Συνέντευξη με τον ιδρυτή της Flow Esports, C4mlann

Με αφορμή το HCT Summer Championship, αλλά και τα διάφορα άλλα τουρνουά τα οποία διεξάγονται αυτές τις ημέρες (WESG Regionals, ESL Premiership), είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία πολύ ουσιαστική συνέντευξη  από τον γνωστό παίχτη και streamer Daniel Märkisch, γνωστό ως C4mlann.

Ο Γερμανός παίχτης ως πρώην στέλεχος της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας για τα HGG και ιδρυτής της ομάδας Flow E-sports, μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, όπου αναφέρθηκε για την καριέρα του ως professional Hearthstone player, για το Hearthstone σαν παιχνίδι και για τον κόσμο των eSports γενικότερα.

 

 

 » Με λένε Daniel Märkisch είμαι 32 ετών και συνήθιζα να διδάσκω σε πανεπιστήμια στον τομέα των ερευνών. Παίζω από μικρός βιντεοπαιχνίδια. Συγκεκριμένα έπαιζα competitive από την εποχή του Dark Age of Camelot και αργότερα ασχολήθηκα με το Hearthstone και με το streaming τα οποία πλέον είναι και η δουλειά μου.»

 

 

 

 

 

 

-Daniel είσαι ένας πολύ γνωστός Ηearthstone player και streamer όχι μόνο στην Γερμανία, άλλα και σε όλο τον κόσμο με πολλές επιτυχίες στο Ladder και σε τουρνουά γενικότερα. Όσον αφορά το κανάλι σου στο Twitch, παρουσιάζεις ένα show επιμορφωτικού χαρακτήρα ή απλώς παίζεις παιχνίδια στο Ladder και το κοινό σου σε παρακολουθεί; 

Πριν ξεκινήσω το streaming ρώτησα τον εαυτό μου γιατί να με βλέπει κάποιος στο Twitch ; Τι είναι πιο οφέλιμο για εμένα και για τους viewers ; Έτσι αποφάσισα να παίζω Ladder και να αναλύω τις κινήσεις μου στο κοινό που με παρακολουθεί καθώς και να απαντάω στις απορίες τους. Το streaming είναι σαν την τηλεόραση. Μπορείς, δηλαδή να παρακολουθείς ένα ντοκιμαντέρ ή να βλέπεις ένα διασκεδαστικό show. Εγώ προτιμώ να κάνω το πρώτο.

-Τώρα όσον αφορά την καριέρα σου στο Hearthstone, ποια πιστεύεις ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που είχες ποτέ; Να υποθέσω τα Global Games ή κάποιο άλλο μεγάλο τουρνουά; 

Δεν θα έλεγα ότι τα Global Games, ήταν η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διότι σαν ομάδα δεν τα πήγαμε πολύ καλά. Το γεγονός όμως ότι επιλέχθηκα να αγωνιστώ για τα Global Games ήταν σίγουρα πολύ μεγάλη επιτυχία, διότι στην Γερμανία είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός.  Έχω αρκετά high Legend finishes αν και δεν ασχολούμαι πολύ με το ladder. Όσον αφορά διακρίσεις μου σε τουρνουα, έπαιξα στο WCA το 2015 στην Κίνα, το οποίο ήταν και το πρώτο τουρνουά που αγωνίστηκα. Έχω τελειώσει τοπ 4 στο Insomnia του Birmingham.  Έχω προκριθεί δύο φορές για τα Prelims, όμως δεν μπορούσα να αγωνιστώ, λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

-C4mlann προηγουμένος στο καλωσόρισμα ανέφερες ότι πριν από το Hearthstone, δίδασκες σε πανεπιστήμιο. Είσαι ένας άνθρωπος σε ώριμη ηλικία και σίγουρα με πολύ καλή εκπαίδευση. Παρόλα αυτά όμως,  άφησες μια πολύ καλή δουλειά και αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά στον χώρο των esports. Πιθανολογώ λοιπόν ότι ο χώρος, σου προσφέρει περισσότερα οικονομικά ωφέλη σε σχέση με την δουλειά που έκανες πριν.

Οικονομικά είμαι καλύτερα τώρα. Αυτή την στιγμή είμαι ιδρυτής και μάνατζερ της ομάδας Flow Esports . Κατά το παρελθόν δεν δούλευα σταθερά και η δουλειά μου δεν μου πρόσφερε αρκετά χρήματα. Ο χώρος των eSports μεγαλώνει. Παρόλο που δεν είμαι σίγουρος για το Hearthstone ως competitive παιχνίδι, υπάρχουν παιχνίδια όπως το Οverwatch, το League of Legends και το Fifa στα οποία υπάρχει χώρος να γίνουν τουρνουά ή και πρωταθλήματα, ανάλογα με αυτά του Ποδοσφαίρου και του Μπάσκετ.

Πίσω στην ερώτηση όμως, δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα παίζοντας Hearthstone. Θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά από τους καλύτερους στο παιχνίδι και  να έχει χορηγούς. Θα πρέπει να παλεύει σκληρά με σκόπο να παίζει στα τουρνουά και να high – rollάρει για να κερδίσει ή να ανήκει στους 10 καλύτερους παίχτες του κόσμου και να έχει πολλές προσκλήσεις για τουρνουά. Φανταστείτε να παίξετε σε Dreamhack με Swiss style, απέναντι σε 300 άτομα και το έπαθλο να είναι 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να πάρετε μία βδομάδα ρεπό, να πληρώσετε τα ξενοδοχεία, να πληρώσετε τα εισητήρια για τις πτήσεις και αν τα καταφέρετε στο τέλος να κερδίσετε 10.000.   Υπάρχει όμως και το streaming. Ένας μεγάλος ή μέσος streamer μπορεί να βγάλει ένα καλό εισόδημα, γι’αυτό πιστεύω ότι το streaming, έχει γενικά περισσότερα και πιο εύκολα χρήματα.

 

 

-Ας συζητήσουμε τώρα ορισμένα πράγματα για το Hearthstone. Το Hearthstone είναι ένα Card Game, το οποίο θεωρώ ότι σου αρέσει να παίζεις, εφόσον είναι και το βασικό εργαλείο της δουλειάς σου. Έχεις παίξει άλλα Card Games κατά το παρελθόν;

Ναι βεβαίως!  Όταν ήμουν μικρός συνήθιζα να παίζω Magic the Gathering.  Μια μέρα ένα φίλος μου είπε ότι στο Twitch υπάρχει ένα παιχνίδι παρόμοιο του Magic, το Hearthstone, έτσι λοιπόν αποφάσισα να το δοκιμάσω.

-Βάση του gamestyle του παιχνιδιού τι είδους decks, σου αρέσει να παίζεις; Σου αρέσουν τα aggro decks, σου αρέσουν περισσότερο τα control ή απλά παίζεις οποία decks είναι τα καλύτερα και δεν έχει κάποια προτίμηση;

Για να είμαι ειλικρινής I’m a Smorc ! Ειδικά ο Face Hunter ήταν το αγαπημένο μου αν και δυστυχώς ο Hunter, δεν είναι σε καλή κατάσταση αυτή την στιγμή.

-Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Πρόσφατα έγιναν κάποια nerfs στο παιχνίδι. Ποια είναι η γνώμη σου; Ήταν καλά ή μήπως κακά; Μήπως υπήρχαν κάποιες κάρτες που περίμενες να φάνε nerf και δεν το έφαγαν; Ήθελες να δεις να αλλάζει κάτι και δεν άλλαξε;

Τα nerfs είναι πάντα καλά για το παιχνίδι. Δημιουργούν νέο περιβάλλον και βοηθούν τους καλούς παίχτες. Πριν τα nerfs, έπαιζα στο high Legend και το 65% των decks, ήταν Druid και δεν ήταν και πολύ διασκεδαστικό. Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω ορισμένα nerfs. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν nerfαραν το »Ultimate Infestation». Είναι μία κάρτα πολύ κακή για το meta. Kαταλαβαίνω ότι η Blizzard κάνει nerfs καρτών όχι ανάλογα με την ιδιότητα τους, αλλά ανάλογα κατά πόσο κάνουν counter κάποιες άλλες κάρτες. Ένα nerf που δεν καταλαβαίνω ήταν του »Spreading Plague’‘. Αν το σκεφτείτε, όλα τα aggro decks έγιναν κατά ένα turn πιο αργά και το να ανεβάσεις το mana του »Plague» σε ένα παραπάνω δεν έχει κάποια διαφορά όταν όλα τα aggro decks έχουν γίνει πιο αργά έτσι και αλλιώς.

-Μπορεί τα nerfs να έριξαν τον Druid, όμως αυτή την στιγμή το καλύτερο deck είναι ο Highlander Priest το οποίο πολλοί το χαρακτηρίζουν και εύκολο deck. Σου αρέσει ο Priest;

Δεν μου αρέσει ο Highlander Priest. Δεν παίζω Priest σχεδόν ποτέ.  Επίσης δεν νομίζω ότι είναι εύκολο deck, γιατί πρέπει να παίζεις τις κάρτες με διαφορετικό τρόπο, βάσει της στιγμής που τις έχεις στο χέρι.Πάντα πρέπει να τραβήξεις συγκεκριμένες κάρτες  για να κερδίσεις και πολλές φορές δεν μπορείς να περιμένεις για να τις τραβήξεις, άρα πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά το value των καρτών που έχεις στο χέρι σου.

-Τώρα πάμε στην αγαπημένη μου ερώτηση, η οποία απασχολεί όλους όσους παίζουν Hearthstone. Είναι η κλασσική ερώτηση Skill vs RNG. Πόση διαφορά μπορεί να κάνει το RNG στο παιχνίδι και κατά πόσο το skill μπορεί να το κερδίσει;

Νομίζω ότι το RNG, είχε μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι. Αυτό συνέβη επειδή έφτιαξαν κάρτες όπως τον »Yogg Saron». Tο ζήτημα όμως δεν είναι να μην υπάρχει RNG στο παιχνίδι. Χρειαζόμαστε το RNG. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες κάρτες ήταν πολύ ισχυρές σε σχέση με τις υπόλοιπες που υπάρχουν στα decks και καθόριζουν από μόνες τους το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα ο Yogg, έχει την ικανότητα να κερδίσει 100% το game ή να χάσει 100% το game,παρόμοιο πρόβλημα ήταν και ο Dr. Boom. Νομίζω όμως ότι η Blizzard, είδε το πρόβλημα και σιγά-σιγά φτιάχνουν κάρτες με περισσότερη έμφαση στο skill.

Όσον αφορά την ερώτηση, το πρόβλημα δεν πηγάζει από τους developers του παιχνιδιού, αλλά από τους ίδιους τους καλούς παίχτες. Όλοι λένε ότι στην αρχή το Hearthstone δεν ήταν έτσι και ότι χάλασε. Πιστέυω ότι στην αρχή το παιχνίδι δεν είχε πολύ ικανούς παίχτες και κυρίως δεν συνεργαζόντουσαν μαζί, άρα δεν είχαμε απίστευτα δυνατά decks τα οποία έκαναν unbalanced το παιχνίδι. Τώρα πλέον υπάρχουν websites, deck-trackers και όλοι οι pro παίχτες συνεργάζονται, άρα είναι λογικό κάποια decks να είναι υπερβολικά δυνατά σε σχέση με κάποια άλλα και να συναντάς μόνο αυτά τα decks στο ladder. Άρα τα skills των καλών παιχτών είναι αυτά τα οποία διαμορφώνουν το Meta και βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που εντοπίζονται εξαιτίας κάποιων καρτών.

-Μιλώντας για RNG και δυνατές κάρτες, τι γνώμη έχεις για την κάρτα την οποία συναντάμε πολύ τελευταία τον »Prince Keleseth»;

Είναι μία κακή κάρτα. Είναι μία high-roll κάρτα, η οποία περιορίζει όλο σου το deck , είναι σαν τον Reno Jackson και τον Kazakus. Θυσιάζεις μέγαλο μέρος των δυνατοτήτων του deck σου, για να παίξεις μια legendary κάρτα η οποία ανεβάζει πολύ το win rate εάν την τραβήξεις την κατάλληλη στιγμή και αυτό είναι κακό γιατί το παιχνίδι αποφασίζει ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Δεν μου αρέσει αυτο το mechanic. Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις ο Κeleseth στο turn 2,  δεν είναι auto-win, αλλά δεν μου αρέσει σαν κάρτα.

-Για το HCT Summer Championship. Ποιος θα είναι ο νικητής; 

Δεν ξέρω, δεν έχω δει ακόμη τις decklists. Ο Pavel, όμως είναι πολύ καλός νομίζω. Ο Pavel δεν είναι μόνο τυχερός ή μόνο καλός παίχτης είναι και τα δύο. Δεν κερδίζεις ΤΡΕΙΣ μεγάλους τίτλους σε έναν χρόνο, αν δεν είσαι καλός παίχτης και δεν κερδίζεις εάν είσαι και άτυχος. Έχω παίξει μαζί του και έχω μιλήσει μαζί του δυο φορές. Ο Pavel έχει πολύ καλές γνώσεις γύρω από το Hearthstone.

-Τέλος, καταρχήν να σε ευχαριστήσω που αφιέρωσες μέρος του χρόνου σου γι’αυτή την συνέντευξη. Πες μας σε παρακαλώ τι γνώμη έχεις για τους επαγγελματίες Έλληνες παίχτες του Hearthstone;

Έχω εξαιρετική εντύπωση. Γνωρίζω τον Dethelor προσωπικά, είναι πολύ καλός παίχτης ο οποίος μιλά και Γερμανικά.  Ο Fenomeno είναι παίχτης πολύ υψηλού επιπέδου. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς παίχτες, όπως και τον Like a Bawse ο οποίος ζούσε στο Βερολίνο. Γνωρίζω πολύ καλά την Ελληνική σκηνή. Πολλοί άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι από την πορεία της Ελλάδας στα Global Games, αλλά όχι για εμένα. Ξέρω ότι η Ελληνική Hearthstone σκηνή είναι από τις δυνατότερες στην Ευρώπη.

Μπορείτε να βρείτε τον C4mlann στα ακόλουθα links:

twitch

twitter

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio