να σου αρέσει ο Eren που πολεμάει τιτάνες. Εξάλλου και οι δύο όταν τους βλέπεις, από πίξελ αποτελούνται.

Για να στηρίξω τα άτομα που γουστάρουν τους anime χαρακτήρες, θα πω πως αυτοί έχουν απεριόριστες προοπτικές. Τι εννοώ; Σε ένα φανταστικό κόσμο, μπορείς να ενώσεις στοιχεία που στον πραγματικό δεν θα ενωνόντουσαν (ή δεν υπάρχουν καν) και να βγάλεις ένα τέλειο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η Erza Scarlet (Fairy Tail) είναι όμορφη, δυνατή, αστεία, wizard της S-class με υπέροχο σώμα και ένα μαλλί διαφήμισης L’Oreal και θέλει να προστατεύει τους φίλους της. Πού αλλού θα έβρισκε κάποιος κάτι τέτοιο;

 

 

Οι φανταστικοί χαρακτήρες μας επιτρέπουν να έρθουμε πιο κοντά στα όνειρά μας, σε αυτά που φανταζόμαστε. Όταν λοιπόν βλέπουμε ένα χαρακτήρα που ενσαρκώνει αυτό που μας αρέσει, είτε είναι ένας κοκκινομάλλης σεφ, είτε ένας πεσμένος σαμουράι, ή μία βρικολακίνα, το αγαπάμε αυτομάτως γιατί πρακτικά έχουμε βρει αυτό που σκεφτόμαστε καθημερινά ίσως, έστω και ασυνείδητα.

Εν τέλει όμως, είναι όντως τόσο φανταστικοί αυτοί οι χαρακτήρες; Δεν έχουν τίποτα που να τους συνδέει με εμάς;

 

 

Όποια και να είναι η ιστορία που έχουμε μπροστά μας, με το δώρο της φαντασίας, έχουμε την ικανότητα να μεταφερόμαστε σε έναν άλλον κόσμο και να βιώσουμε εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να είμαστε παρόντες για να συγκινηθούμε, να γελάσουμε ή να ταυτιστούμε με αυτό που γίνεται στο anime που παρακολουθούμε. Η τραγική και πολυτάραχη ζωή του Edward Elric (Fullmetal Alchemist: Brotherhood), ο πόνος της απώλειας της πρώτης αγάπης του 5 centimeters/second, το μάθημα του να μεγαλώνεις και να πιστεύεις στον εαυτό σου του Simon (Tengen Toppa Guren Lagann) είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα σε έναν ωκεανό πιθανοτήτων και ζωών που διαδραματίζονται σε έναν κόσμο διαφορετικό από το δικό μας, ο οποίος ταυτόχρονα κοντινός και ξυπνάει τα συναισθήματά μας. Πώς γίνεται να μην αγαπήσεις αυτούς τους χαρακτήρες, αυτά τα πίξελ, όταν τα νιώθεις τόσο κοντά;

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Του '94. Ζω στη Θεσσαλονίκη. Εν δυνάμει μεταφράστρια μα για την ώρα φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, manga, anime, ταινίες, σειρές και cosplay.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio