Οδηγός modding για streamers και moderators

Οδηγός modding για επίδοξους streamers και moderators. Γράφει ο φίλος μας Labyrinth Ear.

Γεια σας ονομάζομαι Βαγγέλης Αποστολίδης,κάποιοι μπορεί να με ξέρουν με το ψευδώνυμο LabyrinthEar.Είμαι moderator σε κάποια κανάλια στο Twitch για το παιχνίδι League Of Legends στη χώρα μας.Όλον αυτό το καιρό που είμαι moderator έχω μάθει αρκετά πράγματα και έχω εμπνευστεί απο διάφορους moderators,streamers και από την ίδια την κοινότητα των esports.Αφορμόμενος αυτούς τους λόγους έγραψα αυτό το άρθρο θέλοντας έτσι από την δική μου πλευρά να εμπνεύσω κάποιους και να δώσω νέες ιδέες σε άτομα που είναι καινούργια στο χώρο και όχι μόνο.Το παρόν άρθρο παρέχει διάφορες συμβουλές τόσο για νέους και παλιούς moderators όσο και streamers ανεξαρτήτου είδους παιχνιδιού.

video-game-streaming-625x350

Θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει τα κανάλια σε τρεις κατηγορίες:

 

 • Μικρής αναγνωρισιμότητας

Είναι τα κανάλια τα οποία δεν ξεπερνούν τους 100 θεατές ανά ζωντανή μετάδοση. Είναι αρκετά μικρές και κλειστές κοινότητες και το κοινό σε γενικές γραμμές είναι ένθερμος υποστηρικτής του streamer. Ουσιαστικά τέτοια κανάλια δεν χρειάζονται πολύ την επίβλεψη από κάποιο moderator. Περιστασιακά μπορεί να δεχθούν κακόβουλες συμπεριφορές η κάποιο spam οπότε καλό είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας ενεργός moderator κάθε φορά. Ο κύριος ρόλος των moderators σε κανάλια μικρής αναγνωρισιμότητας είναι να απαντούν σε ερωτήσεις και να αποθαρρύνουν ευαίσθητα θέματα προς συζήτηση.
 • Μεγάλης αναγνωρισιμότητας

Είναι κανάλια τα οποία περιλαμβάνουν παίκτες υψηλού επιπέδου που συχνά συμμετέχουν σε επαγγελματικές ομάδες,με τους θεατές να κυμαίνονται από 200 έως και 3000 άτομα ανά ζωντανή μετάδοση.Η αλληλεπίδραση των θεατών στο chat είναι αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα κακόβουλα σχόλια,spam και trolls να είναι συχνό φαινόμενο.Τέτοιου είδους κανάλια χρειάζονται τη μεγαλύτερη επίβλεψη από τους moderators, καθώς το chat σε αυτές τις περιπτώσεις κινείται αρκετά γρήγορα και είναι δύσκολο να διαβαστεί και να επιβλεφθεί.Είναι αυτό το σημείο όπου τα bots γίνονται πάρα πολύ χρήσιμα.
 • Μεγάλες διοργανώσεις

Οι διοργανώσεις αυτές είναι διάφορα μεγάλα τουρνουά που γίνονται περιστασιακά μέσα στο χρόνο και οι θεατές σε αυτά κυμαίνονται από 800 έως και 5000 άτομα περίπου ανά ζωντανή μετάδοση.Η αλληλεπίδραση των θεατών με το chat είναι τόσο μεγάλη που λειτουργίες όπως slowmode,r9k κλπ είναι απαραίτητες λόγω της υπερβολικά γρήγορης κίνησης του chat.Σε τέτοιες διοργανώσεις τα bots είναι επίσης απαραίτητα.Κύριο μέλημα των moderators είναι να αφαιρούν μεγάλα κείμενα που γίνονται spam και δεν αναγνωρίζονται από τα bots και βεβαίως να απαντούν σε ερωτήσεις.

Χρήσιμες συμβουλές για νέους και παλιούς streamers:

 

 • Moderation για τους streamers

Ως streamer κάποιος μπορεί να χρειαστεί μερικές φορές να δράσει ως moderator σε λίγες δεκάδες μέχρι και σε εκατοντάδες θεατές.Γι’αυτό ακριβώς τον λόγο, είναι απαραίτητο ένας streamer να μάθει τις βασικές ενέργειες πάνω στο modding και σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να είναι και ο μόνος που θα ξέρει αν κάποιος αξίζει ένα απλό time out ή ένα permanent ban.Ακόμα,στην περίπτωση που κάποιος streamer δεν θέλει από δική του επιλογή να λειτουργεί ως moderator στο δικό του chat είναι αρκετά χρήσιμο παρ’όλα αυτά να έχει επίγνωση βασικών εντολών και ενεργειών για τους ανθρώπους που θα αναθέσει να κάνουν αυτή τη δουλειά.Η γνώση είναι δύναμη.
 • Υπάρχουν διαφορετικά είδη moderators

Οι moderators είναι καθημερινοί άνθρωποι με ξεχωριστό χαρακτήρα και προσωπικότητα ο καθένας τους και με διαφορετικές γνώσεις πάνω στο modding.Σε γενικές γραμμές κατά τη γνώμη μου μπορεί κάποιος να τους κατατάξει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα το προφίλ του καθενός.Καλό είναι οι νέοι streamers να αναζητούν αν όχι και τα τρία τουλάχιστον τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά που θα αναφέρω ως προς το χτίσιμο της ομάδας τους για το modding.
 1. Στην κατηγορία αυτή οι moderators είναι λιγότερο κοινωνικοί και επιβλέπουν το κανάλι σε low profile επίπεδο.Είναι περισσότερο παρατηρητικοί σε κακόβουλα σχόλια και σε διαφόρων ειδών ερωτήσεις.
 2. Τουναντίον στη κατηγορία αυτή οι moderators είναι αρκετά κοινωνικοί,δημοφιλείς και αγαπητοί από την κοινότητα κατά κύριο λόγο,hypαρουν το chat και το κρατούν θερμό και ενεργό.
 3. Οι moderators σε αυτή τη κατηγορία είναι πιο εξειδικευμένοι και λιγότερο δημοφιλείς στα ελληνικά κανάλια.Είναι άτομα που διαχειρίζονται τα bots των καναλιών και χρησιμοποιούν δικά τους commands όταν χρειαστεί.Μπορούν επίσης να θέσουν σε λειτουργεία κάποιο bot από δικό τους λογαριασμό και να βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο το κανάλι στο οποίο ανήκουν.
Η επιλογή κάποιου moderator καλό είναι να γίνεται αρχικά με γνώμονα την εμπιστοσύνη και μετά όλων των άλλων παραγόντων.
 • Ο καλύτερος moderator είναι το bot

Ο καλύτερος moderator στο κανάλι κάποιου και ο πιο πιστός viewer είναι το bot που έχει επιλέξει.Η δική μου εμπειρία βασίζεται κατά κύριο λόγο πάνω στο δημοφιλές Nightbot και με αυτό μου αρέσει να λειτουργώ καθώς το βρίσκω αρκετά πρακτικό.Επίσης γνωστό είναι και το Moobot που και αυτό με την σειρά του έχει τις ίδιες δυνατότητες όπως και άλλα bots που υπάρχουν για τους ίδιους λόγους,μόνο που κάθε ένα λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα άλλα.Παρ’όλα αυτά είναι περισσότερο προσωπική επιλογή για το τι θα επιλέξει κάποιος καθώς όλα μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ενός καναλιού.Υπόψην ότι δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες και καλό είναι γίνει πρώτα μια αναζήτηση από τους ενδιαφερόμενους ανάλογα με τις δικές τους απαιτήσεις.
 • Ενημέρωση των moderators

Καλό είναι ο εκάστοτε streamer να ενημερώνει τους moderators του για το πότε μπορούν να κάνουν permaban έναν viewer και πότε όχι.Οι κανόνες ανά κανάλι ποικίλλουν και καλό είναι οι moderators , να είναι ενημερωμένοι από τους streamers σχετικά με αυτούς.Υποχρέωση όμως έχουν και οι moderators  να αναζητούν τους κανόνες στο κανάλι που ανήκουν.Τους κανόνες μπορεί να τους βρει κάποιος ρωτώντας έναν πιο παλιό moderator ή ακόμα και τον ίδιο τον streamer.

Χρήσιμες συμβουλές για moderators

 

 • Επίγνωση της θέσης σου ως moderator

Μιας και μιλήσαμε πριν για κανόνες ας συνοψίσουμε όλο αυτό σε μια πολύ απλή ιδέα.Το κανάλι δεν είναι δικό σου.Ως moderator απλά επιβάλλεις τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί απο τον ίδιο τον streamer.Αν κάποιος streamer θέλει ένα chat δίχως κανόνες,τότε και εσύ δεν έχεις κάποιους κανόνες να επιβάλλεις.Αν κάποιος streamer θέλει ένα chat να είναι αυστηρό στους κανόνες τότε και εσύ συμβαδίζεις με αυτό.Δεν δημιουργείς τους κανόνες.Απλά τους επιβάλλεις.
 • Το modding έχει ευθύνη

Οι moderators εκπροσωπούν τους κανόνες που θέτουν οι streamers και πρέπει να πράττουν υπεύθυνα.Η χρήση της κοινής λογικής και η αυτογνωσία τον ορίων του καθενός είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία του moderator.Είναι προτιμότερο η αγνόηση κάποιας διαφωνίας-λογομαχίας στο chat παρά η συμπλοκή σε μια κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.
 • Η υπομονή είναι αρετή

Αυτό έχει να κάνει με μεγάλα κανάλια εξ ορισμού.Βάση της συνεχόμενης εισχώρησης νέων θεατών ανά λίγα λεπτά σε ένα δημοφιλές κανάλι η ίδια ερώτηση θα τεθεί και ο ίδιος κανόνας θα παραβεί ξανά και ξανά.Ως moderator πρέπει να είσαι υπομονετικός και να έχεις επίγνωση αυτής της κατάστασης.Ποτέ μην αφήσεις το εαυτό σου να παρεκτραπεί με εκφράσεις όπως για παράδειγμα »OMG σταματήστε να ρωτάτε συνέχεια τα ίδια» κλπ.Ως moderator πρέπει να είσαι πρότυπο συμπεριφοράς στο chat.Επίσης προτίμησε να μην κάνεις χρήση spam,να trollαρεις (με ενοχλητικό τρόπο), η να γράφεις με κεφαλαία.Αν τηρήσεις αυτά οι θεατές θα σε σεβαστούν. Όμως μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις αυστηρό λόγο κάποιες φορές αν χρειαστεί.Κάνε το όμως με αξιοπρεπή τρόπο.
 • Σωστός χειρισμός σε δυσάρεστες καταστάσεις

Οι άνθρωποι μερικές φορές αλλάζουν συμπεριφορά στο chat και αυτό λόγω κάποιον προσωπικών ερεθισμάτων στο περιβάλλον τους.Τέτοιοι χρηστες του chat μπορεί να είναι και κάποιοι από τους πιο πιστούς θεατές του καναλιού.Ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων είναι λεπτός και πιστεύω η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η διακριτικότητα και η επίλυση μέσο προσωπικών μηνυμάτων.
 • Γνώση των βασικών εντολών

Δεν έχω να πω πολλά εδώ απλά παραθέτω το link στο οποίο κάθε streamer και moderator πρέπει να είναι πληροφορημένος για τα βασικά commands σε ένα chat: https://help.twitch.tv/customer/portal/articles/659095-chat-moderation-commands

Εργαλεία που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός moderator και ενός streamer.

Υπάρχουν κάποια εργαλεία που ανάλογα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχει κάθε κανάλι μπορούν να αποβούν αρκετά χρήσιμα κάνοντας το έργο του moderator η ακόμα και του streamer ευκολότερο,καλύτερο και πιο ξεκούραστο.
Παρακάτω ακολουθούν 4 από τα αγαπημένα μου εργαλεία που χρησιμοποιώ σε καθημερινή σχεδόν βάση.
 1. Browser add-ons: Τα πιο δημοφιλή είναι το FrankerFaceZ και το BetterTTV.Προσωπικά ως moderator χρησιμοποιώ παράλληλα και τα δύο καθώς μου προσφέρουν μια ολοκληρωμένη χρήση με βάση τις δικές μου απαιτήσεις.Το FFZ έχει τις περισσότερες δυνατότητες από τα δύο.Παρέχει πάρα πολλές προσαρμοστικές δυνατότητες τόσο στην εμφάνιση του chat και του twitch γενικότερα που σε συνδυασμό με τα χρήσιμα εργαλεία που διαθέτει κάνει την εμπειρία στο chat να γίνεται πιο απλή και ξεκούραστη που δεν μπορείτε να φανταστείτε.Το BetterTTV από την άλλη παρέχει και αυτό από τη μεριά μοναδικά χρήσιμα εργαλεία που το καθιστά αναγκαίο καθώς έχει λειτουργίες που δεν έχει το FFZ.
 2. Multi copy-pasting: Συχνά σε δημοφιλή κανάλια το ενδιαφέρον των θεατών για νέες πληροφορίες τόσο για τον ίδιο τον streamer όσο και για την κοινότητα στο σύνολο της είναι αρκετά μεγάλο.Εκεί το καθήκον του moderator να ενημερώνει και να πληροφορεί το κόσμο γίνεται πολλές φορές δύσκολη υπόθεση.Συχνά η χρήση του copy-paste μιας πληροφορίας δίνει μια ανάσα χρόνου στο moderator να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ερωτήσεων που θέτονται στο chat.Τι γίνεται όμως όταν οι ερωτήσεις είναι πολλές και διαφορετικές άρα και οι απαντήσεις είναι διαφορετικές αντίστοιχα;Εκεί πιάνει δουλειά το multi copy-pasting και συγκεκριμένα το Ditto το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ. Βεβαίως μπορεί κάποιος να βρει και άλλα αντίστοιχα προγράμματα στο ίντερνετ.Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό έχει τη δυνατότα να αντιγράφει διαφορετικές προτάσεις και να τις αποθηκεύει σε ξεχωριστά κουμπιά.Είναι αρκετά χρήσιμο και το συνιστώ γιατί δίνει τη δυνατότητα και την ευελιξία στον κάθε moderator να ενημερώνει ταχύτατα και με λιγότερο κόπο το κοινό όταν αυτό απαιτείται.
 3. Notepad: Το έχουμε όλοι στον υπολογιστή μας και πιστεύω είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενός moderator κατά τη γνώμη μου.Γίνεται αρκετά χρήσιμο ειδικά όταν κάποιος είναι moderator σε πολλά κανάλια.Οι πληροφορίες σε κάθε κανάλι για τους streamers είναι πολλές και διαφορετικές κάθε φορά.Πολλές φορές κάποιος viewer θα ρωτήσει κάτι για το streamer και εμείς θα έχουμε ξεχάσει την απάντηση που πρέπει να του δώσουμε.Με το Notepad η κάποιο πρόγραμμα αποθήκευσης σημειώσεων μπορεί να αποβεί αρκετά χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις.
 4. Phantombot: To Phantombot είναι ένα ελαφρή πρόγραμμα και όχι add-on.Η αναφορά που θα κάνω γι’αυτό αφορά αποκλειστικά τους moderators που θέλουν να θέσουν σε λειτουργεία bot απο δικό τους λογαριασμό για τη χρήση του σε κάποιο κανάλι στο οποίο ο streamer δεν έχει η δεν θέλει να προσθέσει κάποιο bot τύπου Nightbot,Moobot κλπ.Η δυνατότητα του προγράμματος αυτού είναι να χρήσει εν μέρη το λογαριασμό του εκάστοτε moderator ως bot και να λειτουργεί σαν αυτό.Ο moderator παράλληλα έχει την δυνατότητα να αλληλεπιδρά κανονικά στο chat.Τα commands τα διαμορφώνει ο ίδιος ο moderator.Υπόψην η εφαρμογή αυτή δεν τρέχει μόνιμα πίσω από το κανάλι όπως bots τύπου Nightbot και έχει στόχο να κάνει καλύτερη και πιο εύκολη τη δουλειά του moderator.

 

Chat modes που αποτρέπουν το spamwave

 

Η μορφή ενός μηνύματος που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά απο τους χρήστες στο chat ονομάζεται spamwave.Γενικά υπάρχουν κάποιες λειτουργείες που δίνει το ίδιο το Twitch στους moderators με σκοπό να αποθαρρύνουν ακόμα και να εμποδίσουν εξ ολοκλήρου τέτοια περιστατικά.Θα συμβούλευα σε τέτοιες περιπτώσεις να μην γίνεται κάποια δήλωση η κάποιο σχόλιο στο chat από τους moderators σχετικά με το spam κειμένων.Καλό είναι να αρκεστεί κάποιος σε μια φυσιολογική συνομιλία σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή ακόμα και να παραμείνει σιωπηλός.Οποιοδήποτε μήνυμα γραφτεί σχετικά με αυτό το μόνο που μπορεί να αποφέρει είναι περισσότερο κίνητρο στα trolls να συμπεριφερθούν χειρότερα.
Παρακάτω αναφέρω συνοπτικά τρεις λειτουργίες που θεωρούνται αρκετά χρήσιμες σε τέτοιες καταστάσεις.
 1. R9K: Αυτή η λειτουργία αποσκοπεί στην εξομάλυνση του chat από spam κειμένων.Με αυτή τη λειτουργία επιτρέπονται μόνο μοναδικά κείμενα.Η αναγνώριση κειμένων απο αυτή τη λειτουργία ξεκινάει από 9 χαρακτήρες.Είναι ένας καλός τρόπος να ξεφορτωθεί κάποιος τα copypasta κείμενα.
 2. Slowmode: Ουσιαστικά αυτή η λειτουργία περιορίζει το χρήστη σε ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μηνύματα που μπορεί να στείλει στο chat.Ο moderator έχει τη δυνατότητα να θέσει τη λειτουργία αυτή για X δευτερόλεπτα.
 3. Subscriber mode: Η λειτουργία αυτή δεν είναι τόσο πρακτική στα ελληνικα καναλια για τεχνικούς λόγους.Έχει τη δυνατότα να θέτει το chat σε λειτουγία όπου μόνο οι subscribers μπορούν να γράφουν στο chat.
Η λειτουργίες Slowmode και R9K είναι χρήσιμες για διάφορους λόγους.Πρώτα από όλα δίνουν τη δυνατότητα στο streamer να διαβάζει το chat χωρίς να χάνει μηνύματα όλη την ώρα.Δεύτερον επιτρέπει στους moderators να πατήσουν πιο εύκολα τα μηνύματα τα οποία μπορεί να χρειαστεί να διαγράψουν.Τρίτον δημιουργεί μια πιο ευχάριστη εμπείρια για τους θεάτες που χρησιμοποιούν το chat.Προσοχή όμως γιατί όσο πιο μεγάλο σε διάρκεια είναι το slowmode τόσο χειρότερο γίνεται για τους θεάτες.Στα μικρά κανάλια δεν είναι αναγκαίες αυτές οι λειτουργίες.

Το να είσαι moderator είναι κάτι παραπάνω απ’το να έχεις ένα σπαθάκι και ένα ban hammer.

 

ban-hammer
Ένας θεατής δεν επιστρέφει σε ένα κανάλι μόνο για τον streamer,πολλές φορές επιστρέφουν για τη κοινότητα σαν σύνολο αυτής και για την ατμόσφαιρα την οποία έχει δημιουργηθει γύρω από αυτή.Θα μπορούσε να είσαι ένας από τους λόγους που ένας θεατής θα μπορούσε να επιστρέψει σε ένα κανάλι για να περάσει την ώρα του και αυτό από μόνο του καθιστά κάτι αρκετά υπεύθυνο απ’το μέρος του moderator.Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό ένας streamer να επιλέγει τα κατάλληλα άτομα για να γίνουν moderators στο κανάλι τους.Ένας streamer χρειάζεται ανθρώπους που θα βοηθήσουν τους νέους θεατές να νιώσουν ευπρόσδεκτοι.Ανθρώπους που να ξέρουν πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ban hammer την ώρα που οι ίδιοι είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο.Έχοντας έναν κακό moderator μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν θεατή ως προς την επιλογή του να ξανά επιστρέψει.
Πολλοί θεατές θέλουν να χρηστούν moderators αποκλειστικά για το status τους.Για να ξεχωρίσουν,να γίνουν πιο δημοφιλείς ή ακόμα και να αυξήσουν τους αριθμούς των θεατών στο δικό τους κανάλι.Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν είναι σωστός για να θέλει κάποιος να γίνει moderator.Ο μοναδικός λόγος που θα πρέπει κάποιος να θέλει να γίνει moderator είναι αποκλειστικά για να βοηθήσει τη κοινότητα και τον streamer.Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσεις τη ζωή σου σε ένα κανάλι ή να δουλεύεις κάθε μέρα γύρω από το κανάλι κάποιου για να είσαι καλός moderator.Απλά αρκεί να είσαι εκεί όταν μπορείς να παρεβρεθείς και να βοηθήσεις.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σχόλια

σχολιάστε

Co-Owner and Community Manager of Teamingame.gr

SHARE THE LOVE

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Evolution Radio