Όταν έρθουν οι κβαντικοί υπολογιστές, μάλλον θα ″μιλάνε″ Microsoft

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε να εργάζεται σε μία γλώσσα προγραμματισμού για κβαντικούς υπολογιστές. Η εταιρεία αποκάλυψε τη γλώσσα – μέχρι τώρα ανώνυμη – στο συνέδριο Ignite στο Ορλάντο, της Φλόριντα. Μέρος του προϊόντος του Visual Studio, θα λειτουργεί σε κβαντικό προσομοιωτή και σε κβαντικό υπολογιστή.

Η Microsoft εισήγαγε τη γλώσσα κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης σχετικά με την πρόοδο της εταιρείας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός τοπολογικού qubit και ενός οικοσυστήματος υλικού και λογισμικού για να παράγουν οι προγραμματιστές προϊόντα με τη χρήση της κβαντικής πληροφορικής.

Ο Jack E. Gold, κύριος αναλυτής του J.Gold Associates δήλωσε.

Η κβαντική υπολογιστική είναι η επόμενη φάση της πληροφορικής. Είναι τα νέα σύνορα και η Microsoft θέλει να είναι σημαντικός παίκτης. Άλλες εταιρείες έχουν ήδη εισαγάγει γλώσσες, οπότε και η Microsoft έπρεπε να το κάνει.

 

 

Τα Qubits ή quantum bits κωδικοποιούν πληροφορίες σε έναν κβαντικό υπολογιστή. Το ανάλογο τους στις υπολογιστικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι το binary bit. Τα binary bit’s αποθηκεύουν πληροφορίες σε μία από τις δύο καταστάσεις: μηδέν ή ένα. Τα Qubits, τα οποία αντιπροσωπεύουν άτομα, ιόντα, φωτόνια ή ηλεκτρόνια, μπορούν να κωδικοποιήσουν πληροφορίες σε πολλές καταστάσεις ταυτοχρόνως ανοίγοντας την πόρτα για πολύ πιο ισχυρούς υπολογιστές από ότι έχουμε σήμερα.

 

Qubits

Όταν πρόκειται για τα Qubits, η Microsoft ακολουθεί έναν άλλο δρόμο. Εταιρείες όπως η IBM και η Google, καθώς και ορισμένα ακαδημαϊκά εργαστήρια, χρησιμοποιούν ώριμες λύσεις hardware, όπως βρόχους ημιαγωγών καλωδίων, για να κάνουν τα qubits τους.

Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, έχει εξερευνήσει έναν διαφορετικό τρόπο κωδικοποίησης πληροφοριών σε qubits, μέσω quasiparticles που ονομάζεται «non-abelian Anyons.» Εάν η Microsoft μπορεί να εκμεταλλευτεί τις τοπολογικές ιδιότητες του quasiparticle, θα μπορούσε να δημιουργήσει qubits πιο ισχυρά και λιγότερο επιρρεπή σε εξωτερικές παρεμβολές από τα qubits που δημιουργούν οι ανταγωνιστές της.

Ο Josh Mayfield, ειδικός στους κβαντικούς υπολογιστές δήλωσε, οι άκαμπτες δομές και οι κανόνες τελείωσαν. Πλέον με τους κβαντικούς υπολογιστές φεύγουμε από τον πλατύ σχεδιασμό και πάμε σε έναν κόσμο με πολλές πιθανές διαστάσεις.

 

Ισχύς

Οι προσπάθειες της Microsoft για qubit είναι αξιοσημείωτες για δύο λόγους, δήλωσε ο Charles King, κύριος αναλυτής της Pund-IT.

Πρώτον, το τοπολογικό πρόγραμμα κβαντικής πληροφορικής της εταιρείας είναι διαφορετικό από άλλες διαθέσιμες στο κοινό κβαντικές λύσεις και θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί σε διαφορετικές περιοχές επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, το σχέδιο της εταιρείας να αξιοποιήσει το Visual Studio και άλλες τεχνολογίες προγραμματισμού στις προσπάθειές του, θα πρέπει να δώσει την κβαντική τεχνολογία σε ένα ευρύτερο κοινό ατόμων και οργανισμών.

Ενώ η ικανότητα ενός κβαντικού υπολογιστή να εκτελεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα το καθιστά πολύ ισχυρό, η αξιοποίηση αυτής της δύναμης θα είναι προκλητική.

«Για να καταστεί εφικτή αυτή η τεράστια ποσότητα επεξεργασίας, πρέπει να καθορίσουμε έναν τρόπο να ελέγξουμε και να διαβάσουμε αυτά τα qubits», δήλωσε ο Stephen Ezell, αντιπρόεδρος για την παγκόσμια πολιτική καινοτομίας στο Ίδρυμα Πληροφορικής και Καινοτομίας.

«Μια γλώσσα προγραμματισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει ακριβώς αυτό, και θα είχε τεράστιες συνέπειες για τομείς που κυμαίνονται από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κρυπτογραφία μέχρι την εθνική ασφάλεια», είπε

 

Ελευθερία στον προγραμματισμό

Ο προγραμματισμός ενός κβαντικού υπολογιστή θα είναι μια απελευθερωτική εμπειρία για τους προγραμματιστές, σημείωσε ο Mayfield της FireMon.

Οι προγραμματιστές ήταν πάντα συνδεδεμένοι με την γλώσσα που καταλάβαιναν οι υπολογιστές. Έχετε μια μεγάλη ιδέα – μεταφράστε την τώρα στη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει ο υπολογιστής. Φανταστείτε αυτή την δυσκολία να καταργείτε. Η νέα γλώσσα προγραμματισμού μπορεί να είναι εννοιολογικής φύσης και όχι συγκεκριμένη και ακριβής. Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κρατήσουν την ουσία από αυτό που τους δίνεται χωρίς να μπερδευτούν από λάθη μετάφρασης.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα επηρεάσουν έναν αριθμό πεδίων – από την πρόβλεψη του καιρού έως την οικονομική μοντελοποίηση και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Θα επηρεάσουν επίσης το πεδίο κρυπτογράφησης.

Όταν ο κβαντικός υπολογισμός γίνει πραγματικότητα, πολλοί αλγόριθμοι δημόσιου κλειδιού θα είναι παρωχημένοι, δήλωσε ο Kevin Curran, ανώτερος φορέας του IEEE και καθηγητής cybersecurity στο πανεπιστήμιο του Ulster.

Τα προγράμματα κρυπτογράφησης όπως το AES με μεγάλα κλειδιά θα είναι ασφαλή από τους κβαντικούς υπολογιστές προς το παρόν.

Για να σπάσουν τα υπάρχοντα κρυπτοσυστήματα, οι κβαντικοί υπολογιστές πρέπει να έχουν μεταξύ 500 και 2.000 qubits. Ωστόσο, οι υπάρχοντες κβαντικοί υπολογιστές που γνωρίζουμε λειτουργούν μόνο με λιγότερα από 15 qubits προς το παρόν, επομένως δεν υπάρχει άμεση ανησυχία, δήλωσε ο Curran.

 

Μετασχηματισμός της επιστήμης

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα αλλάξουν επίσης το επιστημονικό τοπίο.

«Θα κάνουν δυνατή τη χρήση προσομοιώσεων για να απαντήσουν σε βασικά επιστημονικά ερωτήματα, κάνοντας την επιστήμη προσομοίωσης ισότιμη με τις παραδοσιακές μεθόδους θεωρίας και πειράματος ως μια οδό επιστημονικής ανακάλυψης», δήλωσε ο Ezell της ITIF.

Οι υπολογιστές θα μπορούν να τρέχουν εκατομμύρια μοντέλα ταυτόχρονα για να ανακαλύψουν ποιες είναι οι καλύτερες, σημείωσε.

Πότε οι κβαντικοί υπολογιστές θα γίνουν πραγματικότητα; Η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω.

«Δεν μπορώ πραγματικά να δω υλοποιήσεις σωστού μεγέθους qubit τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Curran.

«Δεν πρόκειται να δείτε πραγματικές εμπορικές εφαρμογές για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ίσως 10,» προέβλεψε ο Gold.

«Αυτή τη στιγμή, ο κβαντικός υπολογισμός βρίσκεται σε μια φάση πρώιμου πειραματισμού με συστήματα που είναι σχετικά μικρά – ή παρόμοια με τη Microsoft, κυρίως χρήσιμα για πειράματα προσομοίωσης», παρατηρεί ο King. «Αναμένω ότι θα είναι πιο πρακτικά και χρήσιμα συστήματα σε δύο με τρία χρόνια».

 

ΠΗΓΗ: Technewsworld

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Ονομάζομαι Μιχάλης "Strudel" Αμανατίδης και σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Ασχολούμαι από μικρός με το "gaming" και μου αρέσει αφάνταστα να πειραματίζομαι με PC Hardware και Smartphones αλλά και να μαθαίνω καινούρια πράγματα για αυτά μέχρι να τα καταστρέψω.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio