Συνέντευξη με τη Ferasha Cosplay!

Πριν ένα-ενάμιση χρόνο που άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο με το cosplay βρήκα τη σελίδα της Ferasha Cosplay!

Έχοντας κάνει cosplay έναν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, τη Morrigan από Dragon Age, κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μου. Και φυσικά, το stalking μου. Η δουλειά της εκπληκτική και on point. Τη θαύμαζα (και θαυμάζω) πολύ. Οπότε φανταστείτε την έκπληξή μου όταν η cosplay senpai μου αυτή, με έκανε αποδοχή στο Facebook και καταλήξαμε να γίνουμε cosplay buddies! Είναι από τα πιο καλά και δημιουργικά άτομα που έχω γνωρίσει, ενώ ταυτόχρονα λατρεύω τις nerdoσυζητήσεις μαζί της! Είχα μάλιστα τη χαρά, το φθινόπωρο που μας πέρασε να τη δω από κοντά και να την γνωρίσω ακόμη καλύτερα! Κάποιοι ίσως να την είδατε στο RuN IV Thessaloniki: Anime Con, αλλά για όσους δεν είχατε τη χαρά, πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Lethiel: Γεια σου Ferasha, πες μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σου!
Ferasha Cosplay: Γεια! Το όνομα μου είναι Ισιδώρα και στον κόσμο του cosplay, είμαι γνωστή ως Ferasha. Είμαι 35 χρονών, με τα 36α γενέθλια μου να είναι απελπιστικά κοντά. Στην ζωή μου “ως πολίτης” δουλεύω ως διερμηνέας με τα Ηνωμένα Έθνη να είναι ο κύριος πελάτης μου. Στην “geek” ζωή μου, είμαι η αντιπρόεδρος της Sakurabana, μιας οργάνωσης για την προώθηση της pop κουλτούρας. Μέσα από αυτήν οργανώνουμε conventions – πέντε τον χρόνο. Εκτός από το να φέρνω στην ζωή διάφορα conventions, είμαι και μια παθιασμένη panelist και ομιλήτρια, διδάσκω εργαστήρια και είμαι η παρουσιάστρια της κύριας σκηνικής μας παρουσίας. Και όλα τα προαναφερθέντα είναι, συγχωρέστε τα γαλλικά μου, γάμησέ τα πολλά.

 

Lethiel: Πόσο καιρό κάνεις cosplay και πώς ξεκίνησες να κάνεις cosplay;

Ferasha Cosplay: Το πρώτο μου project ξεκίνησε πίσω στο 2010, αν και ήταν ένα άσχημα αυτοσχέδιο closet cosplay, το οποίο δεν μου φέρνει ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις. Το πρώτο μου “σωστό” cosplay έγινε το 2011, και ήταν η Yuuko Ichihara του “xxxHOLiC” με το κόκκινο kimono φόρεμα της, το οποίο ακόμα φοράω συχνά σε conventions και μάλιστα το φόρεσα και εδώ στην Ελλάδα!
Όσο για το πώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με το cosplay, έγινε εν ώρα καθήκοντος. Για να ανεβάσουμε την ποιότητα των con μας και να προωθήσουμε δημιουργικά geek hobbie, το Μεγάλο Αφεντικό – το αφεντικό της Sakurabana – κυριολεκτικά διέταξε μερικούς από εμάς να ξεκινήσουμε να κάνουμε cosplay. Η αποστολή μας ήτανε να δώσουμε το παράδειγμα στους άλλους όσον αφορά την ποιότητα του κοστουμιού. Και δεδομένου ότι ήμουνα η ομιλήτρια του con, ήταν αναμενόμενο το αφεντικό να με φοβερίζει στο να κάνω τα πιο λεπτομερή και φαντασμαγορικά κουστούμια. Όχι ότι παραπονέθηκα ποτέ, για να είμαι ειλικρινής – αντιθέτως, παθιάστηκα με το cosplay αρκετά γρήγορα.

 

 

 

 

ferasha-sephiroth

Sephiroth από Final Fantasy    Photo από Guru         Edit από Tenshi

 

Lethiel: Γιατί κάνεις cosplay;

Ferasha Cosplay:Τρεις λόγοι.
Πρώτον για να προωθήσω τα conventions της Sakurabana. Το να φορέσω ένα φανταχτερό κουστούμι έχοντας την θέση που έχω βοηθάει πολύ στην εικόνα μας και αφήνει ισχυρή (καλή) εντύπωση στους επισκέπτες. Και όταν με καλούν σε conventions στο εξωτερικό, η θέση μου ως cosplay guest βοηθάει πολύ στο να δικτυωθώ με τους οργανωτές, να προωθήσω την δουλειά που κάνουμε στην Σερβία και να προσκαλέσω άλλους cosplayers στα convention μας.
Δεύτερον, επειδή έχει πλάκα. Λατρεύω την αίσθηση του να μεταμορφώνομαι σε κάτι άλλο. Όπως μάλλον θα έχεις παρατηρήσει, παίρνω την υποκριτική πλευρά του cosplay αρκετά σοβαρά – είναι τα υπολείμματα των παιδικών θεατρικών που βγαίνουν στην επιφάνεια.
Και τέλος, το cosplay έχει καταλήξει να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική μου ζωή. Κάνω τα κουστούμια μου με μια ομάδα πολύ στενούς φίλους, και οι χειροτεχνικές μας συνεδρίες

 

Lethiel: Τι τύπους χαρακτήρων κάνεις cosplay, π.χ. villains, femmes fatales κλπ;

Ferasha Cosplay:Αγαπάω να κάνω cosplay villains. Για ακόμα μία φορα, μπορώ να σου δώσω τρεις λόγους για αυτό.
Ένα: Έχω εκ φύσεως. Δυστυχώς, το “resting b*tch face” πράγμα που μου διευκολύνει πολύ το να περάσω το απαραίτητο επίπεδο αλαζονείας, κρυάδας και σατανικότητας. Δύο: οι villains συνηθίζουν να έχουν περισσότερο style, οπότε τα κουστούμια τους δείχνουν πιο cool. Και τρία: όταν είναι καλογραμμένοι, και πολυεπίπεδοι και το κίνητρο τους παρουσιάζεσαι καλά, οι villains τείνουν να είναι – τουλάχιστον από την δική μου οπτική γωνία – πολύ πιο ενδιαφέροντες ( και μερικές φορές πιο εύκολο να συσχετιστείς μαζί τους από τους ήρωες ). Και έχοντας υπ όψιν πόσο επιμένω στο “-play” κομμάτι του cosplay, βρίσκω τέτοιους villain να έχουν περισσότερη πρόκληση στο role-playing κομμάτι.

 

Morrigan από Dragon Age Photo από Guru

Morrigan από Dragon Age
Photo από Guru     Edit από Tenshi

 

Lethiel: Πως επιλέγεις του χαρακτήρες που κάνεις cosplay;

Ferasha Cosplay:Είμαι πολύ επιλεκτική όταν επιλέγω τα cosplays μου, αλλά έχω τους λόγους μου. Για να απεικονίσεις έναν χαρακτήρα, πρέπει να μπορείς να συσχετιστείς μαζί του. Πρέπει να καταλάβω το ποιοι είναι, πώς σκέφτονται και τι τους ενοχλεί, έτσι ώστε να βρω στοιχεία τους σε μένα και να το βγάλω όλο μέσα από το cosplay μου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μου ΑΡΈΣΟΥΝ οι χαρακτήρες που απεικονίζω – η Cersei Lannister σίγουρα δεν είναι από τα αγαπημένα μου άτομα – άπλα πρέπει να τους καταλάβω σφαιρικά και να βρω την ανθρώπινη πλευρά τους, που να μπορώ να την καταλάβω και να κρατηθώ από εκεί. Κάπως σαν την παλιά μέθοδο υποκριτικής.
Lethiel: Είναι το cosplay ένα hobby που σε βλέπεις να κάνεις σε δέκα χρόνια;

Ferasha Cosplay: Δέκα χρόνια είναι πολύς χρόνος – ειδικά για μια γυναίκα στα μισά της τρίτης της δεκαετίας… Γι’ αυτό ας το πάρουμε βήμα-βήμα: είναι ένα hobby που σίγουρα με βλέπω να κάνω στον επόμενο χρόνο η δύο. Η τρία. Και μετά, βλέπουμε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο όμως: ακόμα και άμα αποσυρθώ προσωπικά, δεν θα σταματήσω να στηρίζω το hobby.

 

Poison Ivy Photo από Guru

Poison Ivy
Photo από Guru   Edit από Tenshi

 

Lethiel: Έχεις κάποιον/α αγαπημένο/η cosplayer;

Ferasha Cosplay:Άμα πρέπει να ονομάσω μόνο ένα άτομο, θα ήταν η Alyson Tabitha. Όχι μόνο επειδή τα κουστούμια της είναι κορυφαίας ποιότητας, αλλά επειδή οι ικανότητες της στο makeup είναι απλά φανταστικές. Είναι τόσο πειστική και πάντα σε κάνει να ανατριχιάζεις, ανεξαρτήτως άμα κάνει θηλυκό ή αρσενικό χαρακτήρα – πάντα θα πρέπει να διπλοτσεκάρεις για να σιγουρευτείς άμα είναι η Alyson που κάνει το cosplay του Jack Sparrow και δεν είναι μία φωτογραφία του Johnny Depp από την ταινία. Υπάρχει ένα ρητό – “υπάρχουν cosplayers και υπάρχουν και άτομα που μεταμορφώνονται”, και η Alyson σίγουρα ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.
Lethiel: Ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του cosplay για σένα;

Ferasha Cosplay: Όπως έχω ήδη τονίσει πολλές φορές, για μένα, είναι το υποκριτικό κομμάτι του cosplay. Συνηθίζω να είμαι πολύ λεπτολόγος όταν μπαίνω στον χαρακτήρα – αλλάζω την στάση μου, την γλώσσα του σώματος μου, την χροιά της φωνής μου, τον τρόπο που περπατάω. Επίσης, αλλάζω τον τρόπο με τον οποίον κοιτάω τους ανθρώπους και αλληλεπιδρώ μαζί τους – στο σημείο που όσοι με έχουν γνωρίσει ως κάποιον χαρακτήρα έχουν δυσκολίες στο να επικοινωνήσουν με την κανονική, πράγμα που με διασκεδάσει απεριόριστα.
Και κατά την γνώμη μου, αυτό είναι σημαντικό επειδή το cosplay δεν είμαι μόνο το κουστούμι – είναι το να διαγράφεις τα όρια μεταξύ του εαυτού σου και του χαρακτήρα, το να μεταμορφώνεσαι σε ένα άλλο άτομο. Θα πρέπει στ’ αλήθεια να πείσεις το κοινό ότι συναντάνε τον χαρακτήρα με σάρκα και οστά – αλλιώς, θα είσαι απλά ένα άτομο με ένα φανταχτερό κουστούμι.

 

ferasha-death

Death από Sandman     Photo από Guru    Edit από Shunak

 

Lethiel: Ποια είναι η αγαπημένη σου δουλειά ως τώρα και γιατί;

Ferasha Cosplay:Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Όλες μου οι δουλειές έχουν μια ειδική θέση στην καρδιά μου γιατί ήταν όλες προσεκτικά διαλεγμένες και φτιαγμένες με αγάπη. Ειδικές αναφορές πάνε στα Death από τους Endless, που είναι ένας χαρακτήρας που συσχετίζομαι πολύ και Cersei Lannister, η οποία αναπάντεχα έγινε το signature cosplay μου. Αλλά άμα θα έπρεπε να διαλέξω ΑΓΑΠΗΜΈΝΕΣ δουλειές, θα επέλεγα τρεις.
Νούμερο ένα είναι ο Griffith από το “Berserk”, καθώς ήταν η πρώτη μου σοβαρή δουλειά, το πρώτο μου crossplay και το πρώτο cosplay armor που έφτιαξα στην Σερβία. Με τον Griffith, σπρώξαμε τα όρια μας και στο τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε – βελτιώνοντας τις δικές μας δημιουργικές ικανότητες, χρησιμοποιώντας μόνο τα υλικά που είναι διαθέσιμα στην Σερβία – καθώς και στο πόσο μακρυά μπορώ να φτάσω στην προσωπική μου μεταμόρφωση.
Νούμερο δύο είναι ο Sepiroth, το cosplay που μου έδωσε την μεγάλη ώθηση στην διεθνή σκηνή. Ήταν ένα υπερβολικά φιλόδοξο project – ένα με την ανάμειξη πολλών ατόμων στην δημιουργία και στην μετακίνηση του. Το αναδιπλόμενο φτερό έφερε το πανδαιμόνιο εδώ. Μέχρι και σήμερα, εκτός από την Cersei, είναι ακόμα το cosplay για το οποίο είμαι περισσότερο γνωστή. Και υπήρξε και αυτό το συμβάν με τον Gackt. Λοιπόν ο Gackt (ναι, ΑΥΤΟΣ ο Gackt, ο γνωστός) χρησιμοποίησε την εικόνα από το φτερό μου στο εξώφυλλο του album του “Last Moon.”
Νούμερο 3 είναι ο Jareth the Goblin King από την ταινία “Labyrinth”. Είναι ένας χαρακτήρας που σημαίνει πολλά για μένα, καθώς ήταν ο πρωταγωνιστής της αγαπημένης μου ταινίας από τα παιδικά μου χρόνια, ο άντρας που μου ξεκίνησε τον έρωτα για τους villains, και που με οδήγησε στον υπέροχο κόσμο της τέχνης του David Bowie. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για την περιπλοκότητα του ως ανταγωνιστή και όλες τις στρώσεις του συμβολισμού που υπάρχουν στο “Labyrinth” που μόνο παιδική ταινία δεν είναι. Κάνοντας αυτό το cosplay την ίδια χρονιά που ο David Bowie επέστρεψε στον πλανήτη του ήταν ένας αρκετά συναισθηματικό ταξίδι για μένα. Λατρεύω αυτό το κουστούμι τόσο πολύ, που το έφερα και στην Ελλάδα, αν και ήταν αυτοκτονία το να φοράς την πανοπλία κάτω από τον καυτό Οκτωβριανό ήλιο!
Lethiel: Σου αρέσει να επισκέπτεσαι events; Αν ναι, πόσο συχνά το κάνεις;

Ferasha Cosplay:Λατρεύω να επισκέπτομαι events – ειδικά όταν δεν τα οργανώνω η ίδια, για να μπορώ να περνάω καλά χωρίς να αγχώνομαι καθόλου, χαχα. Δεν έχει σημασία άμα είμαι “επίσημα” εκεί ως cosplay guest ή ομιλήτρια, ή άμα πήγα στο event απλά για να περάσω χρόνο με τους φίλους μου και να γνωρίσω νέο κόσμο – ευχαριστιέμαι το να είμαι σε conventions. Και πάω σε πολλά events τον χρόνο, συν τα πέντε μεγάλα events που οργανώνω εδώ, συχνά ταξιδεύω στο εξωτερικό για cons – πέρσι για παράδειγμα πήγα δύο φορές στην Ουγγαρία, όπως και στα Σκόπια, Γερμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ελλάδα. Στο πρώτο μισό του 2017, έχω σχέδια για την Ουγγαρία και την Κροατία ξανά και μετά την Γαλλία. Και άλλο ένα ταξίδι στην Ελλάδα θα ήταν πολύ ωραίο.

 

G

Griffith από Bersek     Photo από Guru    Edit από Tenshi

 

Lethiel: Ποιο είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι ενός event για σένα;

Ferasha Cosplay: Πάνελς! Απλά λατρεύω τα πάνελς! Τίποτα δεν με κάνει πιο χαρούμενη από έναν παθιασμένο και έξυπνο διάλογο σε ένα ενδιαφέρον θέμα. Λατρεύω να συμμετέχω, να συντονίζω και να παρακολουθώ πάνελς. Επίσης λατρεύω να παρακολουθώ cosplay shows, ή απλά να περνάω χρόνο με κόσμο, αλλά τα πάνελς είναι το αγαπημένο μου πράγμα.

Lethiel: Κυρίως σου αρέσει να υποδύεσαι άνδρες, όπως ο Griffith από το Berserk, ο Jareth από το Labyrinth και λοιπά. Πώς άρχισες να κάνεις crossplay; Είναι πιο δύσκολο να κάνεις έναν αντρικό χαρακτήρα από ότι έναν γυναικείο; 

Ferasha Cosplay: Θες να ακούσεις κάτι αστείο; Η μεγάλη πλειοψηφία των δουλειών μου είναι γυναικείοι χαρακτήρες – απλά τα αντρικά μου κουστούμια τραβάνε περισσότερη προσοχή.
Ξεκίνησα το crossplay λόγω της πρόκλησης που είχε στην μεταμόρφωση – και εκεί η πρόκληση είναι διπλάσια. Το ένα κομμάτι είναι το φυσικό: Πώς να κάνεις τον εαυτό σου να φαίνεσαι ψηλότερη, να κάνεις το makeup σου και να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση των μεγαλύτερων ώμων και μικρότερων γοφών. Το άλλο είναι καθαρά ψυχολογικό – πώς να απεικονίσεις έναν αρσενικό χαρακτήρα εκ των έσω. Οι αρσενικοί χαρακτήρες που κάνω είναι πολύ συχνά οι έρωτες μου, οπότε ακολουθώ την υπέροχη crossplay παροιμία “άμα δεν μπορείς να έχεις τον άντρα των ονείρων σου, γίνε αυτός”. Ο στόχος είναι να μεταμορφώσω τον εαυτό μου σε έναν άντρα που εγώ ως γυναίκα, θα έβρισκα ελκυστικό.

 

Jareth the Goblin King από Labyrinth

Jareth the Goblin King από Labyrinth       Photo από Guru      Edit από Shunak

 

Lethiel: Δεν είσαι μόνο cosplayer μα και διοργανώτρια εκδηλώσεων. Μοιράσου μαζί μας το πώς είναι αυτή η εμπειρία. Πιστεύω πως πρέπει να είναι μοναδικό να παρουσιάζεις ένα πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα υποδύεσαι έναν χαρακτήρα.

Ferasha Cosplay: Για να είμαι ειλικρινής, είναι πολύ αγχωτικό μερικές φορές. Ο φόρτος είναι διπλός: από την μία πλευρά, πρέπει να οργανώσω το ίδιο το convention και να βεβαιωθώ ότι όλα κυλάνε ομαλά – είναι πολλά τα κομμάτια του προγράμματος για τα οποία είμαι προσωπικά υπεύθυνη. Από την άλλη πλευρά, δεδομένων των περιστάσεων από τις οποίες ξεκίνησα το cosplay, έχω την πίεση ότι τα κουστούμια μου πρέπει ΠΆΝΤΑ να είναι άψογα. Δεν επιτρέπεται να εμφανιστώ στην σκηνή με ένα μισοτελειωμένο κουστούμι που κρατιέται με σελοτέιπ και παραμάνες – έχω μια φήμη να διατηρήσω, τόσο δικιά μου όσο και του προγράμματος των con μου.
Χάρη στην συνεργασία μαζί με τους cosplay φίλους μου (χωρίς τους οποίους η συμμετοχή μου στο χόμπι θα ήταν και αδύνατη και άχαρη), και χάρη στις προσπάθειες των υπόλοιπων οργανωτών των con, καταφέρνω να έχω τα πάντα στην ώρα τους – αλλά μερικές φορές δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να παλεύεις με όλο αυτό το στρες.
Όσο για την παρουσίαση των stage events όσο παριστάνεις κάποιον άλλον – αυτό είναι το ευχάριστο κομμάτι. Σου δίνει την ελευθερία του να εξαπλώσεις την θεατρικότητα σου και να διασκεδάσεις το κοινό με το να αλληλεπιδράς με τον κόσμο, μένοντας στον χαρακτήρα σου – δεν θα μιλήσεις στους καλεσμένους ή στους cosplay διαγωνιζόμενους με τον ίδιο τρόπο άμα είσαι η Cersei Lannister ή η Imperato Furiosa. Οπότε παίζω με αυτό και το κοινό αντιδρά θετικά στην σκηνικές μου ανοησίες.
Lethiel: Το 2016 παρευρέθηκες στο RuN Thessaloniki IV: Anime Con στην Ελλάδα. Μίλα μας για αυτή την εμπειρία σου.

Ferasha Cosplay:Ώ, ήταν υπέροχα. Οι οργανωτές ήταν πολύ ευγενική και είχα την πιο υπέροχη οικοδέσποινα, οπότε αντί να πηγαίνω μόνο στο con, είχα την τύχη να περάσω λίγη ώρα στην ίδια την Θεσσαλονίκη. Και είμαι μεγάλη θαυμάστρια την Ελληνικής κουλτούρας γενικά, οπότε αυτό για μένα ήταν υπέροχη περιποίηση. Το ίδιο το convetion ήταν λίγο μικρότερο από αυτά που έχουμε εδώ, αλλά παρ’ όλα αυτά μου έδωσε την ευκαιρία να χαλαρώσω πραγματικά, οπότε το απόλαυσα. Υπάρχουν δύο πράγματα που θα συνιστούσα για τα μελλοντικά conventions – για τους οργανωτές να περιλαμβάνουν περισσότερα πάνελς (περισσότερα πάνελς!!) και για το κοινό, να κάνει περισσότερο cosplay (μην αφήνετε τους pros να σας κλέβουν όλο το προσκήνιο παιδιά – έχει πλάκα να ντυθείς και να περάσεις τον χρόνο σου έτσι σε ένα con!). Τέλος, ήταν μια ειδική ευχαρίστηση να γνωρίσω την αφρόκρεμα των Ελλήνων cosplayers. Ανταλλάξαμε τις εμπειρίες μας και μιλήσαμε για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες – και ευχαρίστως θα ερχόμουν πάλι σε con στην Ελλάδα!

 

Cer

Cersei Lannister από Game of Thrones       Photo από Guru           Edit από Una

 

Lethiel: Ποια είναι τα πλάνα σου για το/α επόμενο/α σου cosplay(s);

Ferasha Cosplay:Η Asajj Ventress από τον κόσμο του Star Wars, η Liara από το “Mass effect” και το φόρεμα της στέψης της Cersei Lannister είναι τα επερχόμενα γυναικεία μου project. Όσο για τα αντρικά, σχεδιάζω να κάνω τον Kyuuzo από το “Samurai 7”, τον Other από το “Samurai Horror Tales – Bakeneko”/”Mononoke”, και τον Corto Maltese. Ας ελπίσουμε να καταφέρω να κάνω και τα έξι φέτος!

Lethiel: Σε ποια events σχεδιάζεις να πας;

Ferasha Cosplay:Εκτός από τα πέντε που οργανώνω, θα πάω στο MondoCon στην Βουδαπέστη, το SferaKon στο Ζάγκρεμπ και στο JapanExpo στο Παρίσι – αυτά είναι τα σίγουρα αυτήν την στιγμή. Αλλά ποιος ξέρει τι άλλα θαυμάσια events μπορεί να φέρει το μέλλον!

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ την πολυαγαπημένη μου Ferasha για αυτή τη συνέντευξη!
Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε τη Ferasha στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook

Instagram

Althemy

deviantART

 

Ragyo από Kill la Kill

Ragyo από Kill la Kill    Photo από Guru   Edit από Shunak

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio