10 anime με ιδιαίτερο σχέδιο!

Το σχέδιο είναι ένας από τους παράγοντες που μας ωθούν στο να διαλέξουμε anime. Hell, μερικές φορές ίσως να είναι και ο κύριος λόγος. Για αυτό αποφάσισα να κάνω ένα άρθρο για 10 anime με λίγο ιδιαίτερο σχέδιο. Ξέρω, θα μπορούσα να βάλω παραπάνω, ή να βάλω άλλα στη λίστα, αλλά αυτές είναι οι επιλογές μου. Oh, by the way, this is NOT a countdown, δεν πάω από το καλύτερο στο χειρότερο ή αντίστροφα – όλα τα anime είναι εξίσου τέλεια.

 

Katanagatari (Sword Story)
Format: 12 επεισόδια (των 50 λεπτών)  ||  Έτος κυκλοφορίας: 2010
Genres: Action, Adventure, Martial Arts, Historical
Studio: White Fox

Τα οπτικά αυτού του anime ήταν υπέροχα. Το σχέδιο προσπαθεί να συνδυάσει πολλά πράγματα, από την παραδοσιακή Ιαπωνία μέχρι τα μοντέρνα παιχνίδια μάχης. Εντύπωση μου έκαναν πολλές μικρές λεπτομέρειες που υπήρχαν στο background ενώ λάτρεψα το σχέδιο το χαρακτήρων – όσο δευτερεύοντες και αν ήταν, ήταν μοναδικοί και φτιαγμένοι με ένα δικό τους στυλ.

 

Kyousou Giga
Format: 10 επεισόδια (των 25 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2013
Genres: Action, Fantasy, Supernatural
Studio: Toei Animation

Το σχέδιο του anime αυτού μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Το σχέδιο ήταν επικεντρωμένο στο χρώμα και το φως, πράγμα που τόνισε τη σποραδικότητα της σειράς. Ο πραγματικός κόσμος έχει περισσότερες σκιές και «ξεφτισμένα» χρώματα που κάνουν το ιδιαίτερο σχέδιο των χαρακτήρων να τραβάει όλα τα βλέμματα, ενώ το Mirror Kyoto είναι πιο έντονο και πολύχρωμο. Το όλο σχέδιο ήταν απίστευτα λεπτομερές και για εμένα προσωπικά, ήταν ένα από τα πράγματα στα οποία το anime ήταν άριστο.

 

Mononoke
Format: 12 επεισόδια (των 22 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2007
Genres: Demons, Fantasy, Historical, Horror, Mystery, Seinen, Supernatural
Studio: Toei Animation

Σε μερικούς ίσως να φανεί το σχέδιο παράξενο στην αρχή, αλλά εγώ το θεώρησα μοναδικό και απολύτως ταιριαστό με την ιστορία. Θυμίζοντας σχέδιο ουκίγιο-ε, με έντονα χρώματα, υφές, πολύχρωμα background και σχέδια, το Mononoke έχει εμφάνιση δύο διαστάσεων. Χρησιμοποιείται πολύς συμβολισμός και κινήσεις της κάμερας και θεωρώ πως το anime αυτό χρησιμοποίησε το art style του για να δείξει την ιστορία σε βάθος.

 

Gankutsuou: The Count of Monte Cristo
Format: 24 επεισόδια(των 24 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2004
Genres: Drama, Mystery, Sci-Fi, Supernatural, Thriller
Studio: Gonzo

Μία ακόμη φορά που το σχέδιο ίσως να παραξενέψει το θεατή. Το Gankutsuou έχει πανέμορφο art, πολύ ιδιαίτερο και αρκετά πρωτοποριακό. Αντί για χρώματα, χρησιμοποιούνται υφές, οι οποίες εναλλάσσονται συνεχώς. Το σχέδιο, όταν το συνηθίσεις, σε μαγνητίζει, ενώ πραγματική εντύπωση στο συγκεκριμένο anime κάνει η χρήση του CG στα backgrounds.

 

House of Five Leaves (Saraiya Goyou)
Format: 12 επεισόδια (των 23 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2010
Genres: Historical, Samurai, Seinen
Studio: Manglobe

Σαν φαν της Ono Natsume, λάτρεψα το στυλ. Παρότι δεν είναι αυτό που βλέπεις κάθε μέρα, παρότι οι χαρακτήρες έχουν μεγάλες ίριδες, σχεδόν πάντα μαύρες, πεταχτές μύτες και χαμηλά, φαρδιά στόματα, το σχέδιο αυτό ταιριάζει. Κολλάει πάνω στην ιστορία και την κάνει αυτό που είναι – ξεχωριστή. Η λεπτομέρεια στο σχέδιο είναι εμφανής, καθώς και η – επιτυχής – προσπάθεια να πιάσουμε το αίσθημα της εποχής Edo. Απίστευτη δουλειά έγινε και στο animation, κάτι το οποίο απογειώνει ακόμη περισσότερο το ιδιαίτερο στυλ του anime.

 

The Tatami Galaxy (Yojouhan Shinwa Takei)
Format: 11 επεισόδια (των 23 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2010
Genres: Mystery, Psychological, Romance
Studio: Madhouse

Όταν βλέπεις Madhouse, ξέρεις πως το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μαγευτικό. Το σχέδιο μπορεί είτε να κάνει τον κόσμο να το αγαπήσει, ή να το μισήσει. Είναι ένα πολύ έντονο anime και όλα μοιάζουν ρευστά και πραγματικά, το art style του είναι μοναδικό.

 

Ping Pong the Animation
Format: 11 επεισόδια (των 23 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2014
Genres: Psychological, Seinen, Sports
Studio: Tatsunoko Production

Το σχέδιο, απλό και παραμορφωμένο. Οι γραμμές είναι ακατέργαστες και ανόμοιες οπότε πράγματα, όπως οι μπάλες του πινγκ-πονγκ,  δεν είναι τέλεια φτιαγμένα, όπως έχουμε συνηθίσει. Ίσως είναι το πιο ανορθόδοξο σχέδιο που έχω δει ως τώρα σε anime. Αλλά δεν είναι κακό. Ταιριάζει απόλυτα με αυτό που προσπαθεί η σειρά να κάνει και έχει τη δική του ανεξήγητη γοητεία σα σχέδιο.

 

Angel’s Egg (Tenshi no Tamago)
Format: OVA, 1 ώρας και 11 λεπτών || Έτος κυκλοφορίας: 1985
Genres: Dementia, Drama, Fantasy
Studio: Studio Gallop, Studio Deen, Studio Hibari

Το σχέδιο είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο και για αρχή τραβάνε το βλέμμα τα πανέμορφα, τρομακτικά backgrounds τα οποία έχουν πάρα πολύ λεπτομέρεια και προσοχή. Παρότι το σχέδιο πάει 30 χρόνια πίσω, δεν του λείπει τίποτε από τα τωρινά anime και αυτό το κάνει ιδιαίτερο. Οι χαρακτήρες έχουν πολύ ιδιαίτερο σχέδιο ενώ η μπλε παλέτα που έχει γενικώς το anime αποδίδει ένα γενικότερο αίσθημα κρύου και μελαγχολίας.

 

Kuuchuu Buranko (αλλιώς γνωστό ως Trapeze)
Format: 11 επεισόδια (των 23 λεπτών) || Έτος κυκλοφορίας: 2009
Genres: Comedy, Drama, Psychological, Seinen
Studio: Toei Animation

Όπως και με προηγούμενα anime, έτσι και αυτού το σχέδιο, είτε θα το αγαπήσεις, είτε θα το μισήσεις, αλλά δεν μπορείς να πεις πως δεν είναι ενδιαφέρον. Το σχέδιο είναι το αποκορύφωμα του συνδυασμού του κλασικού anime, έντονων χρωμάτων και αληθινών προσώπων και backgrounds. Αυτό το περίεργο σχέδιο βοηθάει πολύ στην σχεδόν ψυχεδελική, παράξενη ατμόσφαιρα που έχει το anime.

 

Tekkonkinkreet
Format: Ταινία, 1 ώρας και 51 λεπτών || Έτος κυκλοφορίας: 2006
Genres: Action, Adventure, Psychological, Supernatural
Studio: Studio 4oC

Το σχέδιο είναι πανέμορφο. Ειδικά τα backgrounds. Η λεπτομέρεια και η ομορφιά του σχεδίου που είχαν με έκαναν σε μερικές σκηνές να πατήσω pause για να θαυμάσω το σχέδιο. Σε αντίθεση με τον καταιγισμό λεπτομερειών από το background, οι χαρακτήρες είναι μινιμαλιστικοί και φαίνονται σχεδόν σκέτοι, αλλά αυτό ταιριάζει με το anime. Παρότι η θεματολογία του anime είναι σκοτεινή, έχουμε πολλά και έντονα χρώματα, κυρίως στο background. Γενικά το σχέδιο είναι πολύ ιδιαίτερο και ίσως το πιο όμορφο «ξεχωριστό» σχέδιο που έχω δει σε anime ως τώρα.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Του '94. Ζω στη Θεσσαλονίκη. Εν δυνάμει μεταφράστρια μα για την ώρα φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Ασχολούμαι με ζωγραφική, λογοτεχνία, manga, anime, ταινίες, σειρές και cosplay.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio