Σουηδοί ερευνητές αναπτύσσουν την ταχύτερη κάμερα στον κόσμο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν την ταχύτερη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο, ικανή να συλλάβει γρήγορα γεγονότα διάρκειας, 0,2 τρισεκατομμύρια δευτερόλεπτα αριθμός που ισοδυναμεί με πέντε τρισεκατομμύρια εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να φωτογραφίζουν πράγματα που κάποτε ήταν αδύνατο να συλλάβουν, όπως οι αντιδράσεις στη βιολογία, τη χημεία ή τη φυσική.

Η υπάρχουσα τεχνολογία μας επιτρέπει να τραβήξουμε μία προς μία φωτογραφίες ωστόσο μπερδεύονται από την μηχανική της συσκευής. Η μέθοδος που επινοήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund, ωστόσο, συλλαμβάνει πολλές κωδικοποιημένες εικόνες σε μία φωτογραφία και με τη χρήση ενός καινοτόμου αλγορίθμου, τις ταξινομεί στη συνέχεια σε μια ακολουθία βίντεο. Η ιδέα αναπτύχθηκε προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση όσον αφορά ορισμένες διεργασίες που συμβαίνουν στη φύση οι οποίες βρίσκονται στην κλίμακα των πικοδευτερόλεπτων.

Για την επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας φωτογραφικής μηχανής, οι ερευνητές κατέγραψαν πως τα φωτόνια ταξιδεύουν σε απόσταση που αντιστοιχεί στο πάχος του χαρτιού. Η ίδια η διαδικασία διαρκεί για ένα πικοδευτερόλεπτο, αλλά οι ερευνητές μπόρεσαν να την κινηματογραφήσουν σε βίντεο που επιβραδύνθηκε κατά τριπλάσιο παράγοντα.

 

 

ΠΗΓΗ: Eteknix

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Ονομάζομαι Μιχάλης "Strudel" Αμανατίδης και σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Ασχολούμαι από μικρός με το "gaming" και μου αρέσει αφάνταστα να πειραματίζομαι με PC Hardware και Smartphones αλλά και να μαθαίνω καινούρια πράγματα για αυτά μέχρι να τα καταστρέψω.

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio